Metė šešėlį ant V. Matijošaičio šeimos verslo – tikina, kad bendradarbiauja su V. Putino pakaliku

LNK televizijos pramoginė laida „KK2” paskelbė, kad į žurnalistų rankas pateko dokumentai, metantys šešėlį ant Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimai priklausančios bendrovės „Vičiūnų grupė“ antrinių įmonių.

 LNK televizijos pramoginės laidos „KK2” pranešime teigiama, kad Matijošaičių šeimai priklausančių įmonių gaminamos krabų lazdelės yra tiekiamos į prestižinį Sankt Peterburgo valstybinį kalnakasybos universitetą.<br> D.Umbraso nuotr. 
 LNK televizijos pramoginės laidos „KK2” pranešime teigiama, kad Matijošaičių šeimai priklausančių įmonių gaminamos krabų lazdelės yra tiekiamos į prestižinį Sankt Peterburgo valstybinį kalnakasybos universitetą.<br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-11 18:53, atnaujinta 2018-09-11 19:41

Laidos anonse buvo skelbiama, kad antrinės įmonės „Rusijoje glaudžiai dirba su artimu šios šalies prezidento Vladimiro Putino aplinkos žmogumi Vladimiru Litvinenka, kuris, kaip manoma, finansuoja vadinamuosius „trolių fabrikus“, kurie skleidžia dezinformaciją prieš Lietuvą ir NATO bei keturis kartus buvo V. Putino rinkimų štabo vadovu.“

Pranešime teigiama, kad Matijošaičių šeimai priklausančių įmonių gaminamos krabų lazdelės yra tiekiamos į prestižinį Sankt Peterburgo valstybinį kalnakasybos universitetą, kuriam vadovauja minėtasis V.Litvinenka. Be to, šiame pačiame universitete savo disertaciją gynėsi ir pats V.Putinas.

Laidoje kalbintas politologas Marius Laurinavičius sakė, kad V.Litvinenka – artimas V.Putino aplinkos žmogus: „Ponas V.Litvinenka yra artimas V.Putino žmogus. Jis buvo apdovanotas milijardinių akcijų paketu bendrovėje „Fosargo“, kurios kitas partneris yra ir Ramūnas Karbauskis.“

„Vičiūnų grupė“ Maskvoje valdo bendrovę „Baltko“, o Sankt Peterburge – „Baltko – Neva“. Šios bendrovės turi maisto tiekimo sutartis su prekybos centrais visoje Rusijoje bei sutartį su maitinimo kombinatu „Kremliovskij“, dar vadinamu „Kremliaus bufetu“. Šis bufetas maitina Rusijos prezidentą V.Putiną, jo administraciją, vykdo maitinimą protokolinių renginių metu, vaišina kitus Kremliaus svečius.

Dokumentuose nurodoma, kad V.Matijošaičio įkurtos įmonės su „Kremliaus bufetu“ yra sudariusios tris sutartis už 777 200 rublių – apie 10 000 eurų. M.Laurinavičius sako, kad nors sumos nėra didelis, bet pats faktas yra nemalonus.

„Ne kiekvienas Lietuvos verslininkas gali tapti Kremliaus bufeto tiekėju. Kad ir kokios tos sumos menkos, bet tokie žmonės, kurie susiję su tokiais žmonėmis... Tai yra grėsmė, nes per tokius žmones, per tokį verslą, Rusija daro įtaką. Čia ne tiek svarbu yra pačios sumos“, – LNK laidoje kalbėjo politologas.

Pats Kauno meras V.Matijošaitis sakė, kad nuo verslo yra atsiribojęs.

„Tai yra tarptautinis verslas, jeigu tu pradėjai dirbti, tai ir turi dirbti. Nebent koks karas prasidėtų ir sugriūtų visi prekybos centrai ir nebebūtų kam valgyti. Maisto produktai yra ne patrankų sviediniai.

Aš esu atitolęs nuo verslo. Prieš tapdamas Kauno meru aš savo dalį perdaviau sūnums ir jie dirba. Ir Kazachstane, ir Moldovoje, ir Rusijoje. Visur“, – sakė V. Matijošaitis.

Tuo tarpu M. Laurinavičius sako, kad Kauno meras turbūt nesupranta, kokią grėsmę Rusija kelia Lietuvai: „Tai kelia klausimą dėl pono V.Matijošaičio supratimo, kokias grėsmes Rusija kelia Lietuvai, netgi egzistavimui.“

Politologas įsitikinęs, kad Rusijoje sėkmingai dirbantys verslininkai turi turėti užtarėjų aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.

„Rusijoje bet koks sėkmingas verslas, bet kas, kas tuo užsiima, žino, kad turi turėti vadinamąjį „stogą“. Apie tuos „stogus“ mes esame girdėję ir Lietuvoje, tai mūsų šalyje dažniausiai būdavo kriminalinės struktūros“, – sakė M.Laurinavičius.

Skelbiama, kad su V.Matijošaičio šeima susijusios įmonės pajamos siekė 489 mln. eurų, pelnas – 112 mln. eurų. Iš Rusijos įmonių pajamos siekia 127 milijonus eurų, pelnas – 4 milijonai eurų. Kauno meras teigia, kad nuo verslo yra atitolęs ir savo dalį prieš tampant Kauno meru atidavęs sūnui.

Aiškinosi dėl Krymo

Rugpjūčio pabaigoje V.Matijošaičiui jau teko išgirsti klausimus apie tai, kad „Vičiūnų“ produkcija prekiaujama ir Kryme.

Nors Užsienio reikalų ministerija teigia, kad maisto produktų eksportas į Krymą neprieštarauja Europos Sąjungos (ES) sankcijoms Rusijai, opozicinių konservatorių atstovė pareiškė, kad V.Matijošaičio verslas „pelnosi iš okupacijos“.

Vičiūnų grupės“ komunikacijos vadovas Mindaugas Snicorius antradienį BNS teigė, kad „kalbame ne apie kokius nors ginkluotės, IT, inžinerinius ar energetikos, o apie gyvybiškai svarbius – maisto produktus, kuriuos visų pirma vartoja eiliniai Krymo gyventojai, šioje teritorijoje gyvenę ir iki prasidedant konfliktui dėl pusiasalio“.

V.Matijošaitis tuomet atsisakė BNS komentuoti situaciją, nes teigė nedalyvaujantis versle tada, kai dirba meru.

Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad „Vičiūnų“ produkcijos pardavimai ar eksportas nėra ribojami sankcijomis.

„Tačiau URM nerekomenduoja Lietuvos įmonėms plėtoti verslo Kryme – įvertinant neteisėtos Krymo aneksijos faktą ir jo kuriamas rizikas“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.