Per pertrauką – mokinių eilės ten, kur neturėtų būti

Artėjant pietų metui prie greitojo maisto restoranų ir kioskų Kaune nutįsta mokinių eilės. Jauni kauniečiai tik šaiposi iš viešų šūkavimų, kad jie mokyklose turi maitintis sveikiau, nes realybė – kitokia.

Į Taikos prospekte esantį greitojo maisto restoraną „Hesburger“ mokiniai eina pulkais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į Taikos prospekte esantį greitojo maisto restoraną „Hesburger“ mokiniai eina pulkais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 9:36 AM

Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus vajų, kad moksleiviai turi maitintis kuo sveikiau, 10 Kauno mokyklų nuo šių mokslo metų pradėjo taikyti švediško stalo aptarnavimo modelį. Tikimasi, kad patys valgius pasirinkti galintys vaikai maitinsis sveikiau.

Tačiau moksleiviai teigė, kad apie sveikesnę mitybą savo mokymo įstaigose iš pedagogų nieko nėra girdėję, mokyklų valgyklose neranda to, ko nori. Todėl ir traukia į greitojo maisto restoranus arba tokį maistą perka kioskuose.

Vieni mokymo įstaigų vadovai apie tai žino, bet nemato būdų, kaip pakeisti situaciją, kiti sakė, kad pačių vaikų paklaus, ko jie norėtų rasti mokyklų valgyklose.

Vegetariško maisto stinga

Per pietus prie greitąjį maistą siūlančių kioskų ar restoranų traukia pulkai įvairiausio amžiaus vaikų ir jaunuolių.

Vytauto prospekte esantis kioskas su iškaba „Buritai“ pradeda veikti nuo 10 val. 30 min. Kaip tik tuo metu prasideda pertrauka greta esančioje S.Dariaus ir S.Girėno bei A.Puškino gimnazijose.

Artėjant 11 valandai prie kiosko jau nutįso mokinių eilė. Daugelis pirko kebabus, nors kioske galima įsigyti ir mėsainių, skrudintų bulvyčių.

S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijoje besimokanti Aistė pasakojo, kad čia maistą perka gana dažnai.

„Esu vegetarė. Gimnazijos valgykloje tokio maisto pasirinkimas nedidelis. Kartais gaminami varškėčiai, bet jie greitai pabosta. Dažnai maisto į gimnaziją atsinešu iš namų. Bet karštą kebabą su pupelėmis, daug daržovių perku ir kioske“, – pasakojo dešimtokė.

Šios gimnazijos devintokas Arminas, rankoje laikydamas didžiulį kebabą, sakė, kad gimnazijos valgykloje šiais mokslo metais dar nėra buvęs, o iš pedagogų informacijos apie sveiką maistą taip pat negirdėjo.

Du A.Puškino gimnazijos devintokai Tadas ir Andrejus taip pat pirko kebabus su skrudintomis bulvytėmis.

„Mokyklos valgykloje maistas neblogas, bet nesotus. Už sriubą, karštąjį patiekalą, kompotą sumokame apie 3 eurus, bet po dviejų valandų jau norime valgyti. Čia didelis kebabas su skrudintomis bulvytėmis kainuoja taip pat 3 eurus. Porcija didelė, todėl ir perkame“, – aiškino vaikinai.

Pokalbių apie mitybą nėra?

Taikos prospekte veikia greitojo maisto restoranas „Hesburger“. Greta jo yra „Vyturio“ gimnazija, netoliese – S.Daukanto progimnazija.

Artėjant vidurdieniui į restoraną pradėjo plūsti minios mokinių.

„Vyturio“ gimnazijos dvyliktokai pasakojo, kad greitojo maisto įsigyja neretai.

„Kartais valgome mokykloje, o į restoraną ateiname išgerti kavos. Bet neretai valgome ir čia. Maistas čia skanus, kur kas skanesnis negu valgykloje“, – kalbėjo dvyliktokė Agnė.

Merginos bendraklasiai juokėsi, kad sveikiau pradės maitintis, kai bus vyresnio amžiaus. Tačiau vėliau surimtėjo ir sakė, jog jiems patiems baisoka stebėti, kad į restoraną eina ir čia skrudintas bulvytes be jokių daržovių ar nemažus rinkinius – bulvytes ir mėsainius – valgo penktokai.

„Nemažai mažų vaikų yra nutukę, bet iš mokytojų iki šiol nesame girdėję raginimo maitintis sveikiau. Apie tai kalbama tik per televizorių ar rašoma internete. Iš tiesų net mūsų gimnazijos valgykloje buvo gaminami kebabai“, – sakė gimnazistai.

Restoranas įrengė aikštelę

„Vyturio“ gimnazijos direktorė Aleksandra Bancevičienė neslėpė žinanti, kad mokiniai per pertraukas lankosi ne tik gimnazijos valgykloje.

„Pastatęs savo pastatą prie gimnazijos „Hesburger“ mums sutvarkė sporto aikštelę. Bet mes dėl to vaikų tikrai neraginame ten lankytis. Vaikai per pertraukas, ypač kol lauke nešalta, eina ir į nedidelę maisto prekių parduotuvę arba į didelį prekybos centrą. Jie turi tokią pasirinkimo teisę“, – sakė gimnazijos vadovė.

Pasak A.Bancevičienės, kebabai gimnazijos valgykloje buvo gaminami praėjusiais mokslo metais, bet šiemet jų jau nėra.

„Esame nuolat tikrinami, todėl jei būtų kokių nors pažeidimų, juos taisytume. Vis dėlto apie sveikesnę mitybą kol kas dar tik daugiau kalbama, nei pavyksta pasiekti rezultatų“, – sakė direktorė.

Direktorė eis prie kiosko

S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos direktorė Nijolė Šumskienė, išgirdusi, jog gimnazistai eina pirkti greitojo maisto, sakė, kad greičiausiai taip elgiasi jauniausi šios gimnazijos mokiniai, devintokai.

„Tarp dvyliktokų kaip tik labai madinga kalbėti apie sveiką maistą, dalintis tokių patiekalų receptais, nes turime ne vieną manekenę ar sportininką. Tačiau jaunesni, tik gimnaziją lankyti pradėję jaunuoliai, matyt, dar nėra perėmę mūsų kultūros, įpročius atsinešė iš kitur“, – svarstė direktorė.

N.Šumskienė sakė, kad pati nueis prie greitojo maisto kiosko, pažiūrės, kokia ten situacija, ir su mokiniais kalbėsis, ko jiems stinga, ko turėtų atsirasti gimnazijos valgykloje.

Tikisi, kad mokinius pavyks paveikti

Šiais mokslo metais 10 Kauno mokyklų iš pagrindų atnaujinamos virtuvės bei valgyklos, pritaikant jose švediško stalo aptarnavimo modelį, koks jau veikia Kauno Panemunės pradinėje mokykloje.

Nuo rugsėjo savitarna taikoma Kauno „Paparčio“ ir Suzukio pradinėse mokyklose, KTU Vaižganto progimnazijoje, Dainavos ir M.Mažvydo pagrindinėse mokyklose, „Nemuno“ bei J. ir P.Vileišių mokyklose-daugiafunkciuose centruose, KTU inžinerijos licėjuje, Kauno jaunimo mokykloje, J.Dobkevičiaus gimnazijoje.

Vienos tokiu principu mokinius maitinančios „Nemuno“ mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Vesta Žiūraitienė sakė, kad tikisi, jog tokiu būdu galbūt bent dalį mokinių pavyks įtikinti maistą rečiau pirkti greitojo maisto užeigose ar kioskuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.