Ž. Vaičiūnas: kol kas matome daugiau argumentų neskųsti EK sprendimo dėl „Gazprom“

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas Eltai sakė, kad dar neaišku, ar Lietuva skųs Europos Komisijos (EK) sprendimą dėl Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, bet kol kas matoma daugiau argumentų to nedaryti.

„Gazprom“ gali džiūgauti – jokios baudos kompanijai Europos Komisija neskyrė, tik pagrūmojo ir pažadėjo stebėti.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Gazprom“ gali džiūgauti – jokios baudos kompanijai Europos Komisija neskyrė, tik pagrūmojo ir pažadėjo stebėti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-12 18:13

„Dar vertiname vis dėlto, bet konkrečiai terminas apskundimui yra rugsėjo 17 diena. Kol kas matau daugiau argumentų neskųsti, negu skųsti. Bet galutinio sprendimo dar nėra“, – sakė energetikos ministras.

ELTA primena, kad EK sprendimą ginče su „Gazprom“ neoficialiai paskelbė gegužės 24 dieną, oficialiai – po dviejų mėnesių.

EK pateikė koncernui tolesnės veiklos skaidrumo ir konkurencijos taisyklių laikymosi nurodymus, tačiau baudų nepaskyrė. EK numato, kad, jeigu „Gazprom“ pažeis nurodymus, institucija galėtų skirti baudą, siekiančią iki 10 proc. įmonės pasaulinės metinės apyvartos be būtinybės įrodyti, kad buvo pažeistos ES antimonopolinės taisyklės.

EK tyrimas dėl „Gazprom“ dominuojamos pozicijos kai kuriose Europos valstybėse truko septynerius metus. Jo veiksmus aktyviai skatino Lietuvos Vyriausybė.

Rusijos dujų kompanijai grėsė apie 8 mlrd. eurų baudos už piktnaudžiavimą monopoline padėtimi Europos Sąjungos dujų rinkose.

Skaičiuojama, kad dėl nesąžiningos „Gazprom“ taikytos kainodaros Lietuva yra patyrusi apie pusantro milijardo eurų nuostolį.

Kornelija Mykolaitytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.