Europos Parlamentas ragina gamintojus užtikrinti vienodą produktų kokybę

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį paragino gamintojus neklaidinti vartotojų ir užtikrinti, kad nesiskirtų to paties prekės ženklo produktų, parduodamų su panašia etikete, kokybė ir sudėtis.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 7:01 PM, atnaujinta Sep 13, 2018, 7:50 PM

Atitinkamai Europos Parlamento rezoliucijai pritarė 464 EP nariai, nepritarė 69, o susilaikė 17.

EP pranešime teigiama, kad europarlamentarai sutinka, jog vieno prekės ženklo produktai gali šiek tiek skirtis dėl regioninių vartotojų pageidavimų, vietinių sudedamųjų dalių gavimo priežasčių, ar vietos teisės reikalavimų, tačiau vartotojai turi būti aiškiai informuojami, o „vartotojų pageidavimai neturėtų būti naudojami kaip pasiteisinimas bloginti kokybę“.

Europarlamentarai ragina gamintojus „apsvarstyti galimybę nurodyti ant pakuotės logotipą, kuris rodytų, kad to paties prekės ženklo turinys ir kokybė yra vienodi visose valstybėse narėse“, rašoma pranešime.

Europarlamentarai remia Europos Sąjungos (ES) iniciatyvą spręsti dvejopos produktų kokybės problemą ir atnaujinti Nesąžiningos komercinės veiklos taisykles. Jie siūlo aiškiai apibrėžti, ką galima laikyti dvejopa kokybe, ir uždrausti tokią praktiką. Lapkritį EP Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetas balsuos dėl minėtų taisyklių pakeitimų.

EP narė Olga Sehnalova pažymėjo, kad jei tos pačios pakuotės produktai skiriasi, tai laikytina nesąžininga praktika.

„Tai pamina piliečių pasitikėjimą ES vidaus rinka, todėl būtina rasti ES lygmens atsaką. ES neturi būti nei antrarūšių gaminių, nei antrarūšių vartotojų“, – pranešime cituojama O. Sehnalova.

Europarlamentaras Bronis Ropė teigia, kad dėl piliečių aktyvumo produktų kokybės skirtumai jau yra sumažėję.

„Jau gauname signalų, kad plačiai pasklidus žiniai apie dvejopos kokybės produktų problemą, suaktyvėjus piliečiams, nacionalinėms ir Europos institucijoms, skirtumai jau yra sumažėję – taigi, iš dalies mes jau prisidėjome prie problemos sprendimo“, – teigia B. Ropė.

EP Informacijos biuro Lietuvoje atstovas spaudai Robertas Pogorelis BNS teigė, kad rezoliucija yra EP pozicijos išreiškimas, o lygiagrečiai jai EK rengia ir teisės aktus, kurie bus svarstomi EP komitete ir Europos Parlamente.

„Europos Parlamentas dabar pasiūlė, kad būtų uždrausta ta praktika, kad taip pat įpakuotas produktas turėtų skirtingą sudėtį (...) Rezoliucija nėra teisės aktas, tiesiog ji buvo suplanuota anksčiau, o Europos Komisija (EK) jau yra pasiūliusi teisės akto projektą ir lapkričio mėnesį dėl jo balsuos Europos Parlamento komitetas, vėliau jis (projektas – BNS) ateis į plenarinę sesiją“ – BNS ketvirtadienį sakė R. Pogorelis.

Pasak EP pranešimo, kai kuriose Vidurio ir Rytų Europos valstybėse atlikti tyrimai parodė, jog skirtingose ES valstybėse parduodamų to paties prekės ženklo bei panašios pakuotės produktų kokybė ir sudėtis skiriasi.

Šie skirtumai aptikti ne tik maisto produktuose (pavyzdžiui, žuvies piršteliuose, kavoje, greitai paruošiamose sriubose), bet ir ne maisto produktuose, įskaitant ploviklius, kosmetiką, tualeto reikmenis ir kūdikiams skirtus gaminius.

R. Pogorelis teigia, kad esama didelės tikimybės, jog dvejopos kokybės problema iš tiesų reali ir ją reikia spręsti.

„Tyrimai buvo atlikti daugelyje Europos Sąjungos šalių, įskaitant ir Lietuvoje, bet atskiros šalys atliko atskirus tyrimus. Dabar Europos Komisija, kiek informavo, darys vieną tyrimą (...), kad įsitikintų, ar ta problema egzistuoja. Bet praktiškai jau akivaizdu, kad yra labai didelė tikimybė, kad ji egzistuoja ir ją reikia spręsti“, – BNS sakė R. Pogorelis.

EP nariai pažymi, kad vartotojų apsaugos institucijos, vartotojų organizacijos ir Europos Komisija turi glaudžiau bendradarbiauti ir sparčiau keistis informacija apie aptiktus dvejopų standartų produktus. Kartu jie ragina atlikti daugiau panašių lyginamųjų rinkos tyrimų ir paviešinti jų rezultatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.