Lietuvai svarbus sprendimas Briuselyje: pritarta elektros tinklų sinchronizavimo planui

Briuselyje penktadienį uždegta „žalia šviesa“ įgyvendinti Baltijos šalių energetikos tinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa projektą, pranešė Vyriausybė. 

Sprendimas reiškia, kad galutinai apsispręsta dėl sinchronizavimo scenarijaus, baigtos kelerius metus trukusios diskusijos. Pasak Vyriausybės, tai esminis žingsnis, norint formaliai pradėti Baltijos šalių energetikos sistemos prijungimą prie Europos tinklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sprendimas reiškia, kad galutinai apsispręsta dėl sinchronizavimo scenarijaus, baigtos kelerius metus trukusios diskusijos. Pasak Vyriausybės, tai esminis žingsnis, norint formaliai pradėti Baltijos šalių energetikos sistemos prijungimą prie Europos tinklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 1:05 PM, atnaujinta Sep 14, 2018, 2:55 PM

Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) aukšto lygio grupė, kurioje yra trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos atstovai, pritarė techniniam sinchronizavimo scenarijui, kurį parengė Lenkijos energetikos instituto Gdansko mokslininkai. 

Sprendimas reiškia, kad galutinai apsispręsta dėl sinchronizavimo scenarijaus, baigtos kelerius metus trukusios diskusijos.

Pasak Vyriausybės, tai esminis žingsnis, norint formaliai pradėti Baltijos šalių energetikos sistemos prijungimą prie Europos tinklų.

Panaudos veikiančią jungtį 

„Glaudžiai bendradarbiaudami visais lygiais ir nepamesdami iš akių ilgalaikės perspektyvos, kryptingai siekiame pagrindinio tikslo – sustiprinti savo energetinės nepriklausomybės pamatus ir energetiškai tapti pilnaverčiais Europos Sąjungos nariais“, – pranešime teigė premjeras Saulius Skvernelis.

Pagal patvirtintą scenarijų sinchronizavimas vyks per jau veikiančią „LitPol Link“ jungtį ir naują jūrinį kabelį tarp Lietuvos ir Lenkijos bei hidroelektrinėse trijose Baltijos šalyse įrengus sinchroninius kompensatorius. 

Technologiškai patikima

Lenkijos mokslininkai nustatė, kad toks scenarijus yra technologiškai patikimas ir ekonomiškai naudingiausias. Jis užtikrins stabilų ir patikimą elektros sistemų darbą bei nenutrūkstamą elektros tiekimą Baltijos šalių vartotojams.

Penktadienio sprendimas leidžia Lenkijos ir Baltijos šalių perdavimo sistemos operatoriams iki rugsėjo 21 dienos pateikti bendrą paraišką Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijai (ENTSO-E) dėl kontinentinės Europos elektros sistemos sinchroninės zonos išplėtimo. Jos sprendimo tikimasi maždaug po metų. 

Vėliau, iki spalio 11 dienos, „Litgrid“, AST ir „Elering“ pateiks bendrą paraišką CEF (angl. Connecting Europe Facility) dėl projekto pirmojo etapo finansavimo – 432 mln. eurų. 

Įvertinus papildomus techninius sprendinius – kompensatorių įrengimą bei kitus darbus, projekto vertė siektų apie 1,4 mlrd. eurų. Tikimasi, kad Europos Sąjunga skirs 75 proc. lėšų. 

Sinchronizavimo projektą numatyta baigti 2025 metais. 

Ypač svarbus sprendimas 

Pasak energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, tai buvo svarbiausias sprendimas per pastarąjį dešimtmetį.

„Vertinčiau tai kaip patį reikšmingiausią sprendimą per pastaruosius 10 ir net daugiau metų, pradedant principinio politinio sprendimo priėmimu 2007 metais, kai buvo sutarta eiti sinchronizacijos keliu, ir Baltijos šalių premjerai sutarė, kad turime integruotis į europinę sistemą.

Šiandien yra tas lūžio taškas, kuris leidžia teigti, kad ne tik turime politinį pritarimą tam, bet ir turime pasirinkę konkrečią sinchronizacijos kryptį bei scenarijų“, – Eltai sakė energetikos ministras.

Ž.Vaičiūno teigimu, jis tai vertina kaip praktinę regioninio solidarumo išraišką.

„Baltijos šalių ir Lenkijos bendradarbiavimas yra viena iš sėkmės istorijų, kuri leidžia tikėtis, kad šis projektas bus įgyvendintas laiku, kaip ir buvo numatyta, iki 2025 metų“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?