Per dvi dienas – dvi žūtys statyboje

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) dar savaitės pradžioje informavo, kad per šių metų nepilnus devynis mėnesius statyboje žuvo 2 darbuotojai (palyginti, pernai tuo pat metu – 4). Tačiau per dvi savaitės dienas smogė dar dvi mirtinos nelaimės statybose.

 VDI nuotr.
 VDI nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 12:18 PM

Rugsėjo 19 d. rytą Zarasų rajone AB „Utenos melioracija“ kanalizacijos įrengimo objekte įmonės darbuotojas, stovėdamas ant grunto tranšėjoje su benzopjūklu pjovė gelžbetoniniame šulinyje skylę apie – 1,2 m gylyje nuo žemės paviršiaus. Darbuotojui atsirėmus į tranšėjos sieną, ši, būdama nestabili – nesutvirtinta, nenukastais šlaitais, griuvo ir žemės prispaudė darbuoją. Jį radę bendradarbiai padėti jau nebegalėjo.

Rugsėjo 20 d. rytą Šakiuose statybos objekte nukrito ir žuvo UAB „Vitremsta“ darbuotojas. Tai buvo pirmoji jo darbo diena įmonėje; pirminiais duomenimis, nelaimė įvyko darbų vadovui aprodant objektą. „Apmaudu, bet ši žūtis įsilieja į ne vienerių metų tendenciją. Pavyzdžiui, pernai iš mirtinas traumas darbe patyrusiųjų apie trečdalis dirbo įmonėje pirmus metus, iš jų pusė įmonėje dirbo pirmą mėnesį, o iš pastarųjų didžioji dalis – pirmąsias darbo dienas įmonėje. Šiais metais visi žuvusieji statybose toje konkrečioje įmonėje dirbo pirmus metus. Dar apmaudžiau, kad pastarosios nelaimės labai akivaizdžiai parodo, kad dėl pačių paprasčiausių saugos darbe reikalavimų nesilaikymų yra prarandamos gyvybės. Tebūtų užtekę vienu atveju pagal reikalavimus iškasti tranšėją nuožulniais šlaitais, kitu atveju – prisiminti ir vykdyti reikalavimą, kad visi asmenys, esantys statybvietėje, privalo dėvėti apsauginius šalmus – ir gal mes nekalbėtume apie tokias tragiškas baigtis“, – sakė VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas.

„Šie atvejai yra dar tik tyrimo pradžioje. Vėliau paaiškės ir daugiau detalių, vienaip ar kitaip turėjusių įtakos, kad darbuotojai žuvo. Tačiau pirmų pirmiausiai norisi atkreipti dėmesį, kad bet kokioje darbo vietoje svarbiausia ne kokie nors įmantrūs sprendimai, bet abėcėlinės saugos darbe tiesos, jų kategoriškas laikymasis“, – pabrėžė VDI specialistas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business