Iš Rusijos sprunka net darbo emigrantai: kas pakeis azijiečius?

Darbo imigrantai bėga iš Rusijos. Šios šalies statistikos tarnybos duomenimis, atvykėlių per porą metų sumažėjo ketvirtadaliu. Jų gretos retėja visuose miestuose, išskyrus Maskvą ir Sankt Peterburgą.

Pastaraisiais metais už menkiausius pažeidimus užsieniečiai uždarbiautojai išsiunčiami iš Rusijos į savo valstybes.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pastaraisiais metais už menkiausius pažeidimus užsieniečiai uždarbiautojai išsiunčiami iš Rusijos į savo valstybes.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Sep 21, 2018, 2:26 PM, atnaujinta Sep 21, 2018, 2:52 PM

Vidurinės Azijos valstybių gyventojams Rusija ne vienus metus buvo šalis, kurioje dirbant galima išmaitinti tėvynėje likusias šeimas.

Tačiau dabar čia jiems nebepatinka. O priežasčių yra ne viena.

Pajamos gerokai sumenko

Atvykėliai iš buvusių SSRS valstybių pajuto, kad uždirba mažiau. Ypač kai siunčia pinigus į savo šalį.

Juk JAV doleris 2014-aisiais kainavo 30 rublių, o dabar – jau beveik 70. Tuo metu darbo imigrantų atlyginimai rubliais beveik neišaugo.

Negana to, pakilo ir rinkliavos. Dar pernai leidimas įsidarbinti atsieidavo 4 tūkst. rublių (50 eurų), o dabar – 4,5 tūkstančio (57 eurus). Kalbama, kad reikia daugiau sumokėti ir valdininkams bei policijai, kad užmerktų akis prieš nelegalų darbą.

Todėl nėra ko stebėtis, kad į tipišku vidutiniu Rusijos miestu laikomą Tambovą pernai atvyko 302 darbo imigrantai, o šįmet jį paliko 1903.

Iš Saratovo 2017-aisiais pabėgo 2091, šįmet – jau 4612 užsieniečių.

Į Krymą per šiuos metus ieškoti darbo atvažiavo 2,2 karto, o į Voronežą – net 10,6 karto mažiau atvykėlių.

Už pažeidimus išveja

Tačiau ne vien sumažėjusios (skaičiuojant doleriais arba eurais) pajamos kaltos. Azijos šalių gyventojai junta, kad Rusijoje jie nebėra laukiami.

Tiesa, valdžia to oficialiai neskelbia. Antai vidaus reikalų viceministras Aleksandras Gorovojus tvirtino, kad kol kas nė vienas regionas nėra nusprendęs sustabdyti darbo leidimų išdavimą, nors vietos valdžia turi teisę taip pasielgti.

Užtat kone visų lygių valdininkai nepraleidžia progos paaiškinti gyventojams neleisiantys paversti Rusijos Vakarų Europa, kurią neva okupavo arabai ir afrikiečiai.

Tokie žodžiai jau virto ir veiksmais. Informacijos ir analizės centro „Prognoz“ vadovas Jurijus Moskovskis teigė, kad pastaraisiais metais šalyje su atvykėliais elgiamasi itin griežtai.

„Už menkiausius pažeidimus juos galima išsiųsti ir uždrausti įvažiuoti į Rusiją nuo 3 iki 5 metų. Tai ir daroma“, – tvirtino analitikas.

Darbuosis pensininkai?

O dabar valdžia surado dar vieną argumentą, kodėl darbo imigrantai Rusijai bus vis mažiau reikalingi. Mat nuo kitų metų šalyje ketinama pradėti didinti pensinį amžių.

Todėl neva reikės daugybės darbo vietų saviems pagyvenusiems piliečiams, o ne atvykėliams. Nors ekonomistai aiškina, kad bent jau sunkių ir nekvalifikuotų darbų pagyvenę rusai kažin ar sutiks imtis.

Kita vertus, jau dabar kai kuriuose šalies regionuose stinga darbo jėgos. Jei užsieniečių atvyks dar mažiau, tuomet išvis nebebus kam darbuotis.

Ukrainiečiai nusisuka

Anksčiau Rusijoje buvo itin laukiami uždarbiauti atvykdavę ukrainiečiai. Bet dėl politinės įtampos tarp šių valstybių jų važiuoja vis mažiau. Juolab kad Ukrainos piliečiai plūstelėjo dirbti į Europos Sąjungos šalis.

O Kijevas ketina netgi imtis veiksmų, kuriais atgrasytų savo gyventojus dirbti Rusijoje. Tik kol kas neatskleidžia, kokių.

„Turime idėjų ir priemonių, kaip sumažinti Rusijoje dirbančių ukrainiečių gretas. Jų dabar ten yra apie 3 milijonus, o man tokia padėtis atrodo itin liūdna“, – neseniai užsiminė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.