Kauno kavinių savininkai pasiraitojo rankoves: per popiežiaus vizitą žada nustebinti Kauno kavinės ruošiasi išalkusių piligrimų šturmui: pripildė sandėlius, trumpina valgiaraščius

Tikimasi, jog į Kauną savaitgalį suplūs bent 100 tūkst. piligrimų ir popiežių Pranciškų išvysti norinčių smalsuolių. Todėl senamiestyje įsikūrusių restoranų, kavinių ir parduotuvių laukia nemenkas iššūkis. Kaip pasiruošta maldininkų antplūdžiui?

Kavinės senamiestyje pasirengusios trigubai padidinti šaltųjų ir karštųjų užkandžių, daugiausia nesaldžių, pardavimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kavinės senamiestyje pasirengusios trigubai padidinti šaltųjų ir karštųjų užkandžių, daugiausia nesaldžių, pardavimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2018, 8:39 PM

Kauno senamiesčio maitinimo įstaigų darbuotojai iš anksto raitojosi rankoves ir ruošėsi pamaitinti visus išalkusius piligrimus.

Įvažiuoti į Kauno senamiestį galima tik iki šeštadienio 8 valandos ryto, todėl kavinės ir restoranai iš anksto pasirūpino, kad maisto produktų tiekėjai juos pristatytų penktadienį ar labai ankstų šeštadienio rytą.

Kadangi tokio lygio renginys Kaune vyko daugiau nei prieš du dešimtmečius, didžioji dalis maitinimo įstaigų sunkiai įsivaizdavo, kokio lankytojų srauto tikėtis. Spėdami, kad žmonių gali būti neįprastai daug, restoranai ir barai sutelkė dideles darbuotojų pajėgas, pailgino darbo laiką ir pasirūpino keliskart didesniu maisto produktų kiekiu, sukūrė specialius valgiaraščius.

Atsižvelgiant į žmonių srautą arčiausiai Santakos parko esanti parduotuvė „Iki“ naktį iš šeštadienio į sekmadienį dirbs visą parą. Sušilti maldininkai gali Kauno Šv.Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje, Rotušės aikštėje, nuo penktadienio vakaro 20 val. iki sekmadienio 5 val. ryto. Ji bus atidaryta visą laiką.

Išimtis įvažiuoti į senamiestį padaryta jaunavedžiams. Šeštadienį jie galės ratuoti pasiekti Rotušę.

Plušės trimis pamainomis

Daugelyje Kauno senamiesčio kavinių, barų ir restoranų piligrimai savaitgalį kone kiaurą parą galės pavalgyti, atsigerti ir pailsėti. Į miesto centrą suplūdusiems žmonėms siūlomi greitojo maisto valgiaraščiai, išalkusieji galės įsigyti maisto ir išsinešti.

„Nežinome, kokio žmonių srauto galime tikėtis, tačiau pasiruošėme dirbti ir naktį iš šeštadienio į sekmadienį, ir sekmadienio dieną. Į darbą kibsime trimis pamainomis.

Restorane netrūksta atributikos, susijusios su popiežiaus atvykimu. Taip pat esame sukūrę specialų valgiaraštį – jis kiek trumpesnis, o patiekalai greičiau paruošiami, kad žmonėms nereikėtų ilgai laukti. Tikrai yra cepelinų, mėsainių, sultinio, kibinų. Maistą bus galima valgyti ir vietoje, ir išsinešti“, – kalbėjo restorano „Soul“ atstovas Mantas Matyžius. Jis pabrėžė, kad restoranas savaitgalį sumažino patiekalų kainas.

Jeigu į Rotušės aikštėje įkurtą restoraną netilptų visi pageidaujantys, darbuotojai svečius ketina siųsti į kitas maitinimo įstaigas. Pirmiausia, aišku, į to paties tinklo restoraną „Bokštas“, kuris naktį iš šeštadienio į sekmadienį pailgino darbo laiką, o sekmadienį dirbs visu pajėgumu.

„Dalysime žemėlapius, kaip patekti į šį restoraną. Nors jis kiek nutolęs nuo pagrindinės veiksmo vietos, didesnis lankytojų srautas, ko gero, atklys ir iki miesto centro“, – kalbėjo M.Matyžius.

Maistą patieks kuo greičiau

Restoranas „Bernelių užeiga“ taip pat šį savaitgalį pailgino darbo laiką ir padidino darbuotojų skaičių. Naktį į sekmadienį restoranas dirbs ir po vidurnakčio, o sekmadienį rytą darbą pradės nuo 7 valandos.

„Lankytojų antplūdžio tikimės ir šeštadienį, ir sekmadienį. Didžiausio, aišku, po Šv.Mišių. Manome, jog daugybė žmonių norės pavalgyti, sušilti, atsigerti kavos ar arbatos. O kaip bus, matysime. Parengėme specialų valgiaraštį. Esame pasiruošę maistą patiekti greitai, kad maldininkams ir kitiems lankytojams nereikėtų pernelyg ilgai laukti“, – tvirtino restorano „Bernelių užeiga“ atstovė Jolanta Kubolienė.

Restorano „Skliautas“ savininkas Ąžuolas Gaižutis tikino, jog Rotušės aikštėje įsikūrusi įstaiga pasirengusi dirbti tiek, kiek reikės.

„Sunku įsivaizduoti, ko galima tikėtis. Dirbsime tol, kol bus žmonių. Šeštadienio vakarą iš anksto turime užsakymų. Jie nesusiję su atvykstančiais piligrimais. Sekmadienį dirbsime nuo ryto: bus daugiau darbuotojų, stengsimės aptarnauti žmones kuo greičiau“, – sakė pašnekovas.

Ą.Gaižutis prisiminė ir popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą į Kauną. Verslininko teigimu, tąkart ypatingo lankytojų srauto jo restoranas nesulaukė.

„Maldininkų Santakoje tąkart buvo labai daug, tačiau jų srautas į Rotušės aikštę buvo nukreiptas labai ribotai, net, sakyčiau, perdėtai. Todėl dirbti visą parą tikrai nevertėjo. Žinoma, nuo to laiko praėjo daugybė metų, viskas pasikeitė“, – teigė kaunietis.

Naktinis klubas neveiks

Bene arčiausiai Santakos įsikūrusio restorano „Pilies sodas“ darbuotoja Vaiva Dzedulionytė tikino, jog naktį iš šeštadienio į sekmadienį ši maitinimo įstaiga dirbs vasaros režimu – iki 4 valandos ryto. Sekmadienį restoranas darbą planuoja pradėti 10 valandą ryto.

„Esame numatę tokį darbo laiką, tačiau, jeigu matysime, kad žmonių srautas yra labai didelis, sekmadienį dirbti pradėsime anksčiau“, – kalbėjo V.Dzedulionytė.

Dėl atsiradusių atitvarų į restoraną bus uždarytas šiuo metu esantis įėjimas. Į maitinimo įstaigą lankytojai galės patekti iš A.Jakšto gatvės.

Restorano personalas taip pat darbuosis lauko kavinėje „Smile Cafe“, kuri bus atvira nuo šeštadienio iki sekmadienio vakaro. Joje bus ruošiami užkandžiai, kuriuos bus galima valgyti vietoje ir išsinešti.

Šalia restorano „Pilies sodas“ esantis naktinis klubas „Taboo“ naktį iš šeštadienio į sekmadienį bus uždarytas.

„Nors kiti naktiniai klubai savaitgalį dirbs, mes nutarėme laikytis rimties ir tą naktį klubą uždaryti. Juk esame arčiausiai tos vietos, kur žmonės rinksis melstis ir sutikti popiežių“, – teigė klubo atstovė.

Sandėliai pripildyti produktų

Kavinių tinklas „Vero Cafe“ šį savaitgalį taip pat ilgina darbo laiką, telkia daugiau darbuotojų ir pasirūpino, kad žmonės neliktų alkani. Trys šio tinklo maitinimo įstaigos, įsikūrusios Vilniaus gatvėje ir Rotušės aikštėje, šeštadienį dirbs ilgiau, o sekmadienį darbą pradės nuo 7 valandos ryto.

„Ruošiamės tik spėliodami. Nežinome, kiek žmonių galime sulaukti, tačiau esame pasirengę priimti didelį srautą“, – sakė kavinių tinklo įkūrėja Laima Vėželienė.

Kavinės šį savaitgalį pasirengusios trigubai padidinti šaltųjų ir karštųjų užkandžių, daugiausia nesaldžių, pardavimą. Jų sandėliuose – daugiau nei įprastai kavos ir pieno atsargų.

„Sandėliai pilni. Kad neparduosime to, ką atsivežėme, jokia bėda. Svarbu, kad nepritrūktume“, – kalbėjo L.Vėželienė.

Jaunavedžiams buvo padaryta išimtis

Agnė Augonė

Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vedėja

„Šeštadienį nuo 8 valandos nebus galima įvažiuoti į senamiestį. Tačiau tądien Kauno rotušėje besituokiantiems jaunavedžiams padaryta išimtis. Su specialiais leidimais iš Karaliaus Mindaugo prospekto vienas vestuvininkų automobilis galės įvažiuoti į senamiestį ir pastatyti jį prie Rotušės.

Vestuvių svečiams automobilius siūloma palikti kitose miesto vietose, kur leidžia kelio ženklai.

Šį šeštadienį tuoksis 15 porų, iš jų 3 – ne Rotušėje, o jaunųjų pasirinktose vietose. Sužinoję apie tai, kad popiežiaus vizito Lietuvoje metu nebus galima įvažiuoti į senamiestį, 5 jaunųjų poros vestuvių datą pakeitė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.