Politikams – prekybos tinklo savininko akibrokštas

Lietuvos valdantieji užsimojo prekybos tinklus apstatyti įstatymų kliūtimis, tarp kurių minimas ir draudimas dirbti sekmadieniais. Tačiau lenkų politikai dėl to pastaruoju metu tapo pašaipų objektu.

„Žabka“ tinklo vadovams vienos parduotuvės savininko pokštas nepatiko.<br>„Wikipedia“ nuotr.
„Žabka“ tinklo vadovams vienos parduotuvės savininko pokštas nepatiko.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai iš Varšuvos, Lenkija

Sep 24, 2018, 9:21 AM

Lenkijoje vis dar netyla aistros dėl prieš pusmetį įsigaliojusio įstatymo, draudžiančio stambiems prekybos tinklams dirbti kas antrą sekmadienį. Tarp nepatenkintųjų – ir tie, kuriems parduotuvių duris tomis dienomis atverti leista.

Žibalo į ugnį kliūstelėjo nedidelės parduotuvės savininkas Ostruvo mieste, iškabinęs plakatą, jog sekmadieniais neaptarnaus valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) narių bei šalininkų. Mat būtent ši partija prastūmė daugelį papiktinusį draudimą.

Keisčiausia, kad ši krautuvė laisvai gali dirbti kada tik panorėjus jos vadovui. Mat ji veikia franšizės būdu ir priklauso stambiam mažų parduotuvių tinklui „Žabka“.

Iš pradžių tokiu skelbimu ant parduotuvės durų pasipiktino vietos politikai, priklausantys TTP. Vėliau ginčai persikėlė net į Seimą.

TTP atstovai net pagrasino, kad pateiks teismui skundą dėl diskriminavimo.

Opozicijai tai tapo puikia proga pasišaipyti iš dviveidžių valdančiųjų ir jų idėjos riboti sekmadieninę prekybą. Šiai partijai daugelis priminė, kad ji itin puoselėja katalikiškas vertybes ir pati ragina sekmadieniais lankyti bažnyčią ir ilsėtis su šeima, o ne apsipirkinėti.

Pasipylė užuominos, kad jei TTP nariai sekmadieniais iš tiesų nevaikščiotų į parduotuves, tai jų toks skelbimas visiškai nežeistų.

Ostruvo tarybos narys, kandidatas į miesto merus Lukaszas Mikolajczykas pareiškė, jog jis pats šventadieniais neapsipirkinėja, tačiau nesutinka, kad partijos kolegos ir jų šalininkai būtų diskriminuojami.

Skubiai į skandalą reagavo ir „Žabka“ tinklo, vienijančio 3,5 tūkst. parduotuvių, vadovai. Jie įspėjo, kad krautuvės skirtos prekybai, o ne politinei agitacijai, todėl su tokių taisyklių nepaisančiais jų šeimininkais bus nutrauktos franšizės sutartys.

Savo ruožtu Ostruvo „Žabka“ parduotuvės savininkas Adamas K. tvirtino tik norėjęs atkreipti dėmesį į draudimo pasekmes: „Tai yra savitarnos parduotuvė, kurioje kiekvienas klientas renkasi pats, ką nori pirkti, o pardavėjai net neturi teisės klausti partinės priklausomybės ar to, kokią partiją remia.“

Verslininko teigimu, sekmadieninės prekybos draudimu yra patenkinti mažuma gyventojų, o absurdišką įstatymą priėmę politikai patys tomis dienomis užsuka į parduotuves.

„Nesitikėjau, kad šis pokštas sukels tokį atgarsį“, – sakė Adamas K. Tačiau jam toks pašmaikštavimas gali baigtis bauda, jei vietos TTP lyderiai iš tiesų kreipsis į prokuratūrą.

Naudos iš draudimo prekiauti – jokios

Visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Havas Media Group“ apklausa parodė, kad sekmadieninės prekybos ribojimu patenkinti 40,8 proc., o jį atšaukti norėtų 41,5 proc. lenkų.

Mažų parduotuvių, kurioms paskatinti ir buvo įvesta tokia tvarka, apyvarta nepadidėjo, nes gyventojai toliau apsiperka didelėse, tik kitomis savaitės dienomis.

Ypač prastai prekybos centruose įsikūrusioms krautuvėlėms, kurios sekmadieniais išvis nebesulaukia klientų, nes kai nedirba didieji tinklai, mažai kas ten besilanko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.