Ekonominės krizės tyrėjas svilina padus finansų prievaizdams: „Tai ne kerštas“

„2006 metais Finansų ministerijai buvo pateikta informacija, kad visi krizės židiniai yra susiformavę ir praktiškai atitinka ekonomistų, kurie rašė apie komercinių bankų vaidmenį ir neatsakingus veiksmus pučiant nekilnojamojo turto ir kredito burbulą, prognozes“, – antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, skirtoje aptarti 2009-2010 m. finansų krizę narstančio parlamentinio tyrimo tikslus bei asmeninius interesų konfliktus teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konservatorius Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorius Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorė Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorė Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatoriai Andrius Kubilius ir Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konservatoriai Andrius Kubilius ir Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 10:46 AM, atnaujinta Sep 25, 2018, 10:53 AM

S.Jakeliūnas vadovauja parlamentiniam tyrimui „Dėl veiksnių ir aplinkybių, lėmusių 2009-2010 metų krizės Lietuvoje reiškinius“. Tyrimą atliekančiai komisijai jau liudijo Finansų ministerijos Finansų politikos departamento vyresnysis patarėjas Ričardas Kasperavičius. Jis patikino, kad apie artėjančią krizę tuometis finansų ministras Rimantas Šadžius buvo įspėtas dar 2007 m. rugsėjį.

Vardijo kompetencijas

Spaudos konferenciją S.Jakeliūnas pradėjo pristatydamas savo mokslinį išsilavinimą ir biografiją, kuri, anot jo, dažnai yra neteisingai kvestionuojama.

„Turiu du diplomus. Baigiau psichologijos studijas Vilniaus universitete ir magistro studijas finansų specializacijoje JAV. Vadovavau finansams ir investicijoms „Lietuvos draudime“. Tai yra stambiausia draudimo įmonė Baltijos šalyse.

Teko išgyventi ir valdyti finansus bei investicijas 1995-1996 metų bankų krizės metu, taip kad mano santykis su krize jau yra nuo 1995 metų “, – pasiekimus vardijo jis.

Seimo narys pasakojo, kad nuo 2007 metų prasidėjo jo intensyvus domėjimasis globaliais finansais ir tam tikrais politiniais aspektais.

„Tuomet susisiekiau ir su Ingrida Šimonyte, ir su Raimondu Kuodžiu bei Gitanu Nausėda – taip, kad bandymai kontaktuoti dėl konferencijų ir kitų dalykų vyko nuo 2007 metų.

Visos interpretacijos, kad aš kažkam kerštauju… Juk mano atlyginimas buvo… Tikrai, net nesakysiu jo čia, bet man nebuvo jokios būtinybės ieškoti papildomų pajamų, tiesiog norėjau bendradarbiauti ir bandyti finansų sistemą kiek įmanoma keisti iš vidaus“, – kalbėjo jis.

Krizei buvo galima pasiruošti

S.Jakeliūnas teigimu, 2008 metų sausio mėnesį buvo publikuotas vienas iš reikšmingesnių jo tekstų. Jame buvo pateikti esminiai klausimai Lietuvos banko valdybai, kurie, anot jo, yra neatsakyti iki šiol. Dėl šios priežasties politikas tikino ir pradėjęs tyrimą, kurio metu nori sulaukti minėtųjų atsakymų.

„2016 metais kandidatuojant su LVŽS, programoje buvo įsipareigojimas, kad baigsime pradėtus krizės tyrimus Lietuvoje ir paskelbsime jų išvadas. Dalis darbų yra padaryta.

Kęstutis Glaveckas vadovavo Biudžeto ir finansų komitetui 2010 metais ir ten buvo Lietuvos banko veiksmai jau tiriami. Išvados nėra paviešintos ir patvirtintos dėl man nelabai žinomų priežasčių, bet mes tą padarysime ir paviešinsime“, – žadėjo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

S.Jakeliūnas paneigė kalbas, kad tyrimas vyksta dėl jo asmeninės kovos su buvusiu SEB banko vyriausiuoju ekonomistu Gitanu Nausėda. Anot jo, dabar jau sklinda naujos interpretacijos, kad tyrimo tikslas – sukompromituoti tuometinę Finansų ministrę I.Šimonytę bei tuometinį premjerą A.Kubilių.

„Galbūt čia yra remiamasi sena nutarimo versija, kurioje buvo tos pavardės įrašytos. Nutarimas, kuris jau yra patvirtintas Seime šių metų kovo 29 dieną, nieko bendro su tomis pavardėmis neturi. Tai yra klaidinanti informacija.

Šio tyrimo tikslas nėra surasti ir nubausti kažkokius kaltuosius. Politikoje tai yra neįmanoma. Tikslas yra suprasti, kodėl Lietuva patyrė tokį gilų ekonomikos nuosmukį, kuris lėmė ne tik statistinį BVP nuosmukį, bet ir apie 200 tūkst. bedarbių, tūkstančius bankrutavusių įmonių, apie 100 tūkst. emigravusių žmonių bei didžiulį skolos prieaugį“, – vardijo Seimo narys.

S.Jakeliūnas pridūrė nemanantis, kad 2008 metų krizės nebuvo galima išpranašauti ir suvaldyti: „Nors yra sakoma, kad atsitiko globali krizė ir mes nelabai ką galėjome padaryti, tai iš tikrųjų galėjome. Galbūt ne visiškai, bet galėjome pasiruošti ir amortizuoti tuos veiksnius prieš prasidedant krizei.“

Trečiadienį vyksiančiame posėdyje turėtų liudyti ir buvęs premjeras „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas bei buvusi Lietuvos atstovė Europos Parlamente Margarita Starkevičiūtė.

Taip pat ketinama kviesti Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską, aptariamu laikotarpiu centrinio banko vadovybėje dirbusį Audrių Misevičių, buvusius finansų ministrus R.Šadžių ir Ingridą Šimonytę, SEB ir „Swedbank“ ekonomistus Gitaną Nausėdą ir Nerijų Mačiulį, taip pat šių bankų vadovus.

Apkaltino asmeninių sąskaitų suvedinėjimu

Kaip anksčiau rašė naujienų agentūra ELTA, per pirmąjį posėdį rudens sesijoje nuo tyrimo komisijos nusišalino konservatoriai Mykolas Majauskas ir Andrius Kubilius. Politikai pasipiktino S.Jakeliūno iniciatyva dėl bankų elgesio pasiaiškinti kviesti ne bankų vadovus, o „Swedbank“ ir SEB ekonomistus N.Mačiulį bei G.Nausėdą.

Tuo tarpu, konservatorių teigimu, S.Jakeliūnas su ekonomistais siekia suvesti asmenines sąskaitas. Kaltindami S.Jakeliūną bandžius daryti įtaką Konstitucinio Teismo teisėjams, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai kreipėsi į Seimo etikos kontrolierius.

Savo ruožtu „valstiečių“ frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis tikina, kad opoziciniai konservatoriai siekia diskredituoti S.Jakeliūno tyrimą, kuriame vertinami ankstesnių Vyriausybių, tarp kurių – ir konservatorių, priimti sprendimai dėl valstybės finansų planavimo ir skolinimosi krizės metais, taip pat bankų ir jų priežiūros institucijų veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?