Blockchain‘o perspektyvos Lietuvoje: ar tapsime Europos lydere?

Pasaulinis inovacijų indeksas (GII) skelbia, jog šiuo metu Lietuva inovacijų švieslentėje užima 40 vietą iš 126. Verta didžiuotis ar piktintis, jog esame per žemai?

 Turime visas galimybes tapti blockchain‘o lydere.
 Turime visas galimybes tapti blockchain‘o lydere.
 Blockchain‘o technologija pritaikoma įvairiuose sektoriuose.
 Blockchain‘o technologija pritaikoma įvairiuose sektoriuose.
 Šiemet buvo atidarytas Vilniaus blockchain‘o centras.
 Šiemet buvo atidarytas Vilniaus blockchain‘o centras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 12:15 PM

Palyginkime pastaruosius 6 metus:

2017 m. – 40 vieta

2016 m. – 36 vieta

2015 m. – 38 vieta

2014 m. – 39 vieta

2013 m. – 40 vieta.

Taigi nepaisant nežymaus svyravimo užimame stabilią 40-ąją vietą bei turime visas galimybes kilti aukščiau. Lietuvoje inovacijos vystomos įvairiuose sektoriuose – medicinos, lazerių, energetikos, 3D spausdinimo, maisto ir kt., tačiau pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie blockchain‘o technologija paremtas inovacijas.

Šių metų pradžioje, Vilniuje buvo atidarytas pirmasis Europoje „blockchain“ centras. Tad šiandien turime visas galimybes ir perspektyvas tapti blockchain technologijos lydere Europoje.

Tarptautinio tinklo dalis

Vilniaus blockchain‘o centro vadovė Eglė Nemeikštytė sako, jog Vilniuje atidarytas centras bendradarbiauja su dar trimis centrais įsikūrusiais Azijoje – Šanchajuje, Australijoje – Melburne ir Pietų Amerikoje – Kolumbijoje. Visi centrai veikia viename tinkle, o jų paskirtis – padėti įmonėms dirbti su blockchain‘o technologija, padėti surasti partnerius ar investuotojus naujiems projektams.

Centras dirba su tradicinio sektoriaus įmonėmis, kurios nori aktyvinti verslo procesus pasitelkdamos blockchain‘o technologiją. Tokioms įmonėms centras padeda surasti paslaugų teikėjus.

„Taip pat dirbame su įstatymų leidėjais ir politikos formuotojais, keičiamės informacija, dalinamės tendencijomis ir ateities iššūkiais. Taip pat konsultuojame ir padedame formuoti teisės aktus“, – centro veiklos sritis vardina pašnekovė.

Bblockchain‘o centras prisideda prie visuomenės švietimo. Organizuojamuose renginiuose laukiami tiek neseniai blockchain‘o naujokai, tiek šios srities ekspertai.

Ar tapsime lydere?

Pasak E. Nemeikštytės, šiuo metu Lietuvoje yra sukurta palanki blockchain‘ui ekosistema. Lietuva jau dabar turi nemažai įmonių kurios vysto veiklą blockchain‘o srityje. Tačiau dar didesnį susidomėjimą šia technologija paskatino Vilniaus blockchain‘o centras: – „Turime sukaupę patirties tiek iš teorinės, tiek iš praktinės pusės. Taip pat turime pakankamai progresyvią Vyriausybę ir Finansų ministeriją, kurios tikrai atsižvelgia į verslo poreikius. Dar turime puikų reguliatorių – Lietuvos banką, kuris supranta iššūkius, domisi inovacijomis– būtent technologijų srityje. Jis atvirai bendrauja ir tariasi su šios srities specialistais. Todėl nematau priežasčių kodėl negalėtumėm tapti lydere šioje srityje. Žinoma, reikia suprasti, jog negalime „miegoti ant laurų“ turime dirbti ir konkuruoti ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Šiuo metu daug valstybių dirba blockchain‘o srityje bei domisi šios technologijos potencialu“.

Tačiau iš kitų valstybių Lietuva išsiskiria puikia inovacijų ekosistema, kuri ir buvo viena iš priežasčių lėmusi Vilniaus blockchain‘o centro atidaryma. Taip pat Lietuvoje dirba puikūs blockchain‘o specialistai. Žinoma, jų trūksta, labiausiai – blockchain‘o programuotojų kurie galėtų dirbti šioje srityje ir vystyti pačią technologiją.

„Laimės ta valstybė, kuri turės aukštos kvalifikacijos darbuotojus šioje srityje. Natūralu, kad neužtenka tik geros aplinkos, reikia ir žmonių, kurie vystytų technologiją. Lietuva turi tokių specialistų, bet jų trūksta, tam kad taptume valstybe, kurioje būtų ne tik inicijuojami, bet ir vystomi projektai turime plėsti ekspertų bazę“, – tvirtina E. Nemeikštytė.

Kodėl blockchain‘as?

Specialistai blockchain‘o perspektyva neabejoja, tačiau ką apie tai mano šia technologija paremtos įmonės atstovas? Kriptovaliutų piniginės „SpectroCoin“ atstovas Vytautas Karalevičius sako, įmonės veikla tai yra „viskas viename“ sprendimas kriptovaliutoms: keitykla, piniginė, mokėjimo kortelė bei įmokų surinkimo sprendimas: – „Nors veiklą pradėjome siūlydami sprendimus, susijusius su Bitcoin kriptovaliuta, tačiau vien pavadinimas nurodė mūsų ilgalaikį tikslą palaikyti kriptovaliutų spektrą. Galima sakyti, jau veiklos pradžioje numanėme, jog Bitcoin susilauks rimtos konkurencijos“.

Neišnaudotas blockchain‘o potencialas fintech‘o sektoriuje – tai buvo pagrindinė priežastis lėmusi kriptovaliutų piniginės sukūrimą. Pasak pašnekovo, ši technologija universali, pritaikoma daugelyje sričių, tačiau savo veiklą pasirinkome vystyti kriptovaliutų srityje, nes neabejojome jų potencialu.

Kur ieškoti investicijų?

Inovacijas skatinanti Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kviečia įmones, vykdančias inovacinę veiklą, dalyvauti šiose priemonėse investicijoms gauti:

„Horizonto 2020 MVĮ priemonė“ skirta mažoms ir vidutinėms įmonėms kurti technologijas, produktus ir paslaugas naujose verslo srityse, skatinanti verslo koncepcijos įvertinimą, prototipų kūrimą, produktų pritaikymą rinkai.

„Inočekiai“ skirti inovacinę veiklą pradedančioms ar jau vykdančioms įmonėms, pagal kuriuos jos gali gauti valstybės investicijas paslaugoms iš mokslo ir studijų institucijų įsigyti (techninių galimybių studijų parengimą, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros vykdymą).

„Inostartas“ skirtas naujoms inovatyvioms įmonėms, pagal kurią smulkiojo ar vidutinio verslo (SVV) subjektai gali gauti investicijas idėjos ar produkto vystymui, tyrėjų ir mokslininkų įdarbinimui.

„Inopatentas“ skirtas paskatinti įmones tarptautiniu mastu patentuoti išradimus ir registruoti dizainą, tokiu būdu stiprinant intelektinės nuosavybės teisių apsaugą užsienio valstybėse.

Jauno verslo akceleravimo programos užsienyje bei partnerių paieškos misijos skirtos skatinti plėtrą į tarptautines rinkas, užmegzti ir stiprinti bendradarbiavimą su partneriais iš užsienio valstybių, siekiant dalyvauti tarptautinėse inovacijų programose.

Straipsnių ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.