Baigia įgyvendinti taikos sutartį su Vokietijos kompanija „Danpower“

Valstybinė energetikos inspekcija, remiantis gegužės mėnesį Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo patvirtintomis taikos sutartimis ir iki šiol galiojančiu 2013 m. birželio 20 d. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nutarimu, bendrovei „Danpower“ išdavė leidimą gaminti elektros energiją su skatinamuoju tarifu Kaune.

Vokietijos kompanija yra numačiusi investuoti į 100 elektromobilių pakrovimo stotelių Lietuvoje.<br> T.Bauro nuotr. 
Vokietijos kompanija yra numačiusi investuoti į 100 elektromobilių pakrovimo stotelių Lietuvoje.<br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-28 15:25

Šiuo sprendimu įgyvendinami taikiame susitarime tarp Lietuvos valstybės ir Vokietijos investuotojo „Danpower“ numatyti įsipareigojimai. Šiuo susitarimu siekiama taikiai užbaigti 2015 m. pradėtus teisminius ginčus.

„Valstybė jau įgyvendino visus įsipareigojimus, kuriuos numatė taikos sutartis. Dabar kitai pusei liko padaryti paskutinius žingsnius.

Lietuvoje labiau įprasta pasirinkti bylinėjimosi kelią, net jeigu jis ilgas ir labai brangus, ir tokiu būdu palikti problemas spręsti kitiems. Tačiau tai ne visada yra pats racionaliausias ir geriausias kelias valstybės interesams apsaugoti. Todėl nusprendėme taikiai ir gera šalių valia pagaliau baigti ne mūsų pradėtą, o paveldėtą istoriją“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Šią savaitę „Danpower“ atsisakius skundo apeliaciniame teisme ir baigus paskutinį teisminį ginčą, „Danpower“ yra įsipareigojusi atsisakyti pretenzijų dėl 35 mln. eurų bylos iškėlimo tarptautiniame arbitraže ir nutraukti bylą ES Bendrajame teisme.

Primename, kad „Danpower“ dar gegužę, įgyvendindama taikų susitarimą, atsisakė 32 mln. vertės ieškinių dėl žalos valstybės atžvilgiu bei atsisakė teisių į VKEKK nutarimu suteiktą skatinamąjį tarifą Vilniaus kogeneracinei jėgainei.

Pagal taikos susitarimą Vokietijos kompanija taip pat yra numačiusi investuoti į 100 elektromobilių pakrovimo stotelių Lietuvoje, kas prisidėtų prie elektromobilių plėtrai reikalingos infrastruktūros užtikrinimo.

Gegužės mėnesį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas įvertino dviejų esminių taikos sutarčių bylose dėl „Danpower“ teisės į skatinamąjį tarifą, atitiktį viešajam interesui, imperatyviems teisės aktų reikalavimams ir trečiųjų šalių teisėms bei jas patvirtino. Pagal galiojančius teisės aktus ir minėtą VKEKK nutarimą, tai atkūrė „Danpower“ teisę į skatinamąjį tarifą, kurį ji buvo laimėjusi viešo aukciono būdu 2013 m.

Generalinė taikos sutartis buvo pasirašyta ir įsigaliojo 2018 m. gegužės 8 d. Sutartyje numatytais valstybės ir „Danpower“ prisiimtais įsipareigojimais, baigiami aštuoni nacionaliniai ir tarptautiniai teismai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.