Teismas skyrė baudą už viešųjų pirkimų pažeidimus įsigyjant fontano įrengimo darbus

Įsiteisėjusiu Kauno apygardos teismo sprendimu Prienų rajono savivaldybės administracijai buvo paskirta 2900 Eur bauda už viešųjų pirkimų pažeidimus įsigyjant fontano Laisvės aikštėje įrengimo darbus.

Prienų rajono savivaldybės administracijai buvo paskirta 2900 Eur bauda už viešųjų pirkimų pažeidimus įsigyjant fontano Laisvės aikštėje įrengimo darbus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prienų rajono savivaldybės administracijai buvo paskirta 2900 Eur bauda už viešųjų pirkimų pažeidimus įsigyjant fontano Laisvės aikštėje įrengimo darbus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-16 12:20

Teismas visa apimtimi patenkino ieškovo įmonės „Poolservice.LT“ ieškinį bei pripažino neteisėtais Prienų rajono savivaldybės administracijos sprendimus dėl pasiūlymų eilės nustatymo ir sutarties sudarymo su nepagrįstai viešojo pirkimo nugalėtoja paskelbta bendrovė „Optika ir technologija“.

Pasak advokato Juliaus Sakalausko, teismų praktikoje atvejai, kai teismas viešųjų pirkimų bylose savo iniciatyva už pažeidimus skiria baudą perkančiajai organizacijai, nėra tokie dažni.

„Baudos skyrimas tik patvirtina, jog Prienų rajono savivaldybės administracijos padaryti pažeidimai, vykdant viešojo pirkimo procedūras, yra akivaizdūs ir šiurkščiai pažeidžia galiojantį teisinį reguliavimą. Teismui konstatavus Prienų rajono savivaldybės administracijos veiksmų neteisėtumą, jai taip pat kyla pareiga atlyginti „Poolservice.LT“ patirtus nuostolius – negautas pajamas, kurias tiekėjas būtų gavęs, jeigu viešojo pirkimo sutartis būtų sudaryta su juo. Šių kliento praradimų bus reikalaujama taip pat kreipiantis ieškiniu į teismą“, – pabrėžia advokatas.

Kauno apygardos teismo sprendime pažymima, jog perkančiajai organizacijai nustatyta imperatyvi pareiga užtikrinti, kad vykdant pirkimą būtų laikomasi lygiateisiškumo, nediskriminavimo, abipusio pripažinimo, proporcingumo ir skaidrumo principų. „Preciziškas tiekėjų pasiūlymų atitikties pirkimo dokumentuose nustatytiems reikalavimams vertinimas, svarbus ne tik dėl to, kad atmetant pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų neatitinkančius pasiūlymus užtikrinama, kad perkančioji organizacija neįsigys jos poreikių neatitinkančių prekių, paslaugų ar darbų, bet kartu užtikrinamas aukščiau nurodytų principų laikymasis pirkimo procedūros metu“, – teigiama įsiteisėjusiame teismo sprendime.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, jog Prienų rajono savivaldybė preciziškai nevertino pateiktų nugalėtojo dokumentų ir nesiėmė priemonių įsitikinti tiekėjų atitikimu savo pačios nustatytiems kvalifikaciniams reikalavimams, ir nesant tam pakankamo pagrindo nusprendė, jog UAB „Optika ir technologija“ atitinka reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.