Įspėja: prekybos karai pasaulyje kelia grėsmę milijonams darbo vietų

Vis labiau įsiplieskiantys prekybos karai „kelia realią grėsmę“ pasaulio ekonomikai ir gali sukelti pavojų milijonams darbo vietų, įspėjo Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas Roberto Azevedo.

„Darbininkai, įmonės ir bendruomenės, kurioms teks prisitaikyti prie naujos tikrovės, susidurs su rimtomis problemomis“, – pažymėjo R.Azevedo.<br>„Reuters-Scanpix“ nuotr.
„Darbininkai, įmonės ir bendruomenės, kurioms teks prisitaikyti prie naujos tikrovės, susidurs su rimtomis problemomis“, – pažymėjo R.Azevedo.<br>„Reuters-Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 11:49 AM

JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra pradėjęs prekybos karą su Kinija ir nustatęs importo muitus milijardinės vertės kiniškoms prekėms, kad sumažintų JAV prekybos su Kinija deficitą ir priverstų Pekiną pakeisti savo prekybos praktiką, kurią Vašingtonas vadina nepriimtina.

D.Trumpas taip pat yra nusitaikęs į Europos Sąjungą.

Londone įvykusiame renginyje dalyvavęs PPO generalinis direktorius čia susirinkusiems verslo vadovams pareiškė, jog šioje kovoje, kurioje šalys laikosi principo „akis už akį“, regis, nematyti pabaigos, ir paragino pasaulio lyderius derėtis.

„Jeigu įtampa toliau bus didinama, tai sukels realią grėsmę“, – įspėjo jis.

PPO ekonomistai skaičiuoja, jog tuo atveju, jeigu „tarptautinis bendradarbiavimas prekyboje visiškai žlugtų, smarkiai padidėtų muitai, pasaulio prekyba prarastų iki 17 proc. prieaugio, o bendras pasaulio ekonomikos augimas būtų 1,9 proc. lėtesnis negu priešingu atveju“.

„Dėl šio poveikio darbininkai, įmonės ir bendruomenės, kurioms teks prisitaikyti prie šios naujos tikrovės, susidurs su rimtomis problemomis“, – pažymėjo R.Azevedo.

„Milijonams darbininkų galbūt teks ieškoti naujo darbo, įmonės ieškos naujų produktų ir rinkų, o bendruomenės – naujų augimo šaltinių“, – pridūrė jis.

Komentuodamas pareiškimus, kad nesąžininga prekybos praktika dabartinėje prekybos sistemoje yra nebaudžiama, R.Azevedo pareiškė, jog šiuo atveju reikia politinių sprendimų ir paragino lyderius jų ieškoti kitą mėnesį Argentinoje įvyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikime.

D.Trumpas iki šiol yra nustatęs importo muitus 250 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms ir grasina tuo neapsiriboti.

Jungtinės Valstijos Kiniją kaltina amerikietiškų technologijų vagyste. Pasak Vašingtono, Pekinas siekia nesąžiningo pranašumo prekyboje, versdamas užsienio bendroves dirbti su vietos partneriais ir šiame procese perduoti savo žinias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.