Italija gąsdina pasaulį – finansų rinkos šiurpsta nuo jos

Italijos populistinė vyriausybė pirmadienį turėtų atsakyti į Europos Komisijos laišką po to, kai šalis buvo įspėta dėl „precedento neturinčio“ nukrypimo nuo euro zonos biudžeto taisyklių.

Italijos planai padidinti biudžeto deficitą supykdė Briuselį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Italijos planai padidinti biudžeto deficitą supykdė Briuselį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Italijos planai padidinti biudžeto deficitą supykdė Briuselį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Italijos planai padidinti biudžeto deficitą supykdė Briuselį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrt.lt

2018-10-22 09:08

Romos valdančiosios populistinės partijos planuoja padidinti kitų metų biudžeto deficitą iki 2,4 proc. Italijos bendrojo vidaus produkto (BVP) nuo 0,8 proc. BVP, nustatyto ankstesnės vyriausybės.

Sekmadienį Italijos vicepremjeras Luigis Di Maio, „Penkių žvaigždučių judėjimo“ lyderis, pareiškė, kad Italija gins savo sprendimus.

„Mes tikime 2,4 proc. BVP biudžeto deficito tikslu, mes tikime biudžetu, kurį parengėme“, – interviu valstybinei televizijai RAI sakė L. Di Maio.

Jis teigė tikintis, kad Europos Komisija gali veikti labai greitai, bet taip pat sakė turintis vilčių, jog Romai ir Briuseliui pagaliau pavyks pasiekti kompromisą.

Europos Komisija išsiuntė pirmąjį įspėjamąjį laišką Italijai spalio 18 dieną ir gali nuspręsti oficialiai atmesti Italijos biudžeto projektą per susitikimą Strasbūre antradienį.

Italijos planai padidinti biudžeto deficitą supykdė Briuselį ir pakurstė nerimą finansų rinkose. Italijos valstybės skola jau dabar yra viena iš didžiausių pasaulyje.

Kaip praneša lrt.lt, savaitgalį premjerui pavyko sutaikyti dvi valdančiąsias partijas – populistus ir kraštutinius dešiniuosius. Jos ginčijosi, kokio masto amnestiją skelbti tiems, kas nemokėjo mokesčių. Sutarta ją apriboti, ir tai leis rasti pinigų dosniems rinkimų pažadams finansuoti. Visi pareiškė, kad Italijos vieta Europoje, išstoti iš euro zonos ji neketina.

Nors yra labai prasiskolinusi, vyriausybė kitų metų biudžete suplanavo 2,5 proc. deficitą ir jau išgąsdino rinkas bei kitas šalis dėl galimos krizės euro zonoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.