Šiltą rudenį – kankinimas karščiu ir už tai dar teks susimokėti

Nors orai šią ir praėjusią savaitę priminė vasarą, o Vilniuje antradienį net pasiektas spalio mėnesio šilumos rekordas – 19,5 laipsnio, kai kuriuose Antakalnio butuose radiatoriai kaito visu pajėgumu.

Kai kuriuose butuose per karšta net ir ten dienas leidžiantiems augintiniams.
Kai kuriuose butuose per karšta net ir ten dienas leidžiantiems augintiniams.
Kai kuriuose butuose šildoma taip, kad jau dabar baisu pagalvoti, kokios bus sąskaitos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai kuriuose butuose šildoma taip, kad jau dabar baisu pagalvoti, kokios bus sąskaitos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viešame transporte irgi įjungtas šildymas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viešame transporte irgi įjungtas šildymas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 22, 2018, 1:36 PM, atnaujinta Oct 22, 2018, 1:51 PM

Šiųmetį spalį Vilniuje buvo pasiektas ne tik oro temperatūros rekordas. Anksčiausiai per pastaruosius metus pradėtas ir šildymo sezonas, dėl kurio dalis vilniečių priversti kęsti karštį butuose ir keiksnotis dėl vėjais leidžiamų pinigų.

Šiais metais šildyti daugiabučius pradėta spalio 4 dieną, praėjusiais – spalio 5 dieną, 2016-aisiais – spalio 6 dieną, 2015-aisiais – spalio 8 dieną, o 2014-aisiais – tik spalio 22 dieną.

Vadybininko nepasieksi

„Tai senų namų problema, ir niekas nesistengia mums padėti“, – „Sostinei“ pasakojo Antakalnyje, P.Vileišio gatvės daugiabutyje, gyvenanti Jūratė.

Kai dienomis oro temperatūra pakildavo virš 20 laipsnių, ji atidarydavo langus ir balkono duris, nes kambariuose tvoskė karštis.

Jūratės name šildymą įjungė spalio 4 dieną. Vasara buvo kaitri, pastatas įšilęs, o dabar – perkaitintas. Net vėdinant kambarius termometras juose rodė 22 laipsnius šilumos.

Jūratė mėgino skambinti namą administruojančiai įmonei „Antakalnio būstas“, bet su vadybininku pasikalbėti nepavyko – mat ši bendrovė naudojasi skambučių centro paslaugomis.

„Namo vadybininkas – kaip prezidentė, jis praktiškai nepasiekiamas“, – piktinosi vilnietė.

Neatvėsdavo ir rytais

Kelis vakarus iki vėlumos Jūratė sekė temperatūrą už lango. Kai termometras rodė 8 laipsnius šilumos, bute radiatoriai kaito.

Tačiau rytais išeinant į darbą, kai oro temperatūra pasiekdavo 13 laipsnių, jie būdavo tokie pat karšti.

Pasikalbėjusi su kolegėmis Jūratė sužinojo, kad vasarą primenančiomis spalio mėnesio dienomis radiatoriai buvo karšti ir Antakalnio gatvės, ir Savanorių prospekto butuose.

Jūratė prisiminė, kad pernai šildymo sezonas jos namuose buvo pradėtas gerokai vėliau – spalio 16-ąją.

„Bet tie metai buvo labai drėgni, rudenį ištisai lijo ir kambariuose buvo drėgna“, – sakė moteris.

Daugiabučius administruojančios įmonės „Mano būstas“ Vilniaus regiono vadovė Aurelija Dapkūnienė aiškino, kad norint įjungti arba išjungti šildymą anksčiau ar vėliau, nei nusprendžia savivaldybė, reikia daugumos butų ir kitų patalpų savininkų pritarimo.

Tai galioja visiems valdytojams – administratoriams, jungtinės veiklos sutarčių subjektams ar bendrijoms.

Riba – dvylika laipsnių

A.Dapkūnienė tvirtino, kad name, kur gyvena Jūratė, išjungti šildymo niekas nepageidavo.

„Nors dieną ir atrodo, kad yra gana šilta, naktį nukritus temperatūrai pradeda veikti šilumos reguliavimo įranga ir šiluma į namą tiekiama.

Jeigu išjungtume visiškai, tikrai nebeatrodytų, kad yra pakankamai šilta“, – tikino „Mano būsto“ Vilniaus regiono vadovė.

Dieną ta pati reguliavimo įranga šilumos tiekimą nutraukia, kai temperatūra pakyla virš 12 laipsnių. Dėl to pastatų administratoriai sulaukia gyventojų priekaištų dėl neveikiančio šildymo.

„Tuomet lieka paaiškinti, kad dieną radiatoriai atrodo šalti ar vos drungni dėl to, kad lauke oro temperatūrai pakilus virš 12 laipsnių tiekimas sumažinamas arba išjungiamas.

Tačiau registravus tokį pranešimą vis tiek vykstama į objektą ir patikrinama, ar reguliavimas veikia tinkamai“, – pasakojo A.Dapkūnienė.

Kaito autobusų keleiviai

Nors šią savaitę dienomis buvo šilta, kai kuriuose senesniuose miesto autobusuose buvo įjungtas šildymas.

Vilnietė Janina pasakojo, kad ketvirtadienį apie pietus iš 1G maršruto autobuso išlipo lyg po pirties. Priglaudusi ranką prie radiatoriaus ji įsitikino, kad šis tiesiog alsuoja karščiu. Lauke tuo metu buvo apie 19 laipsnių šilumos.

Bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ vadovai žino apie salonus šildančių autobusų bėdas.

Karščiu keleiviai kankinami dienomis dėl to, kad rytais būna žemesnė temperatūra, todėl rasojo priekiniai autobusų stiklai. Kad jie nerasotų, reikia pūsti šiltą orą.

Vežėjai jau seniai žino, kad kai kurių markių autobusų vožtuvai yra nepatikimos konstrukcijos. Šie vožtuvai valdomi elektra, o pneumatika turėtų padidinti arba sumažinti aušinimo sistemos pralaidumą. Toli gražu senuose autobusuose taip nėra. Todėl lieka viena išeitis – šildyti saloną be atvangos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.