Garsus Lietuvos sporto veikėjas įsivėlė į įtartinas statybas Afrikoje – minima ir prekyba ginklais

Nedidelė Didžiojoje Britanijoje registruota įmonė, kurios šaknys – Ukrainoje, Vakarų Afrikos Pusiaujo Gvinėjos valstybėje įgyvendina 630 mln. eurų vertės projektą.

Minima Lietuvos sportininko Eimanto Skrabulio pavardė. E.Skrabulis – Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas.<br>J.Stacevičiaus ir Duglas Alliance Ltd. nuotr.
Minima Lietuvos sportininko Eimanto Skrabulio pavardė. E.Skrabulis – Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas.<br>J.Stacevičiaus ir Duglas Alliance Ltd. nuotr.
Minima Lietuvos sportininko Eimanto Skrabulio pavardė. E.Skrabulis – Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Minima Lietuvos sportininko Eimanto Skrabulio pavardė. E.Skrabulis – Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sendje hidroelektrinė<br>Duglas Alliance Ltd. nuotr.
Sendje hidroelektrinė<br>Duglas Alliance Ltd. nuotr.
Duglas Alliance Ltd. nuotr.
Duglas Alliance Ltd. nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 1:05 PM, atnaujinta Nov 8, 2018, 3:19 PM

Įdomu tai, kad Pusiaujo Gvinėjoje gyvena vos 1,3 mln. žmonių, o statybomis užsiėmusi įmonė šioje srityje neturi jokios patirties.

Įmonė priklauso verslininkui iš Ukrainos, turinčiam ryšių su nevienareikšmiškai vertinamu teisininku ir buvusiu energetikos ministru Jurijumi Boiko, skelbia kyivpost.com.

Iš pačios kompanijos turimų dokumentų galima spėti, jog sumokėjo per 90 mln. eurų neaiškių mokesčių, kurie galėjo atitekti menkai žinomoms kompanijoms, besiverčiančioms ginklų prekyba ir metalo laužu. Čia minima Lietuvos sportininko Eimanto Skrabulio pavardė.

E.Skrabulis – Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas.

2011 m. Didžiojoje Britanijoje registruota „Duglas Alliance“, kurios savininkai ir darbuotojai – ukrainiečiai, laimėjo kontraktą Pusiaujo Gvinėjoje pastatyti Sendje hidroelektrinę. 200 megavatų galingumo elektrinė turėjo būti didžiausia elektros gamintoja šalyje.

Tačiau praėjus ir šešeriems metams, Sendje hidroelekrinė dar nepastatyta – ambicingam projektui įgyvendinti sutrukdė finansiniai sunkumai.

„Duglas Alliance“ pareiškė, kad klientas jam nesumokėjęs pinigų, todėl projekto įgyvendinimą sustabdė. Savo ruožtu Pusiaujo Gvinėjos valdžia dėl sumenkusių pajamų kaltino naftos kainų krizę.

Vis dėlto šių metų kovą pranešta, kad vyriausybė ir „Duglas Alliance“ sutarė dėl darbų tęstinumo, tik jų kaina – gerokai aukštesnė - 630 mln. eurų vietoj turėjusių būti 447 mln. eurų.

„Duglas Alliance“ nebuvo akivaizdus projekto laimėtojas, mat įmonė neturi jokios patirties statant tokius objektus. Reikia paminėti, kad ji nebuvo pastačiusi jokio pramoninio objekto. Nepaisant to, savo tinklapyje „Duglas Alliance“ giriasi 20-mete patirtimi statant būtent hidroelektrines ir pramoninius objektus, nors pati įmonė įsteigta tik 2009-aisiais. Be to, darbų sąraše nenurodytas nė vienas konkretus įgyvendintas objektas.

„Duglas Alliance“ savininkas ir vadovas – Jurijus Potijko. Be kita ko, jis dėsto ekonomiką privačiame Kroko universitete, kurį J.Potijko ir įsteigė, Kijeve.

Tai – ne visos J.Potijko veiklos: jis yra „Dorado Alliance“ ukrainiečių kontroliuojančiosios bendrovės, kuriai priklauso spaustuvė ir saugos įmonė, savininkas ir generalinis direktorius.

Be to, vyras turi ir ginklų verslą: jis vadovauja „Infora Limited“, Kipre registruotai tarptautinei ginklais prekiaujančiai kompanijai, kuri 2009 m. tiekė ginklus Pusiaujo Gvinėjai.

Sendje hidroelektrinė – didžiausias Ukrainos verslo projektas, įgyvendinamas užsienyje. Jis sulaukė didžiulės paramos iš J.Boiko – kontraversiško Ukrainos politiko, kuris vadovavo šalies energetikos sektoriui tuo metu, kai buvo pasirašoma sutartis dėl Sendje elektrinės statybų.

Be to, jis buvo ir J.Potijko politinis bosas, mat abu vyrai priklausė Kijevo srities partijos skyriui.

Negana to, J.Potijko padėjo rengti J.Boiko rinkimų kampaniją, kai šis pretendavo į Ukrainos prezidentus 2014-aisiais. Dabar, būdamas Ukrainos parlamento nariu, J.Boiko minimas tarp penkių realiausių kandidatų varžytis dėl šalies vadovo posto ateinančių metų kovą.

Romanas Čelnokovas, Pusiaujo Gvinėjos garbės konsulas Ukrainoje pripažino, jog Ukrainos energetikos ministerija stipriai rėmė „Duglas Alliance“ dėl užtvankos projekto. O statyboms prasidėjus Pusiaujo Gvinėjos energetikos ministras dažnai lankėsi Kijeve.

Pasak R.Čelnokovo, sutarties nebūtų buvę, jei jos nebūtų rėmęs Ukrainos energetikos ministras. Tiesa, J.Boiko atstovas spaudai politiko ryšius su Sendje projektu paneigė.

J.Boiko vadovavimas ministerijai pažymėtas didelių korupcijos skandalų. Per tą laiką iš valstybinės Ukrainos energetikos bendrovės „Naftogaz“ buvo išplauta per milijardą dolerių. Didžioji lėšų dalis atiteko fiktyvioms Didžiosios Britanijos įmonėms. Jos, kaip ir „Duglas Alliance“ veikė, kaip generalinis rangovas svarbiausioms investicijoms. O iš tiesų pinigai kliūdavo fiktyviems subrangovams.

Nors „Duglas Alliance“ sudarė daugiamilijoninę sutartį, pirmuosius ketverius metus ji audito ataskaitas teikė kaip Londone veikianti maža įmonė. Iki pat 2015 m. ji neturėjo netgi savo tinklapio.

Bet 2015 metais šis tas pasikeitė: „Duglas Alliance“ nustojo vadintis maža įmone, tad jai atsirado prievolė teikti nepriklausomą audito ataskaitą ir revizuoti ankstesnių metų ataskaitas. Paaiškėjo, kad, pavyzdžiui, pagal 2012 metų ataskaitas, bendrovė turėjo 19,5 mln. eurų, o ne 1 240 britų svarų, kaip buvo minima pirminėse ataskaitose.

Spėjama, kad pokyčius lėmė faktas, jog į skandalą įsivėlė „Danske Bank“ Estijos padalinys, kurio paslaugomis anksčiau naudojosi „Duglas Alliance“. Mat bankui teko nutraukti ryšius su klientais nerezidentais, kurie negalėjo dokumentais pagrįsti teisėto tikslo Estijoje turėti sąskaitą.

Nepriklausomas „Duglas Alliance“ auditas atskleidė visą eilę sandorių, kurie susiję su J. Potijko ginklų prekybos bendrove „Infora Limited“.

Dokumentai rodo, kad „Duglas Alliance“ stambias sutartis parūpindavo subrangovams, kurie su J.Potijko galėjo turėti asmeninių ryšių. Tik, panašu, jos nebuvo svarbios Sendje projekte.

Kovą į Pusiaujo Gvinėjos ambasadą Berlyne pasiųstame laiške trys Lietuvoje veikiančios bendrovės tikino, kad jos bendrovei „Duglas Alliance“ ir Sendje hidroelektrinės projektui už 50 mln. eurų pristatė prekių ir paslaugų.

Nežinia, kokias paslaugas hidroelektrinės projektui teikė Lietuvoje įsikūrusios įmonės – dvi metalo laužo prekiautojos „Cosma GmbH“ ir „Martas IP“ bei verslo centro Vilniuje „Elektronas“ savininkas.

Buvęs Sendje projekto technikos skyriaus vadovo pavaduotojas J.Belinskis tvirtina apie šias įmonės niekada negirdėjęs.

Trijų įmonių Lietuvos advokatas Giedrius Murauskas atsisakė patvirtinti 50 mln. eurų skaičių, esą tai komercinė paslaptis. Elektroniniame laiške jis rašė, kad dalis nesumokėtos sumos dabar jau sumokėta remiantis kovą pasirašyta sutartimi ir kad visos trys įmonės teikė „finansines bei logistikos paslaugas“ bendrovei „Duglas Alliance“, taip pat „įrangą ir medžiagas“ statybos projektui.

Visoms trims minėtoms Lietuvoje įsikūrusioms įmonėms vadovauja buvęs Lietuvos sportininkas E.Skrabulis arba jo šeimos nariai.

Įdomu tai, kad vienas „Duglas Alliance“ Estijos atšakos direktorių – o taip pat ir vyriausiasis virėjas Sendje statybos aikštelėje – taip pat lietuvis. Tai – Rimas Kedikas, dirbęs barmenu ištaigingame E.Skrabulio viešbutyje. Sprendžiant iš nuotraukų jo „Facebook“ paskyroje, R.Kedikas seniai bičiuliaujasi su J.Potijko šeima.

Tą paliudija ir J.Belinskis, kuris pasakojo, kad tuomet, kai J.Potijko lankydavosi Sendje statybos aikštelėje, daugiau laiko leisdavo su vyriausiuoju virėju R.Kediku nei su statybų vadovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.