JAV ambasadorius: „Vis daugiau europiečių mano, kad priklausomybė nuo dujų iš Rusijos blogai“

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius ES Gordonas Sondlandas antradienį pareiškė, kad JAV turi priemonių sustabdyti projekto „Šiaurės srautas-2“ („Nord Stream-2“) įgyvendinimą. Pasak jo, šis projektas daro pažeidžiamą Europą, o drauge ir Jungtines Valstijas.

„Šiaurės srautas-2“ – tai projektas, pagal kurį numatoma tiesti iš Rusijos pakrantės per Baltijos jūrą iki Vokietijos dujotiekį, kurio pajėgumas 55 mlrd. kub. m dujų per metus. Jungtinės Valstijos, kaip ir Lietuva, Lenkija ir kai kurios kitos šalys yra prieš šį projektą. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
„Šiaurės srautas-2“ – tai projektas, pagal kurį numatoma tiesti iš Rusijos pakrantės per Baltijos jūrą iki Vokietijos dujotiekį, kurio pajėgumas 55 mlrd. kub. m dujų per metus. Jungtinės Valstijos, kaip ir Lietuva, Lenkija ir kai kurios kitos šalys yra prieš šį projektą. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 4:35 PM

Pasak JAV ambasadoriaus ES, šis projektas yra geopolitinis, ir Europa taps pažeidžiama.

„Kada europiečiai yra pažeidžiami, Jungtinės Valstijos taip pat tampa pažeidžiamos. Mes nenorime, kad dėl krizės žiemą būtų nutrauktas dujų tiekimas. Mes nenorime, kad europiečiai atsidurtų tokioje situacijoje“, – paaiškino ambasadorius Vašingtono poziciją dėl projekto, kalbėdamas Briuselyje.

„Jei ES nesupras šios logikos, tai JAV prezidentas gali panaudoti daugybę kitų priemonių, kurias mes turime, kad sustabdytų šį projektą – dabar aš jų nevardinsiu“, – sakė G.Sondlandas.

JAV „turi daug priemonių“

„Mes jų visų dar nepanaudojome, kad sustabdytume projekto įgyvendinimą“, – pridūrė G.Sondlandas ir pabrėžė, kad, jo vertinimais, vis daugiau europiečių mano, kad priklausomybė nuo dujų iš Rusijos bus klaidingas sprendimas.

„Šiaurės srautas-2“ – tai projektas, pagal kurį numatoma tiesti iš Rusijos pakrantės per Baltijos jūrą iki Vokietijos dujotiekį, kurio pajėgumas 55 mlrd. kub. m dujų per metus. Jungtinės Valstijos, kaip ir Lietuva, Lenkija ir kai kurios kitos šalys yra prieš šį projektą. Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad JAV lyderis Donaldas Trumpas žiūri JAV verslo interesų, susijusių su SGD tiekimu Europai.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo ruožtu ne kartą pabrėžė, kad Berlynas projektą „Šiaurės srautas-2“ laiko komerciniu, tačiau drauge ji susieja jo įgyvendinimą su rusiškų dujų tranzitu per Ukrainą. Rusijos pusė taip pat ne kartą pareiškė, kad projektas „Šiaurės srautas-2“ yra visiškai komercinis ir konkurencingas bei nurodė, kad nėra numatyta nutraukti rusiškų dujų tranzitą per Ukrainą į ES.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.