Dėl kaulijamo kyšio sukruto ir Lenkijos valdžia

Lenkiją sukrėtė finansinis skandalas. Dviejų bankų savininkas Leszekas Czarneckis apkaltino Finansų kontrolės komisijos (FKK) pirmininką Mareką Chrzanowskį prašius 40 mln. zlotų (9,3 mln. eurų) kyšio.

Lenkijos „Idea Bank“ anksčiau pagarsėjo automobilyje įrengtu bankomatu.
Lenkijos „Idea Bank“ anksčiau pagarsėjo automobilyje įrengtu bankomatu.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Nov 14, 2018, 9:02 AM

L.Czarneckis įrašė ir dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ įteikė privataus pokalbio su M.Chrzanowskiu įrašą, kuriame siūlė bankininkui įdarbinti jo pasiūlytą advokatą už būtent tokią sumą.

Neva taip padarius FKK palankiau žvelgtų į L.Czarneckio valdomam „Getin Noble Bank“ iškilusias problemas.

Prieš metus šio ir kito L.Czarneckio turimo banko „Idea Bank“ akcijų vertė ėmė sparčiai kristi, todėl FKK ėmė svarstyti galimybę juos abu nacionalizuoti arba sujungti ir leisti restruktūrizuoti. Vienas komisijos narys aktyviai ragino „Getin Noble Bank“ paimti į valstybės rankas, bet M.Chrzanowskis pareiškė galintis šį asmenį pakeisti kitu ir leisti bankui toliau veikti.

Už tai buvo prašoma banke įdarbinti teisininką ir sumokėti jam 40 mln. zlotų honorarą. Advokato pavardę ir telefono numerį M.Chrzanowskis įteikė L.Czareckiui užrašytus ant popieriaus lapo. Pats teisininkas tvirtino nesiekęs dirbti „Getin Noble Bank“ ir šių reikalų neva niekas su juo nederino, tačiau prisipažino, kad su M.Chrzanowskiu bičiuliaujasi šeimomis.

Savo ruožtu L.Czarneckio advokatas Romanas Giertychas aiškino, jog tai, kad aukštas valdininkas sako galintis išspręsti kilusias finansines problemas sumokėjus jo nurodytam asmeniui didelį honorarą, yra akivaizdi korupcija.

Skandalas drebina ir vyriausybę. Premjeras Mateuszas Morawieckis prokuratūrai ir teisėsaugininkams nurodė skubiai ištirti kaltinimus. Taip pat liepė finansininkų konferencijoje Singapūre esančiam FKK pirmininkui grįžti į Varšuvą ir pateikti išsamų paaiškinimą.

Opozicinės partijos ėmė reikalauti sudaryti specialią Seimo komisiją įvykiui tirti.

Politikai nepraleido progos priminti, kad šalį valdanti Teisės ir teisingumo partija (TTP) žadėjo išgyvendinti korupciją.

Tačiau Šiuolaikinės partijos lyderė Katarzyna Lubnauer pareiškė, jog aiškėja, kad TTP yra ne tik antidemokratinė, bet ir korumpuota.

Pats FKK vadovas M.Chrzanowskis interviu telefonu radijui „Radio FM“ pareiškė nereikalavęs kyšio ir neketinantis atsistatydinti.

Komisija irgi išplatino pareiškimą, kuriame apkaltino L.Czarneckį išgalvotais kaltinimais darant spaudimą, kad būtų priimti palankesni sprendimai dėl jo bankų.

Teigiama, jog bankininkas pokalbį su M.Chrzanowskiu įrašė prieš aštuonis mėnesius, o jį paviešino tik dabar.

Prezidento Andrzejaus Dudos patarėjas Andrzejus Zybertowiczius tvirtino, jog M.Chrzanowskis neturėjo privačiai susitikinėti su L.Czarneckiu, ir priminė, kad pastarasis yra buvęs sovietinis saugumo agentas, tad jo pasakojimais aklai tikėti negalima.

Tačiau bene liūdniausia pačiam bankininkui.

Mat į pranešimus apie kilusį skandalą paniškai reagavo bankų „Getin Noble Bank“ bei „Idea Bank“ akcininkai ir ėmė išpardavinėti akcijas, o dėl to dar labiau krito jų vertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.