Išskirtinė Švedijos dovana – ir Lietuvai, ir jos žmonėms

Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga Švedijos vyriausybė įteikė nacionalinę dovaną Lietuvai ir jos žmonėms.

Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga Švedijos vyriausybė įteikė nacionalinę dovaną Lietuvai ir jos žmonėms – įkurtą fondą.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga Švedijos vyriausybė įteikė nacionalinę dovaną Lietuvai ir jos žmonėms – įkurtą fondą.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 6:53 PM

"Dovana – tai naujai įkurtas bendradarbiavimo fondas, kurio tikslas yra stiprinti lietuvių ir švedų mainus, ypač jaunimo, – teigiama Švedijos ambasados sveikinime. – Švedijos vyriausybė skiria 10 milijonų Švedijos kronų ( apytiksliai 1 milijonas eurų), tapsiančių fondo pagrindu.

Tikimasi, kad įmonės, organizacijos ir privatūs asmenys, tiek Švedijoje, tiek Lietuvoje taip pat norės prisidėti prie fondo savo lėšomis. Tokie patys šimtmečio fondai įkuriami ir Estijai bei Latvijai.

Lietuva, Estija ir Latvija šiandien yra trys savarankiškos valstybės Europos bendruomenėje. Švedijos vyriausybės, įmonės, nevyriausybinės organizacijos ir pavieniai asmenys užmezgė artimus ryšius su kaimyninėmis šalimis nuo tada, kai jos atsikūrė prieš kiek daugiau nei ketvirtį amžiaus.

Kaip mes visi puikiai žinome, Baltijos šalys kitoje jūros pusėje išsikovojo nepriklausomybes Pirmojo pasaulinio karo pabaigos ir revoliucijos Rusijoje aplinkybėmis.

Nepriklausomybės paskelbimus 1918 metais lydėjo laisvės kovos. Antrojo pasaulinio karo metu trys šalys vėl iš naujo buvo okupuotos ir dėl to patyrė didžiules netektis. Okupaciją lydėjo sovietinės komunistinės diktatūros priespauda ir nelaisvė.

1918-ųjų Nepriklausomybės paskelbimas mūsų kaimyninėse šalyse švenčiamas su didele rimtimi, įsijautimu, bet taip pat ir su dideliu džiaugsmu. Prieš šimtą metų paskelbtos Nepriklausomybės deklaracijos padėjo pamatus laisvei, demokratijai ir suverenitetui, atkurtai 1990-aisiais.

Lietuva, Estija ir Latvija neturėjo laisvės ir suvereniteto pusę amžiaus nuo nepriklausomybės paskelbimo 1918 metais, todėl šiandienos nepriklausomybė yra dar brangesnė.

Mums, švedams taip pat labai svarbu minėti Lietuvos, o taip pat Estijos ir Latvijos 100 metų jubiliejus. Džiaugiamės, kad Švedijos sosto įpėdinės šeima buvo šiltai sutikta 2018-ųjų pradžioje. Šis priėmimas parodė, kokie glaudūs ir artimi yra mūsų draugystės ryšiai. Dabar norime investuoti į ateitį ir kurti glaudesnius ryšius tarp žmonių, įmonių ir institucijų.

Oficiali Švedijos vyriausybės dovana Lietuvai ir kitoms dviems Baltijos šalims yra 30 milijonų Švedijos kronų (apytiksliai 3 milijonai eurų), tapsančiu pagrindu trims dvišaliams bendradarbiavimo fondams. Mainai su Baltijos šalimis yra ne tik oficialiosios Švedijos reikalas. Tai taip pat aktualu švediško kapitalo įmonėms, švedams Lietuvoje bei lietuviškoms įmonėms, nevyriausybinėms organizacijoms, galinčioms ir norinčioms kurti stiprius ir tvarius ryšius su Švedija.

Mes įsipareigojome įkurti šiuos fondus, skleisti apie juos žinią ir suteikti galimybę norintiems prie jų prisidėti. Konsultacijos su Lietuvos vyriausybe yra pirmasis fondo įkūrimo etapas.

Fondų tikslas – sukurti tvarius ryšius, keistis ir dalintis žiniomis apie kultūrą, verslą ir visuomeninius ryšius tarp mūsų šalių žmonių. Ypatingas dėmesys bus skiriamas jaunų žmonių socialinei bendrystei, kūrybingumui, inovacijoms ir naujam verslui skatinti. Svarbi fondo dalis bus skirta kultūrinių mainų ir Švedijos ir Baltijos šalių valstybinių kalbų mokymosi plėtojimui.

Bus sudarytos trys atskiros fondų valdybos. Dvišalio fondo valdybą sudarys po keturis kiekvienos šalies visuomeninių, verslo ir kultūros sričių atstovus.

Jau dabar laikinasis komitetas sulaukė daug teigiamų reakcijų iš švediškų ir lietuviškų įmonių, norinčių prisidėti prie fondo kūrimo. Tos įmonės, kurios pirmosios pareikš susidomėjimą, taps šimtmečio fondo steigėjais. Dabar mes žengiame tolesnį žingsnį ir kviečiame visus ir kiekvieną – asmenis ir įmones – prisijungti.

Lietuvoje, kaip ir kitose Baltijos šalyse, puikiai suvokiama, kad laisvė ir tarptautinio bendradarbiavimo galimybės nėra savaime suprantama duotybė. Net ir mes Švedijoje turime to nepamiršti. Didžiausią tiesioginių užsienio investicijų dalį Lietuvoje sudaro investicijos iš Švedijos. Švedija taip pat yra didžiausia investuotoja ir Estijoje bei Latvijoje.

Jau šiandien vyksta glaudus bendradarbiavimas ir kultūriniai mainai tarp šalių. Tačiau yra neišnaudotų galimybių dar labiau stiprinti ryšius. Naujieji fondai taps įrankiu, kuriančiu galimybes Baltijos jūros regione plėtoti kūrybinius klasterius mūsų kaimynystėje.

Pavieniai asmenys, organizacijos ir įmonės – visi kviečiami prisidėti prie šimtmečio fondo. Kviečiame visus prisijungti! Jei susidomėjote, ar norėtumėte gauti daugiau informacijos, prašome kreiptis į Švedijos ambasadą Vilniuje".

Švedijos ir Lietuvos šimtmečio fondo laikinasis komitetas:

Pär Nuder, laikinojo komiteto pirmininkas, praeityje Švedijos finansų ministras

Laila Freivalds, praeityje Švedijos užsienio reikalų ministrė

Carl Bildt, praeityje Švedijos Ministras Pirmininkas

Anders Ljunggren, buvęs ambasadorius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.