Smarvės dusinami klaipėdiečiai prisišaukė tyrėjus – štai kas didžiausi teršėjai

Pasitelkęs sudėtingiausią kvapų tyrimą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentas nustatė uostamiesčio pietiniame priemiestyje labiausiai orą teršiančias įmones.

Pietinio Klaipėdos priemiesčio žemėlapyje pažymėti oro teršimo židiniai ir jų skleidžiamo dvoko teritorija.
Pietinio Klaipėdos priemiesčio žemėlapyje pažymėti oro teršimo židiniai ir jų skleidžiamo dvoko teritorija.
Pietinio Klaipėdos priemiesčio žemėlapyje pažymėti oro teršimo židiniai ir jų skleidžiamo dvoko teritorija.
Pietinio Klaipėdos priemiesčio žemėlapyje pažymėti oro teršimo židiniai ir jų skleidžiamo dvoko teritorija.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 9:16 AM, atnaujinta Nov 15, 2018, 10:25 AM

Klaipėdos pietinės dalies ir čia esančių priemiesčio kaimų gyventojų skundai dėl nuolat jaučiamos smarvės Visuomenės sveikatos centro specialistus užplūdo nuo rugpjūčio mėnesio.

Dėl šios problemos susivieniję žmonės kiek daugiau nei per du mėnesius visuomenės sveikatos centrui pateikė apie 700 skundų.

Norint nustatyti, kokios įmonės šioje teritorijoje teršia orą ir kokio stiprumo smarvę jos skleidžia, buvo užsakytas visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų atliekamas sudėtingiausias ir brangiausias kvapų tyrimas.

Iš Vilniaus iškviesti laboratorijos specialistai Dumpių kaime, kuriame veikia net 4 taršios įmonės, paėmė 28 oro mėginius.

Visi kvapų mėginiai buvo imami tiesiogiai iš užteršto oro židinių. Vėliau nustačius kvapo koncentraciją speciali kompiuterinė programa pagal daugiamečius oro reiškinių stebėjimo duomenis apskaičiuoja plotą, kurį apima įmonės skleidžiamas kvapas.

Ištyrus mėginius paaiškėjo, kad didžiausią smarvę skleidžia bendrovė „Branda LT“. Ji surenka maisto, žaliąsias, gyvulinės kilmės atliekas, jas raugina ir kompostuoja. Šitaip gaminamos trąšos žemės ūkio veiklai.

Šios įmonės taršos židinyje buvo užfiksuota net apie 2 tūkst. sąlyginių europinių kvapo vienetų (OUE) kubiniame metre.

Kitų įmonių – kartoną gaminančios „Grigeo Klaipėda“, „Klaipėdos vandens“ nuotekų valyklų – didžiausia oro taršos koncentracija yra apie 500 – 600 OUE, o Klaipėdos regiono atliekų centro taršos rodikliai nesiekia nė 80 OUE.

Higienos normos gyvenamojoje aplinkoje leidžia 8 OUE, nors 50 proc. žmonių jaučia ir 1 kvapo vieneto koncentraciją, todėl šių įmonių bendrai skleidžiama smarvė yra juntama ir pietinėje Klaipėdos dalyje.

Pagal specialistų sudarytą žemėlapį buvo nustatyta, kad iš įmonės „Branda LT“ sklindanti daugiau negu 8 OUE koncentracijos smarvė pasiekia Gružeikių kaimo namą, todėl bendrovei bus surašytas administracinis protokolas.

Už higienos normos pažeidimą bus skirta nuo 140 iki 600 eurų bauda. Už pakartotinį pažeidimą numatoma bauda iki 1200 eurų. Iki lapkričio 26 dienos „Branda LT“ privalo pateikti priemonių planą, kaip ruošiamasi keisti įmonės veiklą, kad oro tarša sumažėtų.

Sveikatos apsaugos ministerija jau yra parengusi higienos normos pakeitimą, kuriuo gyvenamojoje aplinkoje leidžiama kvapo koncentracija bus sumažinta iki 2 OUE.

Tačiau manoma, kad tokiam pakeitimui priešinsis orą teršiančios įmonės, kurios bus priverstos nemažai investuoti į apsaugą nuo kvapų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.