Įpykusius prancūzus į mūšį veda daili moteris

Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui ši savaitė – itin nerami. Dėl kylančių degalų kainų jau prasidėjo pavieniai protestai, o savaitgalį laukia tikras košmaras.

„Scanpix“ nuotr.
„Scanpix“ nuotr.
Geltonomis liemenėmis apsirengę vairuotojai jau užblokavo Nicos centrą, nors didesnių protestų laukiama savaitgalį.
Geltonomis liemenėmis apsirengę vairuotojai jau užblokavo Nicos centrą, nors didesnių protestų laukiama savaitgalį.
Kainos kai kuriose Prancūzijos degalinėse vairuotojus tikrai verčia iš koto.
Kainos kai kuriose Prancūzijos degalinėse vairuotojus tikrai verčia iš koto.
Daugiau nuotraukų (3)

„Spiegel.de“

Nov 17, 2018, 4:53 PM

Operacijai „Sraigė“ tūkstančiai prancūzų rengėsi iš anksto. Protestuotojų skiriamasis ženklas – geltonos liemenės. Tokias privaloma vežiotis kiekviename automobilyje tiek Prancūzijoje, tiek Lietuvoje, tiek daugelyje kitų valstybių.

Kai kuriose vietovėse vykę spontaniški protestai buvo numalšinti, kitur, pavyzdžiui, Nicoje, policija demonstrantams leido laisvai parėkauti. Tačiau kas dėsis visą šį savaitgalį, nežino net Prancūzijos tvarkos sergėtojai.

„Prefektai net nenutuokia, kokiose vietovėse ir kiek pareigūnų prireiks“, – pripažino policijos profesinės sąjungos atstovai.

Dauguma protestuotojų – vairuotojai. Jų pyktį sukėlė augančios degalų kainos. Mat kai kuriose šalies degalinėse už litrą dyzelino ar benzino jau dabar tenka mokėti du eurus. Bet tai gal būtų pusė bėdos, jei ne Vyriausybės ir prezidento E.Macrono sprendimas nuo kitų metų padidinti mokesčius dyzelinui.

Įpykusių prancūzų vedle tapo 51 metų Bretanės gyventoja Jacline Mouraud. Vos daugiau nei keturių minučių jos įrašas feisbuke per keletą dienų buvo peržiūrėtas gerokai per 6 milijonus kartų, o akordeonu grojanti hipnozės terapijos specialistė pastaruoju metu tapo geidžiamiausia televizijos kanalų pašnekove.

„Prieš 10 metų jie mus ragino pirkti dyzeliną, nes jis neva mažiau teršia gamtą. Dabar – viskas atvirkščiai?“ – piktinosi J.Mouraud, vairuojanti būtent dešimtiems metų senumo „Volvo“.

Valdžia tvirtina, kad mokesčius dyzelinui reikia didinti būtent dėl didelės taršos.

Tai pripažįsta ir daugelis mokslininkų – anot jų, kuo iškastinis kuras ir iš jo pagamintos medžiagos bus brangesni, tuo mažiau jų bus naudojama. Tačiau ekonomistai daugelyje pasaulio valstybių pataria surinktomis lėšomis dalytis su visuomene – pavyzdžiui, remiant elektromobilių įsigijimą ar apskritai energijos iš atsinaujinančiųjų šaltinių gamybą.

Tuo metu E.Macronas ir vyriausybė nusprendė nuo sausio tiesiog dar labiau apmokestinti dyzeliną, o kur bus panaudoti surinkti pinigai, neatskleidžiama. Suma nemaža – planuojama, kad net ir pagal pesimistinį scenarijų Prancūzijos iždą kitąmet papildys 15 mlrd. eurų.

Būtent tai ir perpildė prancūzų kantrybės taurę. O protesto simboliu tapusi J.Mouraud dar įliejo žibalo į ugnį viešai piktindamasi, kad už vairuotojų suneštus pinigus galbūt bus užsakoma daugiau gurmaniškų patiekalų pobūviams, vykstantiems Eliziejaus laukuose esančiuose rūmuose, arba naujam prezidento baseinui.

E.Macronas jau pasinaudojo televizijos eteriu ir kreipėsi į tautą. Jo tonas buvo neįprastai nuolankus – prezidentas teigė užjaučiantis ir suprantantis įsiutusius vairuotojus. Bet jis įspėjo, kad protestais gali pasinaudoti radikaliosios dešiniosios ir kairiosios jėgos.

Tačiau J.Mouraud jam atsikirto: „Kur eina Prancūzija, prezidente? Tikrai ne ten, kur norite ją nuvesti.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.