Įspėjo rusus – bus tik prasčiau: šiuos metus prisimins kaip aukso amžių

Realiosios Rusijos gyventojų pajamos smunka ne pirmus metus. Bet gali būti, kad ateityje nelengvus 2018-uosius jie prisimins kaip klestėjimo laikotarpį.

Rusijoje pajamų atotrūkis tarp skurdžiausių ir turtingiausių gyventojų didėja, o daug žmonių sunkiai planuoja ateitį.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje pajamų atotrūkis tarp skurdžiausių ir turtingiausių gyventojų didėja, o daug žmonių sunkiai planuoja ateitį.<br>„Scanpix“ nuotr.
A.Čiubaisas: „Mes vis labiau atsiliekame ir dar labiau atsiliksime nuo viso pasaulio.“
A.Čiubaisas: „Mes vis labiau atsiliekame ir dar labiau atsiliksime nuo viso pasaulio.“
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“, Specialiai LR, Maskva

Nov 18, 2018, 10:17 PM

Leidinys „Nezavisimaja gazeta“ paskelbė liūdną prognozę: socialiniu ir ekonominiu atžvilgiu rusams 2018-ieji tikriausiai bus geriausi ne tik per pastaruosius, bet ir per ateinančius penkerius ar dešimt metų.

Pasiremta ne iš piršto laužtais skaičiavimais, o statistika ir ekonomistų įžvalgomis. Net valstybinio koncerno „Rosnano“ vadovas, anksčiau įvairias pareigas vyriausybėje ėjęs Anatolijus Čiubaisas kirto tiesiai: „Mes vis labiau atsiliekame ir dar labiau atsiliksime nuo viso pasaulio. Ne tik nuo Europos Sąjungos ar JAV – netrukus Rusiją už savęs paliks Graikija, Turkija ir Kazachstanas. Nebūtinai pagal ekonomikos apimtį, bet pagal gyvenimo lygį.“

Pastaruoju žmonės jau dabar nėra patenkinti. Rusijos liaudies ūkio ir valstybės tarnybos akademija visoje šalyje atliko darbuotojų apklausą.

Patenkintų tiek savo darbu, tiek atlyginimu buvo vos 30 procentų. Beveik ketvirtadalis – 23 procentai – apklaustųjų atrėžė, kad jiems nepatinka nei darbo vieta, nei juolab alga.

Tuo metu vyriausybė be perstojo trimituoja apie neregėtu tempu augančius atlyginimus. „Jie šįmet vidutiniškai padidės 11–12 procentų“, – tvirtino darbo ministras Maksimas Topilinas.

Ekonominės plėtros ministerija prognozuoja, kad 2019–2021 metais nominali alga augs po 5,4–6,6 proc. kasmet. Tiesa, realios pajamos tiek neišsipūs, nes didelę dalį atsirieks infliacija.

Kita vertus, valdžia skaičiuoja vidutinius atlyginimus, o šį rodiklį smarkiai pagerino kilstelėtos valstybės tarnautojų, ypač einančių aukštesnes pareigas, algos.

Pastarieji nelabai turi kuo skųstis, tačiau 40 procentų skurdžiausiai gyvenančių rusų pajamos auga kur kas lėčiau nei 20 procentų labiausiai pasiturinčių.

„Kai visuomenės grupės išskirstomos pagal pajamas, dėl didžiulio jų skirtumo Rusija pasaulio reitinge atrodo labai prastai. Lygiuojamės į Afrikos valstybes“, – neslėpė ekonomikos mokslų daktaras Andrejus Gudkovas.

Visuomenės nuomonę tiriantis Levados centras irgi pasiuntė įspėjimą – žmonėms vis sunkiau įsivaizduoti, kaip jie gyvens ateityje.

Palyginti su ankstesne apklausa, nuo 15 iki 11 proc. sumažėjo gyventojų, kurie planuoja savo ateitį 5–6 metus į priekį. Tų, kurie tikino žinantys, kas laukia po 1–2 metų, dalis sumažėjo nuo 38 iki 35 procentų. Tačiau nuo 38 iki 46 proc. padaugėjo žmonių, kurie netgi nenutuokia, kaip gyvens artimiausiais mėnesiais.

Tai atitinkamai veikia ir vartojimą – per pastaruosius metus mažmeninė prekyba Rusijoje susitraukė 2,6 proc. Užtat skolos nuolat auga – Federalinės teismo antstolių tarnybos duomenimis, šiuo metu vykdoma 31,3 mln. išieškojimo iš gyventojų procesų, o nesumokėta suma siekia 3,8 trilijono rublių (49,87 mlrd. eurų).

Autoritetingo ekonomisto, Pilietinių iniciatyvų komiteto nario Jevgenijaus Gontmacherio nuomone, dėl dabartinių nepriteklių valdžia vargu ar galės apkaltinti išorės jėgas.

„Todėl galiausiai šaldytuvas įveiks televizorių“, – prognozavo ekspertas, turėdamas galvoje skleidžiamą propagandą ir realią padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.