Saviveikla Rokantiškių kapinėse kirto per nelegalaus verslo kišenę

Neįprasto verslo planas žlugo. Vilnietis nespėjo pasipelnyti iš Rokantiškių kapinėse pastatyto kolumbariumo. Šį statinį jis buvo priverstas nugriauti ir pats patyrė nemenkų nuostolių.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Rokantiškių kapinėse šis kolumbariumas buvo pastatytas nelegaliai, todėl sostinės valdžia jį liepė nugriauti.
Rokantiškių kapinėse šis kolumbariumas buvo pastatytas nelegaliai, todėl sostinės valdžia jį liepė nugriauti.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 19, 2018, 7:43 PM

Kalvotame ir miškingame kraštovaizdyje prie Vilniaus savavališkai pastatyto penkiolikos vietų kolumbariumo neliko nė ženklo. Tuščią kapavietę dabar dengia tik granitinės plokštės.

Nelegaliai iškilusio kolumbariumo nišose verslus vilnietis jau siūlė vietas urnoms su artimųjų pelenais. Internete nurodyta kaina – 700 eurų – buvo ne ką mažesnė nei kituose Vilniaus kolumbariumuose.

Tačiau savavališkai statytą kolumbariumą Rokantiškių kapinėse sostinės valdžia privertė nugriauti.

„Spalio 26 dieną vilnietis įpareigotas iki lapkričio 5 dienos nugriauti nelegaliai pastatytą statinį Rokantiškių kapinėse.

Kolumbariumas pašalintas lapkričio 5 dieną kapavietės savininko lėšomis“, – „Lietuvos rytui“ sakė Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Užėmė ir svetimą teritoriją

Perkėlęs artimojo palaikus į kitą amžinojo poilsio vietą, vilnietis sumanė tuščioje kapavietėje pastatyti kolumbariumą.

Net Rokantiškių kapinių administracija teigė nepastebėjusi nelegaliai iškilusio statinio ir susizgribo tik tuomet, kai vilnietis ėmė viešai siūlyti paslaugas.

Vienose didžiausių sostinės kapinių beveik nebėra vietos laidoti, todėl artimųjų kapus ten lankančius žmones piktino tai, kad kažkas ne tik pastatė nelegalų kolumbariumą, bet ir užėmė aplinkinių kapaviečių teritoriją. Kolumbariumas buvo tiesiog prigludęs prie kitų kapaviečių.

Įpareigojusi vilnietį nugriauti kolumbariumą savivaldybė grasino net teismu, jei šis reikalavimas nebus įvykdytas. Tačiau nelegalus statinys buvo pašalintas laiku.

Privalo mokėti mokesčius

Už savo pinigus ir statęs, ir nugriovęs kolumbariumą žmogus išsisuko gana lengvai. Mat pardavinėdamas nišas kolumbariume jis galėjo užkliūti ir Mokesčių inspekcijai.

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotojos Alinos Gaudutytės, įstatymai nedraudžia fiziniam asmeniui teikti laidojimo ir kapinių priežiūros paslaugų, bet tam gali reikėti specialių leidimų.

„Be to, bet kokios rūšies individualią veiklą pradėjęs vykdyti gyventojas apie tai privalo informuoti mokesčių administratorių“, – sakė A.Gaudutytė.

Iš individualios veiklos gautos pajamos apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu, pritaikius mokestinį kreditą.

Neapskaičiavus ir nesumokėjus mokesčio, gali būti skiriama nuo 10 iki 50 proc. mokesčio sumos dydžio bauda.

Prarado tūkstančius eurų

Paminklus gaminančios įmonės „Brada“ savininko Gintaro Bradausko skaičiavimu, toks kolumbariumas atsiėjo mažiausiai 10 tūkst. eurų.

Kiniško granito kolumbariumas greičiausiai gamintas Lenkijoje, nes Lietuvoje nėra kiniško blokų granito. Tad atskirų kolumbariumo dalių pagaminimas galėjo atsieiti apie 20 proc. pigiau nei mūsų šalyje. Tačiau kolumbariumą reikėjo iš Lenkijos atvežti ir sumontuoti. Montavimo kaina – apie 1800 eurų.

„Vienas tokio kolumbariumo tikrai niekaip nesumontuosi. Vien stogas sveria apie 350 kilogramų. Be to, tai – sudėtingas darbas, jį reikia atlikti etapais, nes klijai turi sustingti. Kolumbariumui pastatyti, manau, prireikė mažiausiai savaitės“, – svarstė G.Bradauskas.

Žemėje laidoti pigiau

Šiuo metu Vilniaus savivaldybei priklausantys kolumbariumai įrengti Liepynės, Sudervės ir Kairėnų kapinėse. Juos planuojama statyti ir Antakalnio bei Karveliškių kapinėse.

Vietų urnoms jau pastatytuose Vilniaus kolumbariumuose yra nemažai, nes daugelį atbaido nemažos kainos.

Pavyzdžiui, Liepynės kapinių kolumbariume vieta nišoje kainuoja 420 eurų ir kasmet dar reikia mokėti 72 eurų metinį mokestį.

Paklausta, kas nutiks su urna, jei nebeliks nišos nuomos mokestį kasmet galinčių mokėti artimųjų, Vilniaus kolumbariumus valdančių Liepynės kapinių administracijos darbuotoja negalėjo tiksliai atsakyti: „Vis tiek liks kas nors iš giminių. Jei nebeliks nė vieno, urna, matyt, taip ir stovės.“

Sudervės kolumbariume vieta urnai kainuoja 848 eurus, Kairėnų kolumbariume – 825 eurus. Čia mokestis yra vienkartinis.

Kolumbariumo nišos gylis ir plotis turi būti ne mažiau kaip pusė metro, kad būtų įmanoma saugoti keturias standartines urnas.

Tuo metu vieta urnai su pelenais kapavietėje kainuoja 330 eurų. Dar 90 eurų reikia pakloti už duobės kasimą. Urnai laidoti skiriama nedidelė – pustrečio metro ilgio ir pusantro metro pločio kapavietė.

Katalikų bažnyčia neprieštarauja palaikų kremavimui, bet neleidžia pelenų laikyti namuose arba jų išbarstyti gamtoje.

Tuščių nišų yra daugybė

Giminės savo mirusių artimųjų palaikus, nors ir kremuotus, dažniausiai tebelaidoja žemėje.

Tuščių nišų yra ir Vilniaus, ir kitų šalies miestų kolumbariumuose.

Kelmės kapinėse prieš trejus metus pastatytas kolumbariumas biudžetui kainavo beveik 100 tūkst. eurų. Per tą laiką nupirktos tik 16 vietų urnoms su mirusiųjų pelenais, o 200 nišų tebėra tuščios.

Kėdainių kolumbariume iš 214 nišų, kurių kiekvienoje telpa keturios urnos, neužimta beveik 200.

Suniokojo ir manekenės kapą

Pavasarį vagys nuniokojo Sudervės kapinėse esantį kolumbariumą. Jie sugadino 25 amžinojo poilsio vietas, tarp jų – ir Klaipėdoje tragiškai žuvusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės.

llgapirščiai nupjaustė visas puošmenas, net ant D.Didžiūnaitytės kapo buvusią amžinos ugnies žvakidę ir vazelę.

Artimųjų kapus lankę vilniečiai jau anksčiau pastebėjo, kad prie kolumbariumo yra tamsu, tad vagys čia gali netrukdomi darbuotis. Po vagysčių buvo siūloma prie kolumbariumo įrengti vaizdo kamerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.