Andrius Kubilius Seime įrodinėjo, kad skolintis per krizę buvo būtina

Valstybės skolinimasis buvo vienas iš 2009 metų ekonominės krizės įveikimo instrumentų, sako parlamentaras konservatorius Andrius Kubilius.

Konservatorius A.Kubilius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Konservatorius A.Kubilius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 8:57 AM, atnaujinta Nov 21, 2018, 9:01 AM

„Skolinimasis buvo vienas iš krizės įveikimo instrumentų. Reikia vertinti bendrą krizės įveikimo rezultatą. (...) Lietuvai pavyko įveikti krizę palyginti efektyviai“, – krizės priežastis analizuojančio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje teigė A.Kubilius.

Jis pareiškė, kad Finansų ministerijos analitikai jo Vyriausybę buvo įspėję, kad JAV „Lehman Brothers” banko bankrotas turės įtakos šalies ūkiui, o ekonomikos augimas „gali būti nulinis“.

„Gyvenome laisvo kritimo be parašiuto sąlygomis, kur nukrisime, niekas negalėjo suprognozuoti“, – teigė A.Kubilius.

A.Kubiliaus teigimu, jo vadovaujama Vyriausybė sprendimus priiminėjo atsižvelgdama tik Finansų ministerijos ekspertų išvadas.

„Kadangi biudžeto skaičius ir prognozes visada atneša ne kuri nors kita institucija, o Finansų ministerija, tai... Be abejo, Lietuvos bankas turėjo savo ekspertinius pajėgumus, bet įvairiuose ilguose naktiniuose pokalbiuose laikiausi pozicijos, kad turime atsiremti į Finansų ministerijos ekspertų išvadas, nes minčių ir idėjų koalicijoje buvo pačių įvairiausių“, – teigė A.Kubilius.

Politikas nuo 2008 metų gruodžio pradžios iki 2012 metų lapkričio pabaigos vadovavo 15-ajam ministrų kabinetui.

Šiuo metu A.Kubilius yra Biudžeto ir finansų komiteto narys, tačiau jis nusišalino nuo krizės priežasčių tyrimo, pareiškęs, kad nemato jo prasmės.

Seimas pavasarį įpareigojo komitetą ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti iki 2019 metų balandžio 15 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.