Veriamos durys naujos kartos televizijai

Šiemet padidinęs nuo 12 iki 18 per antžeminę eterinę televiziją nemokamai transliuojamų TV kanalų skaičių Telecentras planuoja plėtrą naujos kartos televizijos srityje. AB Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentras) TV tinklai aprėpia daugiau kaip 95 proc. šalies teritorijos, per juos nemokamai retransliuojamas Lietuvoje populiariausias turinys – Lietuvos televizijų programos. Tyrimų bendrovės „Kantar TNS“ duomenimis, apie 70–75 proc. viso prie TV ekranų praleisto laiko žiūrovai žiūri lietuviškus kanalus.

 Telecentras mato galimybę pasiūlyti žiūrovams paslaugą, kuri leistų per išmanųjį namų televizorių pasiekti daugiau vaizdo turinio bei jo valdymo galimybių.<br> L.Bartkaus nuotr.
 Telecentras mato galimybę pasiūlyti žiūrovams paslaugą, kuri leistų per išmanųjį namų televizorių pasiekti daugiau vaizdo turinio bei jo valdymo galimybių.<br> L.Bartkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 9:12 AM

Be lietuviškų televizijų, nuo gegužės Pietryčių Lietuvos regione pradėti retransliuoti 5 nekoduoti lenkiški TV kanalai, o nuo rugsėjo – JAV finansuojamas informacinis kanalas rusų kalba „Nastojaščeje vremia“ („Current Time“).

Hibridinė TV – naujos erdvės

Sujungdamas turimas technologijas ir kompetencijas eterinės antžeminės TV, plačiajuosčio interneto ir išmaniosios internetinės televizijos (IPTV) srityse Telecentras mato galimybę pasiūlyti šalies žiūrovams naują paslaugą, kuri leistų per išmanųjį namų televizorių pasiekti dar daugiau televizijos programų ir videoturinio bei jų valdymo galimybių.

Tai vadinamoji hibridinė televizija arba HbbTV (anglų k. „Hybrid Broadcast Broadband TV“), sujungianti antžeminės televizijos ir plačiajuosčio interneto funkcionalumą ir leidžianti TV žiūrovui jį valdyti įprastu televizoriaus pulteliu.

„HbbTV atveria plačias galimybes gausinti TV kanalus, papildyti juos vaizdo turiniu, kurį mes įpratę žiūrėti per kompiuterius, – teigė Lietuvos radijo ir televizijos centro vadovas Remigijus Šeris. – Tai interneto portalų televizijos, konvencinių televizijų portalinės versijos bei laidų archyvai, videoturinys internete, radijo stočių vodeotransliacijos iš studijos – ir visa tai naudojant jūsų jau įsigyto, bet dar nevisiškai panaudojamo išmaniojo televizoriaus funkcijas.“

Taip hibridinė TV pažeria šūsnį interaktyvių galimybių: turėti televizoriuje elektroninį programų gidą, galimybę pasirinkti subtitrų kalbą, matyti daugiau duomenų (sporto statistika, vaizdą papildanti informacija), dalyvauti laidos gamybos procese (balsuoti laidos apklausoje, pasirinkti vaizdo rakursą (kamerą) ir pan.

Reikalingos bendros pastangos

Tarptautinės HbbTV asociacijos duomenimis, šiuo metu pasaulyje veikia 44 mln. hibridinių televizorių, sukurta per 300 HbbTV programėlių.

„Iš perėjimo prie skaitmeninės televizijos 2012 m. patirties žinome, kad geriausias rezultatas ir didžiausia pridėtinė vertė pasiekiama, kai pastangas sujungia valstybės institucijos, šalies televizijos, televizorių importuotojai bei žiūrovai, norintys matyti kokybišką ir įvairų turinį. Šia proga svarbu pabrėžti, kad televizorių importuotojams ir pirkėjams jau dabar vertėtų pradėti kreipti dėmesį į tai, ar ant jų pakuotės yra atitikties HbbTV standartui žymenys ir ar jų programinė įranga tinkamai aktyvinta ir parengta hibridiniam funkcionalumui, kurio prireiks artimoje ateityje“, – priminė Telecentro vadovas.

Alternatyvos HD televizijai nėra

Kita svarbi Telecentro televizijos plėtros strategijos sudedamoji dalis – vaizdo raiškos didinimas.

„Nuolat auganti televizorių vaizdo raiška yra pagrindinis veiksnys, įkvepiantis kitus TV industrijos žaidėjus, tad pokyčiams vienas po kito ryžtasi vis daugiau turinio gamintojų ir transliuotojų, – sakė R.Šeris. – Taip Suomijoje vietinės televizijos ir vietos telecentras dar 2017 metais susitarė iki 2020 metų eterinėje televizijoje pereiti prie didelę raišką garantuojančios DVB T2 siuntimo technologijos. Džiugu, kad Lietuva neatsilieka nuo pasaulio tendencijų. Šiuo metu du LRT kanalai į laisvą eterį jau keliauja HD formatu, o dauguma žiūrovų vis aiškiau suvokia skirtumą tarp standartinės ir didelės raiškos vaizdo kokybės.“

TV industrijos analitikai teigia, kad ne už kalnų ir itin aukštos kokybės (8K/4K) vaizdų transliacija, kuriai galimybę suteiks nauji vaizdo apdorojimo ir suspaudimo algoritmai. Tad apie eterinės TV laidotuves dar mažų mažiausiai porą dešimčių metų neteks išgirsti.

Londone įsikūrusios TV auditorijos tyrimų kompanijos „Digital TV Research Ltd“ duomenimis, pasaulyje nemokamais antžeminiais tinklais transliuojamos TV auditorijos dalis plėsis sparčiausiai iš visų televizijos segmentų.

Londono analitikai prognozuoja per artimiausius 5 metus nuo 2018 iki 2023 šį segmentą išaugsiant 46 proc. – nuo 294 iki 429 mln. žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.