Parengtas pasiruošimo sinchronizacijai veiksmų planas

Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos įgyvendinimo priemonių plano projektas jau parengtas ir kitą savaitę turėtų pasiekti vyriausybę, Eltai sakė Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2018, 10:17 AM, atnaujinta Nov 29, 2018, 10:18 AM

„Galų gale strategijos įgyvendinimo planas yra paruoštas, ir vyriausybėje, matyt, turėtų kitą savaitę būti priimtas. Paskutinis tokio plano galiojimas baigėsi 2012 m. Iki šiol daug kur investavome, darėme projektus be vieningo plano, kas yra tikrai negerai, nes dideli pinigai negali būti šitaip leidžiami. Dėl to toks planas yra gerai“, – Eltai teigė V. Poderys.

Planas daugiausia susijęs su Baltijos šalių elektros energijos sistemos sinchronizavimu su žemyninės Europos tinklu bei būtinosiomis jo įgyvendinimo priemonėmis. Pasak komisijos pirmininko, nors planas paruoštas, tačiau nerimą vis dar kelia nepakankamas elektros gamybos užtikrinimas.

„Viskuo esu patenkintas, išskyrus viena vieta, kur tik viena eilutė yra skiriama kontroliuojamo ir lankstaus generavimo vystymui. Yra žalioji (energetika. – ELTA), kuri dažniausiai yra nekontroliuojama, ar pučia vėjas, ar ne, ar saulė šviečia, ar ne.

Bet atsijungiant nuo Rusijos sistemos ir pereinant prie kitos, didelė problema iškyla su sistemos stabilumu. O ją užtikrina generavimas, ypač nuosavas. Dėl to šioje vietoje pagal planą bus tik 2020 m. apsispręsta, kaip ir ką daryti. Ši eilutė mane liūdina, nes tai yra be galo svarbu“, – Eltai pasakojo V. Poderys.

Pasak jo, Rytai gali pasakyti, kad jie jau 2020 m. yra pasiruošę Baltijos šalių sinchronizacijai, todėl Lietuva, jeigu neužsitikrins pakankamos elektros energijos generacijos, galimai turės silpnas kortas derybose.

ELTA primena, kad birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos (EK), kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Visos šalys sutarė, kad Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijai per Lenkiją bus naudojama dabartinė Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ dvigrandė jungtis ir papildoma jūrinė jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Energetikos ministerijoje šiuo metu yra ruošiamasi būsimoms deryboms su Rusija dėl atsijungimo nuo BRELL. Šiose derybose, kurias planuoja pradėti dar šiemet, dalyvaus ir Europos Komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.