Likviduotas didžiausias iki šiol nelegalus cigarečių fabrikas – darbavosi užsieniečiai

Lenkijos sienos apsaugos tarnyba (Straż Graniczna) kartu su šalies policijos centrinio tyrimų biuro (Centralne Biuro Śledcze Policji – CBŚP) pareigūnais likvidavo nelegalų cigarečių fabriką Didžiosios Lenkijos vaivadijoje, praneša portalas „gazeta.pl“.

Nelegalus cigarečių fabrikas buvo įsikūręs šios vaivadijos Kosciano apskrityje.<br>Stop kadras
Nelegalus cigarečių fabrikas buvo įsikūręs šios vaivadijos Kosciano apskrityje.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2018, 3:11 PM

Nelegalus cigarečių fabrikas buvo įsikūręs šios vaivadijos Kosciano apskrityje. Jis buvo gerai užmaskuotas, su gera garso izoliacija. Operacijos metu pareigūnai sulaikė 14 užsieniečių – devynis Ukrainos ir penkis Moldovos piliečius, kurie tame fabrike dirbo. Tai didžiausias iki šiol nelegalus cigarečių fabrikas, kurį likvidavo Lenkijos sienos apsaugos tarnyba.

Prokuratūra tiria bylą

„Vietoje rasta gamybos linija, kurią sudaro pramoniniai cigarečių gamybos ir pakavimo įrenginiai. Valstybės iždo nuostoliai, jei prekės būtų patekusios į rinką, viršytų 30 mln. zlotų (7 mln. Eur). Tyrėjai fabriko įrenginius ir ruošinius cigaretėms gaminti įvertino mažiausiai 2 mln. zlotų (466, 25 tūkst. Eur). Taip pat rasta paslėpto kilnojamojo turto, kurio bendra vertė – 77 tūkst. zlotų (17,95 tūkst. Eur)“, – pranešė Sienos apsaugos tarnybos majorė Joanna Konieczniak.

Sienos apsaugos tarnyba ir CBŚP konfiskavo 13,4 mln. vienetų įvairių rūšių cigarečių ir daugiau kaip 15,7 tonos tabako be Lenkijos tabako gaminių banderolių, jų vertė – 20 mln. zlotų (4,66 mln. Eur). Nelegalaus cigarečių fabriko atsiradimo bylą tiria Kosciano rajono prokuratūra. Visiems sulaikytiems asmenims teismas skyrė kardomąją priemonę – suėmimą 3 mėnesiams, reziumuoja portalas „gazeta.pl“.

Priminsime, kad ne vienas nelegalus cigarečių fabrikas likviduotas ir Lietuvoje. Štai 2010 metų kovo mėnesį Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai tokį fabriką aptiko sostinės Naujosios Vilnios rajone. Buvo sulaikyti šeši asmenys: trys Ukrainos ir trys Lietuvos piliečiai.

Pernai, spalio mėnesį, MKT pareigūnai, bendradarbiaudami su Vilniaus apygardos prokuratūra, Mažeikių rajone aptiko labai gerai užmaskuotą nelegalų cigarečių fabriką veikiančios lentpjūvės patalpose. Tuokart buvo sulaikyti septyni žmonės – keturi Ukrainos ir trys Lietuvos piliečiai.

O šių metų rugpjūčio mėnesio 29 dieną MKT ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pareigūnai Lazdijų rajone aptiko sandėlį, kuriame buvo laikomas garinis tabako apdorojimo įrenginys ir 13 tonų vartojimui paruošto tabako. Pasak Muitinės kriminalistų, iš tokio kiekio tabako buvo galima pagaminti apie 650 tūkst. pakelių cigarečių, kurių vertė būtų siekusi maždaug 2 mln. eurų.

Muitinės kriminalistai, padedant kitų teisėsaugos institucijų pareigūnams, Lietuvoje jau likvidavo šešis nelegalius cigarečių fabrikus. Dar trys tokie fabrikai, bendradarbiaujant su kolegomis iš užsienio, įvairiu laiku aptikti ir likviduoti Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje ir Nyderlanduose.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.