Vyriausybė nenori Vėlinių paskelbti nedarbo diena

Vyriausybė ketina trečiadienio posėdyje nepritarti Seimo narių siūlomoms Darbo kodekso pataisoms, kuriomis siekiama paskelbti Vėlines (lapkričio 2 d.) nedarbo diena.

Šventinių dienų sąrašą yra siūloma papildyti Vėlinėmis, šią šventę paskelbiant nedarbo diena.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šventinių dienų sąrašą yra siūloma papildyti Vėlinėmis, šią šventę paskelbiant nedarbo diena.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2018, 11:06 AM, atnaujinta Dec 11, 2018, 11:08 AM

Kaip skelbiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtame Vyriausybės nutarime, įgyvendinus įstatymo projekto nuostatą, būtų neigiamų ekonominių padarinių, kurie apsunkintų valstybės įsipareigojimų vykdymą.

Dėl papildomos švenčių dienos padidėtų darbuotojų, gaunančių mėnesinę algą, darbo valandos įkainis, taip pat darbo užmokestis darbuotojų, kurių darbas apmokamas pagal laiko ir vienetinę darbo apmokėjimo sistemą, pažymima Vyriausybės nutarimo rašte.

Taip pat įmonės netektų dalies pelno, sumažėtų įplaukų į valstybės ir savivaldybių biudžetus, o į Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą ir kitus fondus dėl kiekvienos papildomos nedarbo dienos nesurenkama apie 40 mln. eurų.

Šiuo metu 17 ES valstybių narių švenčių diena yra paskelbusios Visų Šventųjų dieną (lapkričio 1-ąją arba 3-iąją) ir tik viena valstybė – Vengrija – yra paskelbusi dvi švenčių dienas – lapkričio 1-ąją ir 2-ąją – Visų Šventųjų dienomis. Kitos ES valstybės narės nėra paskelbusios švenčių dienomis nei vienos iš šių dienų.

ES valstybių narių švenčių dienų vidurkis yra apie 12, o Lietuvoje jų yra 15. Už Lietuvą daugiau švenčių dienų turi tik Bulgarija ir Vengrija (po 17).

ELTA primena, kad šventinių dienų sąrašą yra siūloma papildyti Vėlinėmis, šią šventę paskelbiant nedarbo diena.

Tokį Darbo kodekso papildymo projektą įregistravę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos nariai teigia, kad siekia sudaryti galimybes Lietuvos žmonėms puoselėti mūsų kultūrai išskirtines mirusiųjų pagerbimo tradicijas ir įgyvendinti UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvenciją.

Vėlinių dieną pasaulio katalikai meldžiasi už savo brangius mirusius gimines, į Amžinybę iškeliavusius dvasiškai artimus žmones ir už tuos, kurių jau niekas nebeprisimena.

Šiuo metu Vėlinės nepatenka į šventinių dienų sąrašą ir yra darbo diena. Priėmus siūlomą projektą, įmonėse, įstaigose ir organizacijose būtų nedirbama kiekvienų metų lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną ir būtų sudarytos sąlygos Lietuvos žmonėms tradiciškai, būtent lapkričio 2 dieną, aplankyti artimųjų žmonių kapus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.