Nepaguosime: įspėjo apie pasaulio ūkiui gresiančius scenarijus

ES panaikins visas skolas. Vokietijoje prasidės ekonomikos nuosmukis. „Apple“ iš Elono Musko nupirks „Tesla“. Visame pasaulyje bus įvestas vienodas transporto mokestis. Pasaulio bankas ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) nustos skaičiuoti bendrąjį vidaus produktą. Saulės blyksnis sukels chaosą ir lems 2 trln. JAV dolerių nuostolius. Britų svaras sterlingų kainuos tiek, kiek JAV doleris. Danų banko „Saxo Bank“ prognozės kitiems metams, švelniai tariant, verčia iš koto.

„Saxo Bank“ prognozuoja, kad iki 2040 m. trečdalį pasaulio automobilių parko sudarys elektromobiliai.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
„Saxo Bank“ prognozuoja, kad iki 2040 m. trečdalį pasaulio automobilių parko sudarys elektromobiliai.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
Viena teorijų – Saulės blyksnis sukels chaosą ir lems 2 trln. JAV dolerių nuostolius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Viena teorijų – Saulės blyksnis sukels chaosą ir lems 2 trln. JAV dolerių nuostolius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kitąmet sulauksime, kad pirmą sykį istorijoje svaras sterlingų kainuos vieną JAV dolerį?<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kitąmet sulauksime, kad pirmą sykį istorijoje svaras sterlingų kainuos vieną JAV dolerį?<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Šiandien vokiški automobiliai sukuria 14 proc. šalies BVP.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiandien vokiški automobiliai sukuria 14 proc. šalies BVP.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Powellas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
J.Powellas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 12, 2018, 7:23 PM

Patys banko analitikai sutinka, kad tokių įvykių tikimybė nedidelė. Vis dėlto nors tokios prognozės sunkiai tikėtinos, tačiau nėra neįmanomos. Ir bet kuri jų išsipildžiusi turi didelį potencialią sugriauti egzistuojančią tvarką.

„Šokiruojančias pranašystes“ skelbiame jau daugiau nei dešimtmetis. Manome, kad šiųmetis sąrašas ne tik šokiruoja, bet ir intriguoja, priversdamas investuotojus galvoti kiek plačiau nei įprastai“, – komentavo vyriausiasis „Saxo Bank“ ekonomistas Steenas Jakobsenas.

„Tuščiu baku važiuojantis pasaulis turi atsibusti ir pradėti reformas. Ne dėl to, kad jam to norisi, o todėl, kad kitos išeities paprasčiausiai nėra“, – komentavo S.Jakobsenas.

Anglijos griūtis

Vienas realių „Saxo Bank“ scenarijų – beprecedentis svaro sterlingų smukimas, kurį paskatins į valdžią atėję leiboristai. Bankas prognozuoja, kad neeiliniuose rinkimuose Didžiojoje Britanijoje opozicinė leiboristų partija iškovos įtikinamą pergalę, o jos lyderis Jeremy Corbynas suformuos naują vyriausybę.

Jis tautai žeria pažadus apie visapusiškas progresyvias reformas ir antrąjį referendumą dėl „Brexit“ sutarties.

Naujasis premjeras susitelks į D.Britanijoje vis didesnį mastą įgaunančią nelygybės problemą.

Labiau pasiturinčius piliečius vyriausybė apkraus drakoniškais mokesčiais, pavyzdžiui, pirmą sykį šalies istorijoje atsiras progresyvinis mokestis nekilnojamajam turtui. Turtingiems užsieniečiams tai vargu patiks, todėl jie pradės masiškai iš šalies išvežti aktyvus.

Centrinis Anglijos bankas ims spausdinti naujus pinigus, tačiau vietoj to, kad jie būtų leidžiami pirkti vertybiniams popieriams, lėšos būtų investuojamos į skurstančių rajonų infrastruktūrą, ligoninių ir mokyklų statybas, rašo lenta.ru.

J.Corbynas seniai žada valstybės žiniai grąžinti komunalines įmones ir geležinkelius. Toks žingsnis kartu su mokesčių paskatomis lems, kad įplaukų į biudžetą bus mažiau nei išlaidų. Skaičiuojama, kad D.Britanijos deficitas gali siekti 5 proc. viso bendrojo vidaus produkto (BVP).

Mėginimai palengvinti žemesniųjų sluoksnių gyvenimą, „Saxo Bank“ manymu, atsigręš sparčiai kylančia infliacija.

Komercinės įmonės sumažins investicijas, nes šalis gali išstoti iš ES.

Visi šie faktoriai gali lemti nacionalinės valiutos griūtį – pirmą sykį istorijoje svaras sterlingų kainuos vieną JAV dolerį.

Pats JAV doleris dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo veiksmų taip pat gali nuvertėti. Kai tik Federalinės rezervų sistemos vadovas Jerome'as Powellas patvirtins padidintas palūkanų normas, prasidės JAV ekonomikos nuosmukis. Dėl to vasarėjant D.Trumpas atleis J.Powellą, o į šio vietą paskirs Neelą Kashkari, Mineapolio Federalinio rezervų banko prezidentą, nepalaužiamą žemų palūkanų normų šalininką. N.Kashkari žadėjo atidaryti 5 trln. JAV dolerių vertės kredito liniją neterminuotoms nulinio kupono obligacijoms. Pajamos būtų skirtos D.Trumpo infrastruktūros projektams finansuoti. Manoma, kad tokie žingsniai leis nominaliam JAV BVP atitaisyti per 2007-2008 m. krizę patirtus nuostolius. Tačiau tai lems infliacijos šuolį iki 6 procentų.

Tuo metu TVF ir Pasaulio bankas gali nutarti nebeskaičiuoti BVP, nes šis rodiklis jau paseno ir neįvertina tokių šiuolaikinei ekonomikai svarbių faktorių kaip ekologinės problemos ar aukštų technologijų išlaidoms neimlios paslaugos. BVP rodiklį keis naujas ekonominis rodiklis – darbo našumas.

Nesuspės su laiku

Be D.Britanijos su rimtomis problemomis gali susidurti ir Vokietija. Šios šalies automobilių pramonė pernelyg ilgai ignoravo elektromobilius, todėl nesugebės atliepti naujų realijų.

„Saxo Bank“ prognozuoja, kad iki 2040 m. trečdalį pasaulio automobilių parko sudarys elektromobiliai.

Šiandien vokiški automobiliai sukuria 14 proc. šalies BVP, tačiau šios pramonės šakos augimas jau juntamai sulėtėjo. 2018 m. vokiečiai planavo parduoti 100 mln. automobilių, tačiau skaičiai sustojo tie 81 milijonu. Tai – vos dviem procentais daugiau nei 2017 metais, o buvo įprasta, kad nuo šio amžiaus pradžios Vokietijos automobilių pramonė per metus paaugdavo 5-10 procentų, rašo lenta.ru.

Tikėtina, kad netrukus viena kompanijų, kuri iš rinkos išstums vokiečių automobilių gigantus, taps „Apple“. Į automobilius vis dažniau diegiamos šiuolaikinės skaitmeninės technologijos, todėl, atrodo, visai logiška, kad kompanija norės įsitvirtinti šioje rinkoje. Tą pavyks padaryti, kai „Apple“ įsigis „Tesla“. Pastaroji, kaip teigė jos įkūrėjas E.Muskas, netrukus susidurs su finansavimo sunkumais. O „Apple“ gali pasinaudoti susiklosčiusia padėtimi.

Saulės kerštas Amerikai

Kitų metų vasara bus neįprastai karšta. Bent jau taip spėja finansų analitikai. Orų anomalija visame pasaulyje pasės paniką. Kovai su globaliu atšilimus bus įvestas visam pasauliui bendras transporto mokestis. Jis palies aviaciją ir pervežimus jūra. Už toną į orą išmesto anglies dvideginio vežėjai visame pasaulyje mokės po 50 JAV dolerių.

Viena didžiausių panašių ribojimų priešininke visada buvo Kinija, tačiau 2018 m. šalis pakeitė kursą. Aviacinėms ir jūrinėms kompanijoms buvo stipriai padidintos išlaidos, kurias įmonės buvo priverstos įtraukti į kainas. Pavyzdžiui, dabar Europoje kvota už taršą vidutiniškai siekia 15 eurų už toną. Pabrangusi logistika lems tai, kad visame pasaulyje padidės tokių paslaugų kainos, o tai gali lemti aviakompanijų kotiruočių smukimą.

Kitąmet, 2019-aisiais, prasidės eilinis, 25-asis Saulės aktyvumo ciklas. Vakarų pusrutulyje kils Saulės audra, kuri iš dermės išves didžiąją dalį jautrių elektros prietaisų, tarp kurių bus ir palydovai. Bendras Saulės audros sukeltas nuostolis gali siekti 2 trln. JAV dolerių.

Po šių šiurpiai skambančių prognozių reikia pridėti, kad „Saxo Bank“ spėjimai išsipildo nedažnai. Pavyzdžiui, šiems metams banko analitikai prognozavo, kad ES kontrolę perims Višegrado grupės šalys (Lenkija, Čekija, Slovakija ir Vengrija), prie kurių prisišlies Austrija. Manyta, kad euroskeptikų aljansas nutars vietoj pasitraukimo iš ES verčiau imti jai vadovauti.

Artimesnis tiesai pasirodė bitkoino perspektyvų vertinimas: kaip ir buvo spėta, po stulbinančio šuolio aukštyn, kriptovaliutos vertė ėmė smukti. „Saxo Bank“ tiki, kad ateinančių metų pradžioje bitkoinas vėl grįš į tūkstančio JAV dolerių vertės ribas.

Nors tokias ateities įžvalgas galima vertinti skirtingai, vis dėlto bankas atkreipė dėmesį į esminius pasaulio ekonomikos skaudulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu