Lenkijos ministras dėl kiaulienos importo pasirašė sprendimą, kuris galėtų paveikti Lietuvos įmones

Lenkijos žemės ūkio ir kaimo reikalų ministras pasirašė įsaką, kuriuo bus ribojamas kiaulienos importas iš tų sričių, kurios laikomos raudonąja afrikinio kiaulių maro (AKM) zona, tarp jų ir Lietuvos. Anot Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), toks sprendimas, preliminariais duomenimis, galėtų paveikti dvi Lietuvoje veikiančias įmones.

Ūkininkai į protestą išsiruošė apsirengę geltonas liemenes, kurios tapo mitingų Prancūzijoje simboliu, ir reikalavo susitikimo su ministru pirmininku.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ūkininkai į protestą išsiruošė apsirengę geltonas liemenes, kurios tapo mitingų Prancūzijoje simboliu, ir reikalavo susitikimo su ministru pirmininku.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 4:03 PM

Komentare Eltai ŽŪM nurodė, kad tuo atveju, jei įmonės iš tiesų nukentėtų dėl galimai neteisėto Lenkijos sprendimo, būtų sprendžiamas klausimas dėl patirtų nuostolių kompensavimo.

ŽŪM taip pat informavo, kad ketvirtadienį žemės ūkio ministras Giedrius Surplys kalbėjosi su Lenkijos žemės ūkio ir kaimo ministru Janu Krzysztofu Ardanowskiu ir jį informavo, kad toks sprendimas nesuderinamas su ES teise.

„Pirmadienį Briuselyje abu ministrai turėtų susitikti ir šį klausimą aptarti plačiau", - nurodoma ŽŪM atsakyme.

Lenkijos žiniasklaida taip pat skelbia, kad šalies žemės ūkio ir kaimo reikalų ministras atleido iš pareigų Veterinarijos tarnybos pavaduotoją Krzystofą Jadzewskį.

Anot Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos administracijos direktoriaus Algio Baravyko, taip įvyko dėl to, nes jis leido įvežti į Lenkiją kiaules ir kiaulieną iš tam tikrų AKM zonų.

„Tokią prekybą leidžia ES teisė ir mes manome, kad toks Lenkijos žemės ūkio ministro žingsnis yra itin nediplomatiškas ir nedraugiškas gestas Lietuvai bei ES.

Nejaugi remiantis šia analogija turėtume imti riboti lenkišką produkciją savo rinkoje, o asmenis, kurie leidžia įvežti šią produkciją, ministras turėtų atleisti iš pareigų?", - sako A. Baravykas.

Neoficialiais duomenimis, lenkų ūkininkai piktinasi, kad iš kaimyninių šalių vežama pigi kiauliena mažina vietinių augintojų pelnus.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro „Agrorinkos" leidinio duomenimis, kiaulių vidutinė E klasės supirkimo kaina ES rinkoje spalio mėnesį sudarė 138,08 euro už 100 kilogramų ir buvo 8,79 proc. mažesnė nei analogišku 2017 metų laikotarpiu.

Kiaulių E klasės supirkimo kaina šių metų spalio mėnesį, palyginti su 2017 metų spalio mėnesiu, didėjo tik Suomijoje - 4,29 proc., o kitose ES šalyse mažėjo. Labiausiai analizuojamu laikotarpiu kiaulių kaina sumažėjo Belgijoje (19,32 proc.) ir Danijoje (13,84 proc.). Lenkijoje kiaulių E klasės supirkimo kaina sumažėjo 10 proc. ir siekia 134,73 euro už 100 kilogramų.

Kornelija Mykolaitytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.