Štai ką pravartu žinoti perkant dovanas ir darbuotojams, ir klientams

Kalėdų ir Naujųjų metų laukimas – tai magiškas laikas. Atrodo, kad ir nuotaika savaime pagerėja vien nuo minties, jog susėsime prie šventinio stalo su artimiausiais šeimos nariais, aplankysime seniai matytus draugus.

 Pasak J.Navikienės, darbuotojams labai tinka dovanoti materialias dovanas – žąsis, kalakutus, saldumynus. <br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
 Pasak J.Navikienės, darbuotojams labai tinka dovanoti materialias dovanas – žąsis, kalakutus, saldumynus. <br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
 Pasak J.Navikienės, darbuotojams labai tinka dovanoti materialias dovanas – žąsis, kalakutus, saldumynus. 
 Pasak J.Navikienės, darbuotojams labai tinka dovanoti materialias dovanas – žąsis, kalakutus, saldumynus. 
Daugiau nuotraukų (2)

Jurgita Navikienė

Dec 18, 2018, 3:38 PM

Dalis šių gerų emocijų patiriama ir darbe – švenčiant su kolegomis, dalyvaujant reprezentaciniuose renginiuose, kurių šiuo laikotarpiu netrūksta. Natūralu, kad darbo kolektyvo kalėdiniuose vakarėliuose ir reprezentacinių renginių metu dovanojamos dovanos.

Taigi tiek įmonių savininkams, vadovams, tiek buhalteriams metų pabaigoje kyla nemažai klausimų, pavyzdžiui, ką galima dovanoti kolegoms, klientams ir kokia yra mokesčių aplinka šiuo klausimu. Todėl aptarkime dvi dovanų rūšis – dovanas iš darbdavio darbuotojams ir reprezentacines dovanas verslo partneriams.

Kalėdinės dovanos darbuotojams

Kiekvienas darbdavys, net ir tas, kurio pelningumas „šlubuoja“, kalėdiniu laikotarpiu stengiasi įteikti darbuotojams, dažnai ir jų vaikams, kalėdines dovanas.

Jos būna pačios įvairiausios – nuo saldumynų iki elektros prietaisų ar abonementų į sporto klubus, netgi kvietimų pasilepinti grožio ar SPA procedūromis. Ir darbuotojai šių dovanų tikrai laukia!

Negana to, mokesčių aplinka įmonei, skiriančiai lėšų dovanoms, yra palanki. 2018-aisiais metais įsigaliojo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (GPMĮ) pakeitimas, kuriame įteisinta 200 eurų neapmokestinamų dovanų iš darbdavio suma.

Taip pat ir „Sodros“ įmokos nėra skaičiuojamos nuo materialių dovanų vertės. Tokių gerų naujienų įmonės laukė jau seniai. Taigi belieka „įjungti fantaziją“ ir pagal įmonės išgales apdovanoti darbuotojus.

Tam, kad dovanų rinkimas darbuotojams vyktų sklandžiai, noriu priminti keletą sąlygų, kurias reikėtų žinoti.

Viena, alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių dovanoti negalima, nes tai daryti draudžia Alkoholio ir Tabako kontrolės įstatymai. O ir vartoti alkoholinius gėrimus bei rūkyti jau nebemadinga arba nereikėtų skatinti šių sveikatai žalingų įpročių. 

Užtat darbuotojams labai tinka dovanoti materialias dovanas – žąsis, kalakutus, saldumynus ir t.t. Dovanos vertė turi būti apskaičiuojama kartu su PVM.

Tinka ir dovanų kuponai bei bilietai į koncertą, teatrą, sporto varžybas; jeigu darbdavys darbuotojui padovanoja piniginę dovaną (banko pavedimu ar grynaisiais pinigais), tuomet nuo tokios padovanotos pinigų sumos teks apskaičiuoti ir „Sodros“ įmokas.

Todėl piniginių dovanų ne taip dažnai ir pasitaiko. Netgi yra tokia nuomonė – kad pinigus dovanoja tik „neturintys fantazijos“.

Darbdaviai taip pat dažnai apdovanoja ir savo darbuotojų vaikus, pavyzdžiui, iki dvylikos metų amžiaus – saldainių rinkiniais, žaislais ar konstruktoriais.

Tuomet galioja tos pačios taisyklės, kaip ir įteikiant dovaną darbuotojui – apskaičiuojama dovanos vertė su PVM ir sudedama su kitų tam darbuotojui įteiktų dovanų verte bei lyginama, ar nebuvo viršyta 200 eurų metinė dovanų neapmokestinimo riba.

Atsiradus perviršiui, pastarasis pridedamas prie darbuotojo algos ir yra apmokestinamas. Dar viena prievolė, tenkanti darbdaviui – įteiktų darbuotojams dovanų sumą per metus deklaruoti Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Reprezentacinės dovanos verslo partneriams

Ne mažiau svarbu prieš Kalėdas „pasilabinti“ ir su verslo partneriais – aptarti praėjusių metų rezultatus, suplanuoti kitų metų sandorius ir jų kainas, pasirašyti sutartis dėl tolesnio bendradarbiavimo.

Tokie susitikimai pagal verslo etiketą dažniausiai neapsieina be reprezentacinių dovanų. O jų įvairovė taip pat didelė – nuo arbatos, kavos rinkinių, maisto paketų, iki pačios įmonės gaminamos ar prekiaujamos produkcijos. Taigi, apie reprezentacines dovanos reikėtų žinoti, kad jomis negali tapti alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai. 

Reprezentacinė dovana turėtų „reprezentuoti“ įmonę, kurios atstovas tą dovaną įteikė. Pavyzdžiui, tinka dovanoti įmonės gaminamą ar prekiaujamą produkciją.

Jeigu įteikiama specialiai įsigyta verslo dovana, kartu su ja turėtų būti įteikta ir informacija apie įmonę (dovanos teikėją) – lankstinukas, katalogas ir pan.

Neapmokestinama ir nedeklaruojama įmonės įteikta verslo dovana – iki 100 eurų vertės kartu su PVM. Brangesnės dovanos apmokestinamos kaip pajamos natūra, vadinasi, įteikiant tokią dovaną, kitos įmonės atstovui teks sužinoti ir jo asmens kodą.

Tiek šiais, tiek kitais metais ne visa reprezentacinių dovanų vertė mažina apmokestinamąjį pelną ir galima atskaityti pirkimo PVM, bet tik 50 proc. nuo įteiktos dovanos vertės.

Jurgita Navikienė, mokymų įmonės „Count line“ lektorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras