„Agrokoncerno“ trąšos: FNTT tyrimo nepradės, bet išaiškėjo dar viena svarbi pavardė

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nepradės ikiteisminio tyrimo dėl „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ trąšų importo iš Rusijos gamyklos „Minudobreniya“, kurią, LRT tyrimų skyriaus duomenimis, kontroliuoja Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąraše esantis Arkadijus Rotenbergas. Be to, aiškėja, kad trąšų importo kontekste figūruoja dar vieno asmens, kuriam taikomos sankcijos, pavardė.

Dubajaus bendrovės, per kurią pirktos trąšos – pagrindinis akcininkas yra sankcijų sąraše esančio Genadijaus Timčenkos (nuotr.) sūnus.<br> "Scanpix" nuotr. 
Dubajaus bendrovės, per kurią pirktos trąšos – pagrindinis akcininkas yra sankcijų sąraše esančio Genadijaus Timčenkos (nuotr.) sūnus.<br> "Scanpix" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2019, 2:27 PM

Į FNTT praėjusių metų pabaigoje kreipėsi Užsienio reikalų ministerija po LRT atlikto tyrimo. Jo metu nustatyta, kad „valstiečių“ lyderiui priklausantis „Agrokoncernas“ Rusijos gamyklos trąšas perka per tarpininkus Dubajuje. Pareigūnai tyrimą pradėti atsisakė, nes jiems nepavyko nustatyti, kad gamyklos akcininkas yra būtent A.Rotenbergas.

Be to, aiškėja, kad tarpininkų – Dubajaus bendrovės, per kurią pirktos trąšos – pagrindinis akcininkas yra sankcijų sąraše esančio Genadijaus Timčenkos sūnus Sergėjus Timčenka. G. Timčenka, kaip ir A. Rotenbergas, taip pat yra Kremliaus lyderiui Vladimirui Putinui artimas oligarchas.

2014 m. lapkritį laikraštis „The Wall Street Journal“ skelbė, kad Niujorko valstijos prokuratūra kartu su JAV teisingumo departamentu pradėjo teisminį tyrimą prieš G. Timčenką.

Tąkart pranešta, kad teisėsaugą verslininką įtaria vykdžius korupcinius sandorius Rusijoje, pasinaudojant amerikietiška finansų sistema. Kaltintojai tyrė Ženevoje įsikūrusios, G. Timčenkos įkurtos bendrovės „Gunvor Group“, sandorius. Ši bendrovė pirko naftą iš Rusijos bendrovės „Rosneft“ ir vėliau ją parduodavo trečiosioms šalims.

LRT tyrimo skyriaus duomenimis, trąšų gamykla „Minudobreniya“ A. Rotenbergas valdo per ofšorines kompanijas Kipre. 2011 metais žiniasklaida skelbė, kad gamyklos Rusijoje, Voronežo srityje, akcijas A. Rotenbergas įgijo būtent per minėtą „ofšorą“ „Yaibera holdings limited“ (79,31 proc. akcijų), taip pat per kitą ofšorinę kompaniją Kipre „Laguz Managment limited“ (3,45 proc. akcijų).

Šias ofšorines kompanijas valdo dar kitas „ofšoras“ „Sparomavo enterprises limited“, kuris taip pat registruotas Kirpe. Pastarasis priklauso Britų mergelių salose registruotai bendrovei „Dremion holdings limited“. Joje galutinis naudos gavėjas nėra aiškus.

Tyrėjai taip pat nesiaiškino, kas yra Kipre ir Britų mergelių salose registruotų holdingų naudos gavėjas. Iki „Minudobreniya“ A. Rotenbergą veda sąsajos ir per kitas „ofšorines“ kompanijas. A. Rotenbergui priklauso 100 proc. akcijų Kipre registruotoje „Olpon investments limited“.

Ši valdo 100 proc. bendrovės Maskvoje „Rusijos holdingo kompanija“ akcijų. Pastaroji turi 100 proc. akcijų Maskvoje veikiančioje „Nacionalinėje chemijos grupėje“, kuriai priklauso ir „Minudobreniya“. „Minudobreniya“ ataskaitos rodo, kad A. Rotenbergas yra direktorių tarybos narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.