Rytas po balsavimo dėl „Brexit“ – skaudžiausiai kliuvo svarui ir naftai

Trečiadienį svaras susilpnėjo po rekordinio Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May „Brexit“ plano sutriuškinimo, o investuotojai bandė vertinti tolesnius galimus scenarijus.

Dabar tarsi atsitraukiama nuo „kietojo“ „Brexit“ galimybės ir judama kitų pasirinkimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Dabar tarsi atsitraukiama nuo „kietojo“ „Brexit“ galimybės ir judama kitų pasirinkimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2019, 8:55 AM, atnaujinta Jan 16, 2019, 9:28 AM

Svaras priartėjo prie beveik dvejų metų žemumų po to, kai Jungtinės Karalystės vyriausybės pasiūlymas dėl pasitraukimo iš ES sąlygų antradienį buvo atmestas, bet minėta valiuta greitai atsitiesė, nes prekeiviai manė, jog „pasitraukimo be sutarties“ vis tiek nebus.

Nors Azijos prekyboje svaras šiek tiek susilpnėjo, pavyko išvengti daugelio analitikų prognozuoto didžiulio nuosmukio.

Prognozuojama, kad Th.May trečiadienį laimės balsavimą dėl nepasitikėjimo, bet reikės pradėti tartis, kaip bus elgiamasi toliau.

Analitikai teigia, kad Th.May galėtų paprašyti atidėti kovo 29 dienos Didžiosios Britanijos pasitraukimą, nes ji esą bandys pasiekti kuo geresnį susitarimą su kolegomis ES. Esama spekuliacijų ir apie visuotinius rinkimus ar net kitą referendumą.

„Dabar tarsi atsitraukiama nuo „kietojo“ „Brexit“ galimybės ir judama kitų pasirinkimų, kaip atidėjimas ar antras referendumas, link. Tai palaiko svarą“, – sakė Gavinas Friendas iš Nacionalinio Australijos banko.

Nuotaikos Azijos akcijų rinkose trečiadienį buvo prieštaringos po antradienio šuolio, kurį pakurstė Kinijos planai apkarpyti mokesčius ir tokiu būdu paskatinti stringančią ekonomiką.

Prekeiviai taip pat nuogąstavo, kad JAV vyriausybės uždarymas tęsiasi jau ketvirtą savaitę ir kol kas susitarti nepavyksta.

Tokijo akcijų indeksas prarado 0,7 proc. savo vertės. Honkongo akcijų indeksas sumažėjo 0,2 proc. po 2 proc. šuolio antradienį. Šanchajaus akcijų indeksas taip pat smuktelėjo 0,2 proc.

Sidnėjaus akcijų indeksas augo 0,1 proc. Singapūro ir Seulo akcijų indeksai savo vertę padidino 0,2 proc. Velingtono akcijų indeksas stiebėsi 0,5 proc.

Investuotojai dabar rengiasi įmonių rezultatų skelbimo sezono pradžiai ir yra sunerimę, kad Kinijos ir JAV prekybos karas gali susilpninti finansinius rodiklius.

Krito naftos kainos

Trečiadienio rytinėje prekyboje naftos kainos smuktelėjo, nes daugėjo pasaulio ekonomikos sulėtėjimo ženklų ir nuogąstavimų dėl „Brexit“, informuoja „Reuters“.

Vis dėlto Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) „juodojo aukso“ pasiūlos apkarpymai padėjo „Brent“ naftos kainai išsilaikyti virš 60 JAV dolerių už barelį kartelės.

„Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina sudarė 60,53 JAV dolerio už barelį ir sumažėjo 11 centų, arba 0,2 proc., nuo ankstesnės sesijos.

JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) naftos ateities sandorių kaina taip pat krito 11 centų, arba 0,2 proc., iki 52 JAV dolerių už barelį.

„Juodojo aukso“ kainas nusmukdė intensyvėjantis pasaulio ekonomikos sulėtėjimas.

Didžiausia Azijos ekonomika Kinija šiemet susiduria su augančia nežinomybe dėl prekybos, trečiadienį pažymėjo Prekybos ministerijos pareigūnas. Šią savaitę paskelbta apie silpnus gruodžio prekybos duomenis, kurie parodė, kad šalies eksportas ir importas susitraukė, palyginti su metais anksčiau.

Japonijoje grynieji įrengimų užsakymai lapkritį gerokai sulėtėjo, o JAV ir Kinijos prekybos karas toliau kenkė pasaulio ekonomikai.

Be to, JAV ekonomikai labiau nei tikėtasi smogė dalinis vyriausybės uždarymas. Tai antradienį parodė Baltųjų rūmų duomenys.

Pasaulio ekonomikos perspektyvas dar labiau aptemdė tai, kad Didžiosios Britanijos parlamentas antradienį atmetė šalies premjerės Th.May pasitraukimo iš ES susitarimą.

Vis dėlto naftos kainas palaiko pasiūlos apkarpymai, dėl kurių praėjusiais metais susitarė OPEC ir svarbi karteliui nepriklausanti naftos gamintoja Rusija.

Pakilo aukso kaina

Trečiadienio rytinėje Azijos prekybos sesijoje aukso kaina kopė aukštyn, nes politinė nežinomybė Jungtinėje Karalystėje paskatino saugia investicija laikomo tauriojo metalo paklausą, praneša „Investing“.

Vasario mėnesio pristatymo ateities sandorių aukso kaina stiebėsi 0,2 proc., iki 1 290,35 JAV dolerio už Trojos unciją.

Jeigu iki kovo 29 d. niekas nebus patvirtinta, Didžiosios Britanijos gali laukti pasitraukimas iš bloko „be susitarimo“, kuris sukeltų didelių ekonominių grėsmių.

Tuo tarpu keletas Federalinio atsargų banko pareigūnų sutinka, kad centrinis bankas turėtų pristabdyti tolesnį palūkanų normų didinimą, kol paaiškės, kaip JAV ekonomikos perspektyvas paveiks „didesnės grėsmės“, įskaitant Kinijos ekonomikos lėtėjimą ir tebesitęsiantį JAV vyriausybės uždarymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.