Buvęs Airijos premjeras: kietasis „Brexit“ reikštų psichologinę ir politinę izoliaciją

Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš ES be sutarties gali padidinti įtampą tarp ES narės Airijos ir Jungtinei Karalystei (JK) priklausančios Šiaurės Airijos, teigia buvęs Airijos ministras pirmininkas Johnas Brutonas.

Dar viena galimybė Didžiajai Britanijai būtų susitarimas, panašus į Kanados su ES, pagal kurį 98 proc. Šiaurės Amerikos šalies eksportui į ES nėra taikomi muitai.<br>Scanpix nuotr.
Dar viena galimybė Didžiajai Britanijai būtų susitarimas, panašus į Kanados su ES, pagal kurį 98 proc. Šiaurės Amerikos šalies eksportui į ES nėra taikomi muitai.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-17 16:15

„Kietasis „Brexit“ sukels pavojų Belfasto susitarimui“, – televizijai CNBC sakė J. Brutonas, kalbėdamas apie 1998 m. Belfaste pasirašytą susitarimą, kuriuo įteisintas laisvas judėjimas tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos.

Pagal JK premjerės Theresos May siūlytą susitarimą, kuris antradienį buvo atmestas Didžiosios Britanijos parlamento Bendruomenių rūmuose, judėjimas tarp Airijos ir Šiaurės Airijos būtų užtikrinamas. Tačiau, kadangi susitarimas buvo atmestas, kyla pavojus, kad tarp šalių Airijos saloje ir vėl bus ribojamas gyventojų judėjimas, jei Didžioji Britanija iš ES kovo 29 d. pasitrauks be jokios sutarties.

Tuo tarpu prekybos barjerai tarp Airijos ir Šiaurės Airijos „reikštų psichologinę ir politinę izoliaciją“, įspėjo J. Brutonas, Airijos premjero pareigas ėjęs nuo 1994 iki 1997 m.

„Mano nuomone, daug žmonių Didžiojoje Britanijoje nesupranta atviros sienos su Airija reikšmės. Mums pavyko atkurti taiką pažadant nacionalistinėms Šiaurės Airijos bendruomenėms laisvą judėjimą ir susisiekimą su Airija, pažadant gyventojams, kad Šiaurės Airija nebus izoliuota nei nuo Airijos, nei nuo Didžiosios Britanijos“, – kalbėjo buvęs premjeras.

Pasak J. Brutono, Th. May konservatorių vyriausybė turėtų bendradarbiauti su kitomis politinėmis partijomis ieškant visų galimų alternatyvų. Tarp alternatyvų, J. Brutono teigimu, yra jau parengto susitarimo redagavimas ir panašių į Norvegijos santykių su ES plėtojimas. Skandinavijos šalis nėra ES narė, tačiau turi laisvą prieigą prie beveik visų Bendrijos rinkų.

Dar viena galimybė Didžiajai Britanijai būtų susitarimas, panašus į Kanados su ES, pagal kurį 98 proc. Šiaurės Amerikos šalies eksportui į ES nėra taikomi muitai.

„Jei nė viena alternatyva nesulauktų daugumos palaikymo, galima būtų skelbti antrą „Brexit“ referendumą. Tačiau antras referendumas gali būti įgyvendintas tik išbandžius visas kitas alternatyvas“, – samprotavo J. Brutonas.

Tačiau, Didžiąją Britaniją sukritikavo buvęs Airijos premjeras, šie svarstymai turėjo būti pradėti prieš 2 metus, o ne dabar.

Darius Mikutavičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.