Pošventinės Rusijos kasdienybė: į gatves plūsta nauja bedarbių armija

Per pirmuosius tris šių metų mėnesius Rusijoje dėl etatų mažinimo darbo neteks daugiau nei 230 tūkst. žmonių. Tokius skaičius jau pateikė Darbo ir socialinės apsaugos ministerija.

„Kaip išmaitinti vaikus?“ To 2018-ųjų pabaigoje klausė Tambovo gamyklos darbuotojai, sužinoję apie atleidimus.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Kaip išmaitinti vaikus?“ To 2018-ųjų pabaigoje klausė Tambovo gamyklos darbuotojai, sužinoję apie atleidimus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Labiausiai dėl laisvų darbo vietų pasirengę kautis atvykėliai iš kitų valstybių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Labiausiai dėl laisvų darbo vietų pasirengę kautis atvykėliai iš kitų valstybių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2019, 4:23 PM

Šios prognozės paremtos įmonių vadovų apklausomis.

Pasirodo, steigti naujų darbo vietų ketina tiktai 17 proc. bendrovių, užtat mažinti jų nusiteikusios net 23 proc.

O juk praėjusiais metais Rusijoje tikrų bedarbių ir taip buvo 3,6 milijono – tokie oficialūs duomenys.

Dar apie 15 mln. nedirbo, nes jų netenkino valstybinės ar regioninių užimtumo tarnybų siūlomos darbo vietos.

Darbuotojų kaita įstrigo

Niekas neabejoja, kad šiais metais bedarbių gerokai pagausės, nes, pradėjus ilginti pensinį amžių, mažėja laisvų ir patrauklių darbo vietų.

Anksčiau viską prognozuoti buvo lengva: kasmet pensinio amžiaus sulaukdavo apie pusantro milijono Rusijos gyventojų ir du trečdaliai jų arba išeidavo iš darbo savo noru, arba būdavo atleidžiami.

Šias vietas užimdavo darbo rinkos naujokai.

Dabar šis „liftas“ bus įstrigęs bent iki 2024-ųjų, kol baigsis numatytas pensinio amžiaus ilginimas.

Jo dar nesulaukusių darbuotojų atleisti beveik neįmanoma, nes už tai gresia net baudžiamoji atsakomybė įmonės ar įstaigos vadovybei.

Žada padėti neįgaliesiems

Negana to, Rusijos valdžia yra pažadėjusi per keletą metų stabilų darbą užtikrinti ne mažiau kaip pusei galinčių dirbti neįgaliųjų. Tokių šalyje – apie 3,7 milijono.

Praėjusiais metais dirbo tiktai 28 procentai jų, todėl būtina sukurti dar apie 1,3 mln. naujų darbo vietų.

Teoriškai tai gal ir įmanoma, nes elgesio sutrikimų turintys asmenys dažnai puikiausiai susitvarko su nesudėtingais konstravimo darbais, o judėjimo negalios ištikti gali panaudoti savo protines galimybes.

Tačiau dabar prasidėjusi atleidimų banga pirmiausia pradėjo šluoti būtent tokias darbo vietas, į kurias galėtų pretenduoti neįgalieji. Gamyklose vis daugiau žmonių pakeičia robotai, kuriems prižiūrėti reikia aukšto lygio specialistų.

O kompiuterinės programos retina buhalterių, ekonomistų ir banko tarnautojų gretas.

Antai „Sberbank“ pranešė, kad visoje šalyje bus atsisakyta netgi 30 tūkst. eilinių teisininkų paslaugų, nes su jiems numatytomis užduotimis puikiausiai gali susidoroti kompiuteriai.

Vėl padaugėjo svetimšalių

Vis dėlto bene labiausiai dėl laisvų darbo vietų pasirengę kautis atvykėliai iš kitų valstybių.

Prieš keletą metų jų buvo smarkiai sumažėję, tačiau dabar vėl gausėja. Rusijos valdžios duomenimis, pernai per tris metų ketvirčius buvo atvykę 11,96 mln. užsieniečių.

Daugiausia – iš Uzbekistano (3,4 mln.), Tadžikistano (1,7 mln.), Kinijos (1,4 mln.), Ukrainos (1,3 mln.), Kirgizijos (0,62 mln.).

Per metus atvykėlių pagausėjo 12 proc., arba pusantro milijono žmonių. Dauguma jų – juodadarbiai. Mat, Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, tiktai vos daugiau nei 18 tūkst. iš šios svetimšalių armijos buvo kvalifikuoti, o dar per 25 tūkst. – aukštos kvalifikacijos specialistai.

O juk dar reikia atminti, kad Rusijoje apie porą milijonų užsieniečių dirba nelegaliai. Tai pripažino tos pačios ministerijos vadovai.

Todėl gausėjant atvykėlių gretoms ir saviškių bedarbių armijai kautynės dėl laisvų darbo vietų gali tapti itin įnirtingos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą