Pasišiukšlino – gamybos atliekas užkasė žemėje

Alytaus Pramonės rajone įsikūrusi įmonė „Traidenis“ sulaukė netikėtų svečių. Įmonėje apsilankę aplinkosaugininkai bendrovės teritorijoje rado užkastų atliekų.

Ekskavatoriui pradėjus kasti žemę į jos paviršių išvirto gamybinės atliekos.
Ekskavatoriui pradėjus kasti žemę į jos paviršių išvirto gamybinės atliekos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2019, 10:03 AM

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai patikrino „Traidenio“ teritoriją naudodamiesi sunkiasvore kasimo technika – į žemės paviršių išvirto užkastos gamybos atliekos, rašo portalas alytusplius.lt.

Aplinkosaugos reikalavimų pažeidimas dar tik pradėtas tirti. AAD direktoriaus Vaido Laukio teigimu, užkastų atliekų kiekiui ir sudėčiai nustatyti ir aplinkai padarytai žalai įvertinti dar bus atliekami išsamūs užterštos teritorijos tyrimai.

Nustačius faktinius užkastų atliekų kiekį ir sudėtį bus apskaičiuota aplinkai padaryta žala ir sprendžiama, kokių privalomų priemonių turi būti imamasi aplinkos būklei atkurti.

Įmonė turės atlyginti padarytą žalą ir išvalyti užterštą teritoriją.

Informacija dėl galimai įmonės „Traidenis“ teritorijoje užkastų atliekų jau praėjusių metų vasarą pasiekė net kelias institucijas, tačiau veiksmų imtasi tik praėjus daugiau nei pusmečiui.

Aplinkos apsaugos agentūra, Aplinkos ministerija, Kauno apygardos prokuratūra vasarą gavo raštą, kuriame teigiama, kad „Traidenis“ neatsakingai tvarko atliekas, nemoka taršos mokesčio, o Alytaus agentūros darbuotojai aplaidžiai tikrina ir toleruoja „Traidenio“ pažeidimus.

Rašte taip pat nurodyta, kad AAD atliko tyrimą ir buvo nustatytas ne vienas pažeidimas: įmonė susidariusių pavojingų atliekų neperdavė atliekų tvarkytojui, savo teritorijoje laikė atliekas ilgiau, nei leidžia Atliekų tvarkymo įstatymas.

 „Traidenį“ nustebino išankstinė nuomonė

 „Traidenis“ informavo, kad aktyviai bendradarbiauja ir teikia visą reikalingą informaciją Aplinkos apsaugos departamentui, tikrinančiam įmonę, kad kuo greičiau būtų atsakyta į visus šios institucijos keliamus klausimus. Visgi, įvertinus Aplinkos apsaugos departamento viešus komentarus ir metamus kaltinimus įmonei tik prasidėjus tyrimui, kyla abejonių dėl atliekamų veiksmų objektyvumo.  
„Traidenis“, kurios veiklos tikslas yra rūpintis švaria aplinka, atsakingai pareiškia, kad jokių atliekų, teršiančių aplinką, įmonės teritorijoje neužkasė. Kasinėjimo darbai čia nebuvo atliekami nuo 2012 metų, - skelbiama bendrovės išplatintame pranešime. -  Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) pareigūnai sausio  15 d., padedant įmonės darbuotojams, atliko patikrinimą „Traidenio“ teritorijoje, kur tyrė gruntą. Nors „Traideniui“ buvo suteiktas terminas iki sausio 21 dienos pateikti duomenis ir paaiškinimus, jau sausio 17 dieną Aplinkos ministerija paskelbė viešą pranešimą, mesdama kaltinimus įmonei dėl neva nustatytos taršos." 

Bendrovės atstovai paaiškino, kad aplinkosaugos pareigūnų iškastos medžiagos istorija siekia 2011–2012 metus, kai įmonėje vyko aplinkos tvarkymo darbai ir gamtai nežalingos medžiagos buvo panaudotas teritorijos drenažui:

„Ši medžiaga – stiklaplastis (GRP trumpinys anglų kalba) yra inertinė, neturinti poveikio aplinkai. Stiklaplastį įmonė naudoja gaminamuose įrengimuose, o visas pasaulis iš šios medžiagos gamina vamzdynus, kuriais yra tiekiamas geriamas vanduo.“  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business