Nyderlandų teismas nusprendė: „Jukos“ bankrotas Rusijoje buvo neteisėtas

Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką daugiau negu dešimtmetį užsitęsusiuose buvusio didžiausio Rusijos naftos koncerno „Jukos“ akcininkų teisminiuose ginčuose su Rusijos valdžia dėl jo turto užsienyje, kurį valdė Nyderlanduose registruota „Jukos“ antrinė įmonė „Yukos Finance“, rašo „Deutsche Welle“.

Pagrindinis „Jukos“ akcininkas ir vadovas, aršus Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis ir jo verslo partneris Platonas Lebedevas buvo buvo areštuoti 2003 metais bei nuteisti kalėti dviejose itin prieštaringai vertinamose bylose dėl sukčiavimo, vengimo mokėti mokesčius ir pinigų plovimo.<br>T.Bauro nuotr.
Pagrindinis „Jukos“ akcininkas ir vadovas, aršus Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis ir jo verslo partneris Platonas Lebedevas buvo buvo areštuoti 2003 metais bei nuteisti kalėti dviejose itin prieštaringai vertinamose bylose dėl sukčiavimo, vengimo mokėti mokesčius ir pinigų plovimo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 4:06 PM, atnaujinta Jan 21, 2019, 4:07 PM

Šalies aukščiausiojo teismo funkcijas vykdanti Nyderlandų Valstybės taryba paskelbė, kad „Jukos“ bankroto procesas Rusijoje buvo vykdomas pažeidžiant pamatinius teisės principus, todėl Maskvos arbitražo 2006 metų sprendimas skelbti „Jukos“ bankrotą negali būti pripažintas Nyderlandų teisinėje sistemoje.

Po „Jukos“ bankroto paskelbimo buvo surengtos jo turto, įskaitant „Yukos Finance“, varžytinės, kurių skaidrumas kėlė rimtų abejonių. Šią bendrovę 2007 metais už 307 mln. JAV dolerių nupirko Maskvoje registruota „Promneftstroj“.

Nyderlandų Valstybės tarybos nutartyje teigiama, jog sprendimas nepripažinti Rusijoje paskelbto „Jukos“ bankroto reiškia, kad nepripažįstami ir aukciono, per kurį „Promneftstroj“ įsigijo „Yukos Finance“, rezultatai.

Tokią nutartį Nyderlandų Valstybės taryba priėmė išnagrinėjusi „Promneftroj“ kasacinį skundą dėl Amsterdamo apeliacinio teismo 2017-ųjų gegužės 9-osios sprendimo. Jis iš esmės skelbė, jog Rusijos valdžia 2006 metais tyčia nuvarė privatų naftos koncerną „Jukos“ į bankrotą, liepusi jam skubiai sumokėti milžinišką mokesčių sumą ir neatėmusi adekvačios teisinės gynybos galimybę. Apeliacinio teismo nutartyje taip pat skelbta, jog „Jukos“ turto varžytines organizavusi institucija neturėjo teisės parduoti „Yukos Finance“.

Buvęs „Jukos“ prezidentas Stevenas Theede pareiškė, kad Nyderlandų teismo sprendimas „atskleidė, kaip toli Rusijos gali nueiti, manipuliuodama teisiniu procesu ir ignoruodama teisinės valstybės principus“.

„Šiuo sprendimu byla pagaliau užversta, teisingumas triumfavo. Džiaugiamės, kad buvusių „Jukos“ akcininkų naudai sugebėjome apsaugoti jo turtą užsienyje“, – pabrėžė S. Theede.

2006-ųjų vasarą Maskvos arbitražui pakako 14-os minučių, kad priimtų sprendimą skelbti „Jukos“ bankrotą dėl valstybės pateiktų įspūdingo dydžio mokestinių pretenzijų. Po metų „Jukos“ turtas atiteko valstybės koncernui „Rosneft“, kuris iš aštuntos pagal dydį Rusijos naftos pramonės grupės tapo didžiausia šalyje.

Pagrindinis „Jukos“ akcininkas ir vadovas, aršus Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis ir jo verslo partneris Platonas Lebedevas buvo buvo areštuoti 2003 metais bei nuteisti kalėti dviejose itin prieštaringai vertinamose bylose dėl sukčiavimo, vengimo mokėti mokesčius ir pinigų plovimo.

2013 metų pabaigoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, siekdamas pagerinti jo šalies tarptautinį įvaizdį, suteikė malonę daugiau nei dešimtmetį kalėjime išbuvusiam M.Chodorkovskiui, kuris nedelsiant išvyko iš Rusijos. Po mėnesio Rusijos Aukščiausiasis Teismas nurodė nedelsiant paleisti P.Lebedevą.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2014-ųjų liepą paskelbė, kad M.Chodorkovskio ir jo verslo partnerio P.Lebedevo teismas Rusijoje buvo nesąžiningas.

2017-ųjų sausį Rusijos Konstitucinis Teismas nutarė, jog Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas „Jukos“ byloje, kuriuo Rusija įpareigota buvusiems žlugusios naftos milžinės akcininkams sumokėti beveik 1,9 mlrd. eurų kompensaciją, Rusijoje neturi teisinės galios, nes jis prieštarauja šalies pagrindiniam įstatymui.

Be to, Konstitucinis Teismas pripažino pagrįstu mokesčių ir baudų už jų nemokėjimą ieškojimą iš „Jukos“, kuris nutartyje įvardintas kaip „piktybinis mokesčių nemokėtojas, veiklą nutraukęs palikdamas dideles skolas“.

Bylinėjimąsi su Rusija buvę „Jukos“ akcininkai pradėjo 2005-aisiais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.