Per šalčius dirbti sumanę elektrikai be šilumos paliko visą kaimą

„Šią savaitę mūsų kaimo gyventojams jau du kartus buvo nutrauktas elektros tiekimas. Daugumoje namų įrengti modernūs šildymo katilai, kurie be elektros neveikia. Todėl nutraukus elektros tiekimą, teko šalti.

 Elektros tiekimas kaimui buvo nutrauktas, kai lauke spaudė devynių laipsnių šaltis.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr. 
 Elektros tiekimas kaimui buvo nutrauktas, kai lauke spaudė devynių laipsnių šaltis.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr. 
 Nutraukus elektros tiekimą, kai kurie Kalnuvėnų kaimo gyventojai liko be šildymo.   <br> V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
 Nutraukus elektros tiekimą, kai kurie Kalnuvėnų kaimo gyventojai liko be šildymo.   <br> V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
 Elektros tiekimas kaimui buvo nutrauktas, kai lauke spaudė devynių laipsnių šaltis.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 Elektros tiekimas kaimui buvo nutrauktas, kai lauke spaudė devynių laipsnių šaltis.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 Elektros tiekimas kaimui buvo nutrauktas, kai lauke spaudė devynių laipsnių šaltis.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 Elektros tiekimas kaimui buvo nutrauktas, kai lauke spaudė devynių laipsnių šaltis.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 4:48 PM

Suprasčiau, jei elektra būtų dingusi dėl kokio gedimo. Dabar gi mes savo namuose nuo šalčio dantimis kalenti turėjome dėl to, kad „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) sumanė atlikti „planinius darbus“.

Negi šiuos darbus, dėl kurių elektros tiekimas visai dienai nutraukiamas per šimtą gyventojų turinčiam kaimui, išties būtina atlikti tada, kai termometras už lango rodo 9 laipsnius šalčio?“ – portalui lrytas.lt pasiskundė Kalnuvėnų (Klaipėdos r.) kaimo gyventojas 56 metų Rimantas Žilinskas.

Namuose buvo šalta

Žurnalistams telefonu paskambinęs vyras sakė, kad pirmą kartą visai dienai elektros energijos tiekimas Kalnuvėnų kaimo gyventojams buvo nutrauktas pirmadienį.

„Tąkart iš anksto buvome perspėti, kad elektros neturėsime dėl planinių darbų.

Pirmadienį dar nebuvo taip šalta. Lauke pakabintas termometras rodė 5 laipsnius šalčio.

Namuose turiu įsirengęs modernų kieto kuro katilą. Pašildytą vandenį iš katilo į radiatorius varinėja elektros siurbliai. Nelikus elektros kurti katilo negalėjau. Per dieną namas stipriai atšalo.

Pats sergu gripu, todėl nekantriai laukiau, kol vėl bus pradėta tiekti elektra“, – sakė Kalnuvėnų kaimo gyventojas.

Ligoniui teko drebėti nuo šalčio

R.Žilinskas sakė atnaujintu elektros tiekimu džiaugęsis neilgai.

„Trečiadienį ryte vėl dingo elektra. Nežinau, ar buvo siųstas pranešimas apie nutraukiamą elektros tiekimą. Bent jau man tai buvo nemalonus netikėtumas.

Dingus elektrai pažvelgiau į lauke prie lango pakabintą termometrą. Jis rodė, kad už lango spaudžia devynių laipsnių šaltukas.

Per pora valandų oro temperatūra pirmajame namo aukšte nukrito iki 14 laipsnių. Antrajame namo aukšte dar buvo kiek šilčiau.

Pats karščiuoju, todėl įsisupus į antklodes teko gūžtis ten“, – sakė R.Žilinskas.

Pasigedo sveiko proto

Kantrybės netekęs vyras nusprendė susisiekti su ESO operatoriumi.

„Telefonu atsiliepusios sekretorės paklausiau, ar galima dėl planinių darbų atjunginėti elektros energiją, kai lauke spaudžia devynių laipsnių šaltis.

Sekretorė mane patikino, kad viskas vyksta teisėtai – dėl planinių darbų elektros energijos tiekimą galima nutraukti, kai oro temperatūra nėra žemesnė nei dešimt laipsnių šalčio.

Bet juk turėtų būti ir žmoniškumo, ir sveiko proto kriterijus. Negi šių darbų negalima atlikti šiltesniu oru? Negi ESO darbų planuotojams nėra prieinamos sinoptikų prognozės? Juk atsižvelgus į jas „planiniams darbams“ būtų galima surasti ir šiltesnę dieną.

Dabar siaučia gripas, žmonės serga peršalimo ligomis, bet du kartus per tris dienas visam kaimui elektros energiją tiekimą nutraukiantiems ESO darbuotojams tai nė motais.

Dėl šio monopolisto „malonės“ teko šalti ne tik man – Kalnuvėnų kaime yra ir mažus vaikus auginančių ir senyvo amžiaus žmonių. Tačiau šiltuose kabinetuose darbus planuojantiems ESO darbuotojams jie nerūpi“, – piktinosi R.Žilinskas.

Klientus informavo iš anksto

ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas paaiškino, kad elektros tiekimas Kalnuvėnų kaimo gyventojams pirmadienį ir trečiadienį buvo nutrauktas dėl šioje vietovėje vykdomos 10kV oro linijos rekonstrukcijos.

„Yra statoma nauja modulinė transformatorinė, dalis 10kV ir 0,4kV oro linijos perkeliama po žeme – kabeliai tiesiami po žeme.

Apie tai, kad bus atjungtas elektros tiekimas, pirmadienį Kalnuvėnų kaimo gyventojai buvo perspėti prieš savaitę. Planinio atjungimo laikas buvo nuo 9 iki 15 valandos.

Sausio 17 dieną Kalnuvėnų kaimo gyventojai buvo informuoti apie trečiadienį numatytus atlikti darbus. Buvo pranešta, kad šie darbai vyks nuo 9 iki 14 valandos.

Trečiadienį elektros atjungimas buvo suplanuotas dėl naujai paklotų kabelinių linijų pajungimo“, – paaiškino T.Kavaliauskas.

Vidinių tvarkų nepažeidė

Pasak ESO ryšių su visuomene projektų vadovo, apie planuojamus elektros energijos tiekimo nutraukimus klientai informuojami prieš penkias kalendorines dienas, nurodoma ir darbų vykdymo trukmė, kad klientai galėtų susiplanuoti savo veiklą.

Paklaustas, ar dėl planinių darbų galima nutraukti elektros tiekimą, kai oro temperatūra yra 9 laipsniai šalčio, T.Kavaliauskas atsakė, kad pagal patvirtintas vidines ESO tvarkas, aplinkos temperatūrai nukritus nuo -5 iki -10 vykdomi tik tie planiniai elektros tinklo įrenginių remonto darbai, kurių metu elektros energijos tiekimas klientams nutraukiamas ne ilgiau kaip 5 valandoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.