Suprato klydę: viename Europos kurorte masiškai išparduodama nuosavybė

Čekijoje, Karlovi Varuose, sujudimas. Čia rusai suskubo pardavinėti savo nekilnojamąjį turtą (NT). Tik pardavėjai už namus ir butus prašo kosminių kainų, todėl tikimybė, kad pavyks rasti pirkėjų, labai maža.

 Karlovi Varai.<br>123rf.com nuotr.
 Karlovi Varai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 8:31 PM, atnaujinta Feb 19, 2019, 9:51 AM

Apie tokias tendencijas NT pranešęs tinklapis „Radio Praha“ teigia, kad rusai ėmė išparduoti įsigytą NT dėl pačių įvairiausių priežasčių – pradedant politinėmis, baigiant finansinėmis. Kitiems gi Karlovi Varuose paprasčiausiai pabodo, mat čia nėra tokių paslaugų, kurių rusai pageidautų.

Šiandien Karlovi Varuose parduodama 700 butų ir per 130 namų. Beveik pusė šių NT objektų priklauso rusams. Jie kurtis Čekijoje pradėjo šio amžiaus pradžioje. Tuo metu rusakalbiams investuotojams priklausė kone 80 proc. NT. Paklausa buvo tokia didžiulė, kad kai kurie nepagailėjo už kvadratinį metrą sumokėti ir 6 tūkst. eurų. Bet ir dabar, sumanę būstą parduoti, rusai kainų nemažina.

Daugelis parduodamų būstų – panašiai 90 kv. m ploto. Šeimininkai už juos prašo nuo 280 iki 680 tūkst. eurų.

Kaip teigė kurorto merijos atstovas spaudai Janas Kopala, daugelis rusų po to, kai smuko rublio kursas, Europa Rusijos atžvilgiu įvedė sankcijas, prasidėjo krizė Ukrainoje, susivokė, kad į Karlovi Varus investuoti pinigai jiems neatneša naudos. Mat NT kainos nekyla taip staigiai, o parduoti elitinį būstą ne taip jau paprasta.

„Anksčiau rusai į Karlovi Varus atvykdavo pasivaikščioti, pabendrauti. Dabar visi stengiasi parduoti NT, nes pačioje Rusijoje yra problemų“, – newsru.com aiškino Aleksandras Miuzikas, vienos stambiausių NT pardavimo agentūrų Karlovi Varuose savininkas.

Konkreti istorija – apie rusų verslininką, kuris prieš dešimtmetį už 2,5 mln. eurų nusipirko namą, jame atliko kapitalinį remontą, o šiandien būstą pardavinėja už 8,3 mln. eurų. Tikimybė rasti pirkėją, kuris būtų pasiruošęs leisti tokius pinigus, beveik lygi nuliui.

Pastaraisiais metais Karlovi Varuose gyvenančių rusų sumažėjo. Šviežiausiais duomenimis, čekų kurorte nuolat gyveno 1654 rusai, kai prieš penkerius metus šis skaičius buvo 240 didesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.