Iš pirmo žvilgsnio nekaltas daiktas mūsų piniginėse gali sukelti nevaisingumą

Pernai vartotojų sergėtojai Lietuvos parduotuvių lentynose aptiko 133 grėsmę keliančias prekes. Užpernai tokių daiktų buvo pusšimtis. Vieną iš grėsmių dažnas nešiojamės piniginėje ar kišenėje. Tai – kasos kvitai.

Kasos aparatų popierius kelia pavojų vaisingumui.<br>A.Murauskaitės nuotr.
Kasos aparatų popierius kelia pavojų vaisingumui.<br>A.Murauskaitės nuotr.
 A.Naina pabrėžė, kad nedideli jo kiekiai naudojami kasos aparatų popieriuje, todėl reprodukcinei sistemai, lytinei funkcijai ir vaisingumui pavojų keliančias medžiagas kasdien nešiojamės piniginėse, rankinėse arba netgi kišenėse.<br>T.Bauro nuotr.
 A.Naina pabrėžė, kad nedideli jo kiekiai naudojami kasos aparatų popieriuje, todėl reprodukcinei sistemai, lytinei funkcijai ir vaisingumui pavojų keliančias medžiagas kasdien nešiojamės piniginėse, rankinėse arba netgi kišenėse.<br>T.Bauro nuotr.
 Vaikiškiems žaislams Europos Sąjungoje keliami itin griežti reikalavimai, mat ne vienas atvejis dėl nesaugaus daikto baigėsi mažamečio mirtimi.<br>Scanpix nuotr.
 Vaikiškiems žaislams Europos Sąjungoje keliami itin griežti reikalavimai, mat ne vienas atvejis dėl nesaugaus daikto baigėsi mažamečio mirtimi.<br>Scanpix nuotr.
 Vaikiškiems žaislams Europos Sąjungoje keliami itin griežti reikalavimai, mat ne vienas atvejis dėl nesaugaus daikto baigėsi mažamečio mirtimi.<br>A.Srėbalienės nuotr.
 Vaikiškiems žaislams Europos Sąjungoje keliami itin griežti reikalavimai, mat ne vienas atvejis dėl nesaugaus daikto baigėsi mažamečio mirtimi.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 12:30 PM

Daugiausia į tikrintojų akiratį patenka kosmetikos priemonių, elektronikos įrenginių, taip pat vaikiškų žaislų.

Šiais metais prievaizdai jau atkreipė dėmesį į 25 gaminius. Kol kas per pusantro mėnesio griežtų sankcijų sulaukė du produktai, kiti dar tiriami.

Kaip sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Rinkos priežiūros planavimo ir rizikos vertinimo skyriaus vedėjas Arvydas Naina, paprastai per planinius tikrinimus nustatoma, kad du gaminiai iš dešimties atrinktų turi rimtų trūkumų.

Žaislus tampo ir mėto

Vaikiškiems žaislams Europos Sąjungoje keliami itin griežti reikalavimai, mat ne vienas atvejis dėl nesaugaus daikto baigėsi mažamečio mirtimi.

Tarkime, šįmet inspektoriai uždraudė prekiauti mechaniniu lėktuvu „Air Plane“.

Bandymų metu tempiant atsiskyrė turbina, mėtant nutrūko rato diskas. Ekspertai nustatė, kad šias smulkias detales įsidėjęs į burną vaikas užspringtų.

Panašių priekaištų VVTAT darbuotojai turėjo ir žaisliniam telefonui „Cartoon Phone Car“.

Per bandymus atitrūko detalės, metant žaislą atskilo plastiko gabalėlis, pavojų kėlė ir metaliniai smaigaliai bei vielos.

Nesaugūs mažiesiems būna ne tik žaislai.

Pernai inspektoriams teko grumtis ir bausti tiekėjus, į Lietuvą atvežusius muilų, panašių į orinius pyragaičius.

Ne maisto produktams keliamas griežtas reikalavimas, kad jie išvaizda neprimintų maisto.

„Jeigu tokio „pyragėlio“ atsikąstų suaugęs žmogus, smarkiai nenukentėtų, bet vaikas galėtų ir paspringti“, – įspėjo A.Naina.

Ant stalo stato virdulį

Šįmet užkarda iškilo ir prieš apskritą, 50 cm skersmens stalą su kryžmine atrama, kokį buvo galima įsigyti mūsų šalyje.

Kaip sakė A.Naina, stalams taikomas toks testas: ant jo statomas virdulys ir tikrinama, ar jis stovi stabiliai.

Ekspertai nustatė, kad tiriamas baldas nesaugus, mat jam virstant žmogus gali apsiplikyti ar kitaip susižeisti.

Vartotojų teisių gynėjai neretai turi priekaištų ir baro kėdėms, kurios sukonstruotos taip, kad žmogus gali nuvirsti.

„Tačiau yra buvę atvejų, kai nelaimė nutiko nuvirtus tokiam pat baldui keliose valstybėse, o paaiškėjo, kad instrukcijoje didžiausiomis raidėmis užrašyta, kad naudoti spintą, komodą ar kitokį baldą galima tik pritvirtinus jį prie sienos“, – pabrėžė A.Naina.

Dažnos pažeidimų sąrašuose elektronikos priemonės paprastai kelia dvejopą pavojų – gaisro ir elektros smūgio.

Tarkime, pernai uždrausta tiekti į Lietuvos rinką adapterį (suderintuvą), kurį naudojant, anot ekspertų, buvo galima patirti elektros smūgį.

Pasak vartotojų teisių apsaugos specialistų, toks daiktas turi būti sukonstruotas taip, kad vartotojas, netgi naudodamas atsuktuvą, neturėtų galimybės prisiliesti prie daikto dalių, kuriose galėtų kilti trumpasis jungimas.

Mažina vaisingumą

Netrukus prekybininkai turės atsisakyti kasos aparatų (termografinio) popieriaus, kuriame yra bisfenolio A (BPA). Ši pramoninė cheminė medžiaga naudojama nuo 1960-ųjų.

Yra duomenų, kad bisfenolis A žmogaus organizme veikia panašiai kaip hormonai.

A.Naina pabrėžė, kad nedideli jo kiekiai naudojami kasos aparatų popieriuje, todėl reprodukcinei sistemai, lytinei funkcijai ir vaisingumui pavojų keliančias medžiagas kasdien nešiojamės piniginėse, rankinėse arba netgi kišenėse.

Europos Sąjungoje BPA naudojimas termografinio popieriaus gamyboje apribotas nuo 2016 metų. Draudimas jį naudoti įsigalios 2020 metais, todėl įmonėms suteikta laiko pamažu jo atsisakyti ir rasti saugesnę alternatyvą.

Nelaimingi atsitikimai baigėsi mirtimi

Europos vaiko saugos aljanso išleistame „Produktų vaikams saugos vadove“ aprašyti nelaimingi atsitikimai, per kuriuos nukentėjo vaikai.

2012 m. 6 mėnesių vaikas pasismaugė, kai jo galva įstrigo tarp čiužinių tėvų lovoje. Jungtinėje Karalystėje nuskendo 9 mėnesių mergaitė, išslydusi iš maudynių kėdutės, kai buvo palikta be priežiūros.

8 mėnesių mergaitė miegodama dviaukštės lovos apatiniame gulte muistydamasi įstrigo tarp kopėtėlių į antrąjį dviaukštės lovos gultą ir savo čiužinio.

2013 m. 2 metų berniukas patyrė rimtą galvos traumą per avariją, įvykusią Vilniuje. Vaikas sėdėjo kėdutėje, tačiau nebuvo tinkamai pritvirtintas saugos diržais.

Skaičiuojama, kad Jungtinėje Karalystėje kasmet susižaloja apie 750 vaikų užsidegus drabužiams, 11 proc. atvejų baigiasi mirtimi.

2013 m. Rumunijoje vienų metų mergaitė pasismaugė žinduko virvele ir mirė.

2011 m. Vokietijoje vienų metų berniukas iš žaidimų maniežo išsuko 3 cm ilgio varžtą, įsidėjo į burną ir jis užblokavo kvėpavimo takus.

2010 m. Rumunijoje 2 metų vaikas mirė užspringęs balionu, kurį prarijo trumpam paliktas vienas.

2008 m. 2 metų mergaitė mirė savo namuose Jungtinėje Karalystėje, kai įsipainiojo kilpinėje žaliuzių virvelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.