Auga kietojo „Brexit“ tikimybė: trys aiškios rizikos Lietuvai

Iki planuojamo Britanijos pasitraukimo iš ES lieka 35 dienos, tačiau „Brexit“ sąlygos iki šiol neaiškios.

Iki planuojamo Britanijos pasitraukimo iš ES lieka 35 dienos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Iki planuojamo Britanijos pasitraukimo iš ES lieka 35 dienos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-22 09:01

Ekspertų vertinimu, tikimybė, kad Jungtinė Karalystė pasitrauks be jokio susitarimo, siekia 33 proc. Tokias prognozes naujienų agentūra BNS sudarė, apklaususi septynis derybų eigą akylai sekančius skirtingų institucijų diplomatus, tarnautojus ir politologus.

BNS pristato tris pagrindines rizikas Lietuvai, jei įvyks kietasis „Brexit“.

Didžiosios Britanijos lietuviai

Šiuo metu lietuviai gauna tas pačias garantijas, kaip ir britai, bet po išstojimo lietuviai taps trečiųjų šalių piliečiais. Tai atvers galimybę mažinti pašalpas, numatyti reikalavimą įsidarbinti per tam tikrą laiką, išsiųsti teistus asmenis. Britų vyriausybė gali mėginti iš viso imigrantų katilo „nusigraibyti grietinėlę“ – pasilikti ekonomiškai aktyviausius žmones, o kitiems sudaryti itin prastas sąlygas. Ilgainiui britai gali numatyti skirtingas taisykles Vakarų ir Rytų europiečiams, sudaryti geresnes sąlygas piliečiams iš tokių šalių kaip Prancūzija ar Ispanija, kad pastarosios išsaugotų ten gausiai gyvenančių britų teises.

Kliūtys verslui

Su kliūtimis susidurs verslininkai, eksportuojantys į Didžiąją Britaniją ar importuojantys prekes iš ten. Dėl muitų tarifų prekės gali pabrangti, dėl patikrų – strigti prekių pristatymas. Rizikų mato vežėjų automobiliais asociacija „Linava“, problemų gali kilti baldus eksportuojančiai „Narbuto“ įmonių grupei. Papildomas krūvis atsiras Lietuvos muitinei. Šiuo metu girdėti skirtingų nuomonių, ar ji tam pasiruošusi. Prekybą gali paveikti svaro kurso svyravimas: jei jis smuks, importas į Jungtinę Karalystę pabrangs, sumažės britų perkamoji galia. Tikėtinas ir antrinis poveikis – „Brexit“ sulėtins ūkio augimą tose šalyse, kurios yra pagrindinės Lietuvos eksporto rinkos.

Geopolitika

Piktos skyrybos nepasiekus susitarimo gali ilgam apnuodyti D.Britanijos santykius su žemynine Europa. Pasitraukus britams, susilpnės ES karinė galia, žvalgybos pajėgumai, neliks stipraus balso už didesnį amerikiečių buvimą Europoje. Po „Brexit“ susilpnės pasipriešinimas mokesčių harmonizavimo idėjoms, glaudesniam bendradarbiavimui gynybos srityje. Lietuva iki šiol buvo skeptiška šioms iniciatyvoms, tad gali atsirasti akstinas peržiūrėti savo poziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.