Skandalų krečiama „Linava“ sulaukė teismo verdikto, tačiau vadovų stovykloje paliaubų nebus Skandalų krečiama „Linava“ sulaukė teismo verdikto: neramumus sieja su artėjančiais rinkimais

Šią savaitę Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ paskelbė, kad Vilniaus apygardos teismas (VAT) paliko galioti Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį, kuria pripažinta, jog turi būti pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl asociacijos prezidento Erlando Mikėno ir grupės asmenų veiksmų. Nurodyta, kad juose „yra akivaizdūs nusikalstamos veikos požymiai“.

Suklastotu dokumentu buvo nuspręsta generalinį asociacijos sekretorių M.Atroškevičių pakeisti kitu, perduodant įgaliojimus Genadijui Riabčukui.<br>Lrytas.lt koliažas
Suklastotu dokumentu buvo nuspręsta generalinį asociacijos sekretorių M.Atroškevičių pakeisti kitu, perduodant įgaliojimus Genadijui Riabčukui.<br>Lrytas.lt koliažas
Suklastotu dokumentu buvo nuspręsta generalinį asociacijos sekretorių M.Atroškevičių pakeisti kitu, perduodant įgaliojimus Genadijui Riabčukui.<br>Lrytas.lt koliažas
Suklastotu dokumentu buvo nuspręsta generalinį asociacijos sekretorių M.Atroškevičių pakeisti kitu, perduodant įgaliojimus Genadijui Riabčukui.<br>Lrytas.lt koliažas
„Linavos“ generalinis sekretorius Mečislovas Atroškevičius.<br>Stop kadras
„Linavos“ generalinis sekretorius Mečislovas Atroškevičius.<br>Stop kadras
 „Linavos“ prezidentas Erlandas Mikėnas.<br>Stop kadras
 „Linavos“ prezidentas Erlandas Mikėnas.<br>Stop kadras
Skandalai asociacijoje prasidėjo dar praėjusių metų pavasarį, kuomet pavasariniame „Linavos“ kongrese šeši iš 11 prezidiumo narių pareiškė nepasitikėjimą E.Mikėnu.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Skandalai asociacijoje prasidėjo dar praėjusių metų pavasarį, kuomet pavasariniame „Linavos“ kongrese šeši iš 11 prezidiumo narių pareiškė nepasitikėjimą E.Mikėnu.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 12:03 PM

Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į asociacijos atstovo, advokato Valento Mitrausko skundą, kuriame buvo nurodyta, kad pateikus suklastotus dokumentus buvo siekiama pakeisti Juridinių asmenų registro duomenis bei darant psichologinį spaudimą generaliniam sekretoriui Mečislovui Atroškevičiui buvo reikalaujama perduoti „Linavos“ vadovo įgaliojimus.

Pateikė netikrą dokumentą

„Linava“ skelbia, kad, praėjusių metų lapkričio 21 d. į prezidiumo posėdžio protokolą įrašius tikrovės neatitinkančią informaciją, buvo pagamintas netikras dokumentas, kuris buvo pateiktas Registrų centrui su prašymu pakeisti Juridinių asmenų registro duomenis, t.y. informaciją apie vadovo pareigas einantį asmenį.

Šiuo galimai suklastotu dokumentu buvo nuspręsta generalinį asociacijos sekretorių M.Atroškevičių pakeisti kitu, perduodant įgaliojimus Genadijui Riabčukui.

Minimame prezidiumo posėdžio protokole esą įrašyti ir tikrovės neatitinkantys duomenys apie posėdyje dalyvavusius asmenis, kvorumo egzistavimą, svarstytus klausimus ir pan.

Sprendimu džiaugiasi

Kaip lrytas.lt komentavo pats M.Atroškevičius, ir toliau einantis asociacijos generalinio sekretoriaus pareigas, VAT sprendimas palikti galioti Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį, pagal kurią turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl asociacijos prezidento veiklos, yra logiškas, nes „neteisėti veiksmai ir politiniai žaidimai privalo būti tiriami“.

„Kai ateina žulikai ir sako, kad turiu palikti raktus, antspaudą ir pan., o aš atsakingas už didžiulę asociaciją, tai iškviečiau policiją ir mes tuos žmones padavėme į teismą. Kreipėmės į viešumą, nes kai kurie asmenys bandė mane apkaltinti, kad aš žlugdau asociacijos reputaciją. Vadinasi, kaltas ne tas nusikaltėlis, kuris prievartavo merginą, o mergina, kuri kreipėsi į policiją“, – situaciją komentavo jis.

Generalinis sekretorius pasakojo, kad visos problemos asociacijoje prasidėjo balandžio mėnesį šešiems iš 11 prezidiumo narių išreiškus nepasitikėjimą prezidentu E.Mikėnu. M.Atroškevičius pasakojo, kad vietoje to, kad kalbėtųsi su prezidiumu ir bandytų aiškintis situaciją, E.Mikėnas visus šešis narius padavė į teismą už garbės ir orumo pažeidimą.

Pritrūko kelių balsų

Praėjusių metų gruodį asociacijos kongrese buvo balsuojama, ar atšaukti prezidentą E.Mikėną dar prieš naujus asociacijos prezidento rinkimus, vyksiančius šių metų gegužės mėnesį. Iš 252 balsavusiųjų jo atšaukimui pritarė 120 narių, o prieštaravo 132. Kadangi atšaukimui pritarė mažiau kaip pusė susirinkusių kongreso narių, E.Mikėnas išsaugojo „Linavos“ prezidento postą.

 „Žmogus savo asmeninius interesus kelia aukščiau visuomeninių – čia yra problema ir vienintelė asociacijos bėda. Kongrese (…) labiausiai pamaišė lietuviškas mentalitetas, kad kas čia liko, už trijų mėnesių nauji rinkimai. Jie bus gegužės mėnesį, iki tol reikės kažkaip išgyventi“, – kalbėjo M.Atroškevičius.

Paklaustas, kaip vyksta darbas, kai asociaciją krečia skandalai, jis pripažino, kad visas triukšmas tikrai nepalengvina situacijos: „Skandalai yra skandalai, o darbas yra darbas. Aš vykdau savo funkcijas (…) kaip asociacijos vadovas ir generalinis sekretorius turiu užtikrinti sklandžią asociacijos veiklą, ką aš ir darau“.

Vertina dviprasmiškai

Kaip lrytas.lt kalbėjo „Linavos“ prezidentas E.Mikėnas, tokį VAT sprendimą jis vertina dviprasmiškai ir pridūrė, kad jis nėra jam nei palankus, nei nepalankus. „Kodėl teismas priėmė sprendimą pradėti? Matyt, teismui kilo klausimų. Ikiteisminis tyrimas ir atsakys į visus klausimus“, – situaciją komentavo jis.  

Jis priminė ir įvykius, kuomet praėjusių metų pavasarį daugiau nei pusė prezidiumo narių (šeši iš 11) išreiškė nepasitikėjimą juo ir konfliktas dar labiau paaštrėjo prezidentui palankų prezidiumo narį Mindaugą Račkauską pakeitus jam oponuojančiu nariu Romu Vosyliumi.

„Mes nepadarėme jokio nusikaltimo, kadangi prezidiumo narys R.Vosylius yra įregistruotas Registrų centre neteisėtai. Tai buvo konstatuota trijų teismų nutartimis. Teismas, priimdamas tokį sprendimą, labai aiškiai konstatavo, kad M.Račkauskas iki šiol yra prezidiumo narys ir prezidiumo sprendimas suspenduoti jį ir nutraukti darbo su juo sutartį nėra teisėtas. M.Račkausko Kauno regionas niekada neatšaukė iš prezidiumo narių“, – tikino E.Mikėnas.

Skandalas iškeltas tikslingai

Prezidentas pažymėjo, kad praėjusių metų rudenį kilęs skandalas dėl jo siekio pakeisti generalinį sekretorių buvo dėl to, kad jis esą išrinktas nesant kvorumui.

„Jį išrinko penki prezidiumo nariai, tarp jų ir minėtas R.Vosylius, kuris nėra prezidiumo narys. Jį, neturėdami tam teisių, paskyrė kolegos. Įstatuose labai aiškiai parašyta, kas renka ir atšaukia prezidiumo narius.

M.Račkausko atšaukimas buvo atliktas ne Kauno regiono, o penkių prezidiumo narių ir R.Vosyliaus, kuris, būdamas suinteresuotas papulti vėl į asociacijos prezidiumą, taip pat balsavo už savo kolegos suspendavimą“, – pareiškė E.Mikėnas.

Pašnekovas pridūrė manantis, kad visas šis skandalas iškeltas dirbtinai siekiant įgyvendinti savus tikslus bei planus: „Reikalingas skandalas, kuris ir vyksta. Savaime aišku, kad tai susiję su būsimais rinkimais ir kuriama draudimo bendrove“.

Paneigė prezidento žodžius

Lrytas.lt kalbintas prezidiumo narys R.Vosylius tikino, kad prezidentas E.Mikėnas tendencingai meluoja. Jis pažymėjo, kad renkant generalinį sekretorių jis jau kelis mėnesius buvo teisėtas prezidiumo narys, nes M.Račkauskas prarado savo įgaliojimus, tad nauju prezidiumo nariu buvo paskirtas jis pats, kadangi Kauno regiono rinkimuose į prezidiumą liko antroje vietoje po M.Račkausko.

R.Vosylius paneigė ir E.Mikėno žodžius, neva M.Račkauskas niekada nebuvo atšauktas iš savo pareigų, kurias ir perėmė pats R.Vosylius.

„Jo atšaukinėti ir nereikėjo, jis prarado įgaliojimus. M.Račkauskas buvo UAB „Minvija“, kuri bankrutavo, narys, o kai įmonė bankrutuoja, tai narystė dingsta ir „Linavoje“. Tas žmogus toliau įsidarbino „Biominvijoje“, tačiau ji nėra „Linavos“ narys. M.Račkauskas turėjo per tris mėnesius tapti kitos narės direktoriumi arba akcininku, nes jis prarado narystę, tačiau tai neįvyko, tad generalinis sekretorius nutraukė sutartį su M.Račkausku“, – savo poziciją pateikė R.Vosylius.

„Esu teisėtas prezidiumo narys ir atstovauju daugumai. Prezidentas labai norėjo pakeisti generalinį sekretorių ir tas noras buvo toks didelis, kad jis suorganizavo prezidiumo posėdį ir pakvietė buvusį prezidiumo narį M.Račkauską. Mes vasario 14 d. gavome VAT nutartį, kurioje buvo aiškiai parašyta, kad iš anksto susitarusi grupė asmenų padarė prezidiumo posėdį, nors žinojo, kad M.Račkauskas nėra prezidiumo narys. Jis buvo gavęs pranešimą, kad pasibaigė jo įgaliojimai.

Prezidentas tiesiog politikuoja“, – apibendrino R.Vosylius.

Nesutarimai prasidėjo anksčiau

Skandalai asociacijoje prasidėjo dar praėjusių metų pavasarį, kuomet pavasariniame „Linavos“ kongrese šeši iš 11 prezidiumo narių pareiškė nepasitikėjimą E.Mikėnu. Nuo rugpjūčio asociacijos generaliniu sekretoriumi tapus M.Atroškevičiui, konfliktas dar labiau įsiplieskė.

Tuomet lapkričio pabaigoje buvo pranešta, kad asociacijoje „Linava“ neva bandyta neteisėtai užimti patalpas ir perimti valdymą. Į asociacijos patalpas buvo iškviesta policija, kurią išsikvietė pats asociacijos generalinis sekretorius M.Atroškevičius, teigdamas, kad jį bandyta nuversti nuo užimamų pareigų. Anot „Linavos“ atstovų, destruktyvių veiksmų esą ėmėsi pats asociacijos prezidentas E.Mikėnas.

Kaip buvo teigiama „Linavos“ pranešime, pasitelkus įgaliojimų neturintį prezidiumo narį, lapkričio 20 d. buvo neteisėtai paskirtas dar vienas generalinis sekretorius, o lapkričio 23 d. prezidentas, pasitelkęs 10 asmenų, bandė užimti asociacijos patalpas, trukdė sekretoriato darbui ir bandė perimti valdymą.

Registrų centre registruotas ir oficialiai pareigas einantis generalinis sekretorius M.Atroškevičius reikalavo nutraukti neteisėtus veiksmus ir iš patalpų pasišalinti sumaištį kėlusius asmenis. 

Šių metų pavasarį taip pat vyks rinkimai į asociacijos prezidento postą. Šiuo metu Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ iškėlė tris kandidatus į asociacijos prezidentus: Romą Austinską, E.Mikėną ir Olegą Tarasovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.