Ežerų pakrantėse stato kliūtis statyboms ant senų pamatų

Siūloma panaikinti galimybę nustatyti „buvusios sodybos“ juridinį faktą teismo sprendimu. Tai siūlančią Saugomų teritorijų įstatymo pataisą įregistravo Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė „valstietė“ Virginija Vingrienė.

Teigiama, kad įstatymo pakeitimas apsaugos miškus nuo neteisėtos urbanizacijos, nereikalingų kirtimų, vandens telkinių pakrančių užstatymo.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Teigiama, kad įstatymo pakeitimas apsaugos miškus nuo neteisėtos urbanizacijos, nereikalingų kirtimų, vandens telkinių pakrančių užstatymo.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 4:50 PM, atnaujinta Mar 22, 2019, 4:51 PM

Parlamentarė siekia panaikinti įstatymo nuostatą, kuri, jos nuomone, sukuria neteisėtas, galimai korupcines schemas ir apgaulingą miško paskirties keitimą ypač patraukliose vietovėse, pavyzdžiui, vandens telkinių pakrantėse.

„Šis įstatymo pakeitimas apsaugos miškus nuo neteisėtos urbanizacijos, nereikalingų kirtimų, vandens telkinių pakrančių užstatymo taip sumažinant visuomenės prieinamumą prie gražiausių gamtos vietovių.

Kartu taip bus išspręstos aplinkosaugos, rekreacinių, kraštovaizdžio pažeidimų problemos, leidžiant atkurti tik tas sodybas, kurių egzistavimą patvirtina išlikę archyviniai dokumentai ir kurios iš tiesų egzistavo. Būtų užkirstas kelias akivaizdžiam piktnaudžiavimui, kuriam prielaidas sukūrė įstatyme numatyta galimybė sodybų egzistavimą patvirtinti aiškiai neapibrėžto juridinio fakto nustatymo būdu“,- sako Seimo narė V. Vingrienė.

Šiuo metu galiojančiame Saugomų teritorijų įstatyme yra įtvirtinta, kad sodybos buvimo faktas ir vieta nustatoma pagal valstybės archyvuose saugomus kartografinius dokumentus, o jeigu jie neišlikę, – nustatant juridinį faktą teismo sprendimu.

„Esant tokioms įstatymo išlygoms suteikiama teisė miško paskirties žemę pasikeisti apgaulingu būdu, pavyzdžiui, išdėliojant apsamanojusius akmenis ir taip bandant įrodyti, kad tai kažkada buvo sodybos pamatai“,- sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė V. Vingrienė.

Pasak Saugomų teritorijų įstatymo pataisas parengusios V. Vingrienės, jas siekiama suderinti su Miškų įstatymo pakeitimo projektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.