Naujiems darbuotojams trūksta praktinių įgūdžių – darbdaviai išmoko patys

Kalbai pasisukus apie spartų technologinį progresą ar universalius darbuotojus, įprastai į galvą šauna mintis apie finansinių ar informacinių technologijų sektorius. Nepaisant to, universalių ir mokytis norinčių darbuotojų poreikis šiandien jaučiamas ir plastiko gaminių pramonėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 1:27 PM

Molėtų rajone veikiančios įmonės „Hoda“, vienos iš plastiko gaminių liejimo lyderių Baltijos šalyse, projektų vadybininkės Ernestos Gutauskienės teigimu, darbuotojai įgūdžius lavina mokydamiesi vieni iš kitų. Anot jos, taip ugdomos jų kompetencijos, kurios leidžia neatsilikti nuo technologinio progreso, imtis naujų projektų ir taip užtikrinti tobulėjimą ir konkurencingumą.

Siekia darbuotojų universalumo

Pašnekovės teigimu, įmonės vykdomų projektų ir klientų spektras gana platus, todėl norint užtikrinti sklandžią įmonės veiklą, darbuotojai negali apsiriboti siauromis kompetencijomis vienoje srityje.

„Mokydami neapsiribojame siaura gebėjimų sritimi. Mums svarbiausia, kad darbuotojas išmanytų ne tik savo, bet ir kolegų darbo specifiką, o prireikus, galėtų dirbti su įvairių klientų projektais, ar pavaduoti kolegą. Šį principą akcentuojame ir remiantis tuo apmokome darbuotojus nuo pat jų įsidarbinimo pradžios“, – pasakoja E. Gutauskienė.

Siekiant užtikrinti nuolatinį darbuotojų kvalifikacijos palaikymą ir jų profesinį mobilumą įmonėje pasitelkiamos Europos Sąjungos investicijų priemonės „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ lėšos. Darbuotojų ugdyme dalyvauja visa įmonė – tik naujokų apmokymu neapsiribojama.

Įgūdžių spragas užpildo darbe

UAB „Hoda“ darbuotojų mokymams pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama ES investicijų priemone „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“.

E. Gutauskienė paaiškina, kad poreikis pasinaudoti priemone atsirado pastebėjus, kad nauji darbuotojai turi nemažą teorinių žinių bagažą, bet darbo vietoje jiems trūksta praktinių įgūdžių. Pasinaudojant ES fondų investicijomis, šios spragos taisomos jau darbovietėje, mokantis pagal pameistrystės principą, o šalia mokymų darbo vietoje, įmonė kviečiasi patyrusius inžinierius, kurie veda paskaitas. Visas įmonės darbuotojų mokymas pameistrystės forma procesas finansuojamas ES lėšomis.

„Šiuo pagrindiniai darbuotojų apmokymai vyksta jau darbo vietoje, pameistrystės principu: atėjęs naujokas kurį laiką stebi patyrusio meistro ar kito kolegos darbą, o po to užduočių jau imasi savarankiškai. Mokytojų motyvaciją keliame išmokomis, kurioms naudojame iš ES gautas lėšas. Tokių apmokymų metu naujokai susipažįsta su techniniais ir kokybės reikalavimais, išmoksta naudotis įrenginiais. Finansavimą naudojame ir kviestinių lektorių paskaitoms vykdyti, kurių metu keliame visos komandos kompetencijas“, – teigia įmonės atstovė.

Anot jos, sėkmingai šiuos mokymus baigę darbuotojai gauna pažymėjimus apie baigtus pameistrystės mokymus. Tai – papildoma motyvacija, nes dokumentas, įrodantis profesionalias kvalifikacijas tikrai pravers ir ateityje.

Inovacijos skatina tobulėti

Kaip ir kituose pramonės sektoriuose, plastiko gamintojai taip pat nuolatos susiduria su naujais įrenginiais ar gamybos technologijomis, todėl siekdami neatsilikti nuo konkurentų ir išlaikyti turimas pozicijas, plastiko gaminių liejimo įmonės komanda šiuo aspektu negali stovėti vietoje.

„Plečiantis įmonei, turime vis daugiau galimybių įsigyti naujus įrenginius, susiduriame su naujomis gamybos technologijomis. Su naujais įrenginiais dirba ne tik naujokai, bet ir patyrę meistrai, todėl į mokymosi procesą įtraukiama visa komanda“, – sako pašnekovė.

Įmonės jau dabar gali kreiptis dėl ES investicijų įmonės darbuotojų mokymams paremtai veiklai, nukreiptai į darbuotojų kvalifikacijos tobulinimą.

Daugiau informacijos apie priemonę „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.