Sudavė smūgį šešėliniam kiniškų drabužių verslui: parduotuvė veikė pačiame miesto centre

Tam tikros grupės kėdainiečių pamėgtai kiniškų drabužių parduotuvei „Asia Stone“ suduotas rimtas pareigūnų smūgis. Išsiaiškinta, kad Kėdainių miesto centre veikusioje kiniškų drabužių parduotuvėje veikė šešėlinis verslas, buvo slepiami mokesčiai, o darbuotojas kinas gyveno prekybos centro patalpose.

 Kėdainių miesto centre veikusioje kiniškų drabužių parduotuvėje veikė šešėlinis verslas, buvo slepiami mokesčiai, o darbuotojas kinas gyveno prekybos centro patalpose.​<br> D.Kuprijanovo nuotr. 
 Kėdainių miesto centre veikusioje kiniškų drabužių parduotuvėje veikė šešėlinis verslas, buvo slepiami mokesčiai, o darbuotojas kinas gyveno prekybos centro patalpose.​<br> D.Kuprijanovo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas

Apr 16, 2019, 11:21 AM

Visoje Lietuvoje

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) įtaria, kad dešimtys kinų parduotuvių visoje Lietuvoje, tarp jų ir Kėdainiuose, nuslėpė net kelis milijonus eurų pajamų, o į valstybės biudžetą nesumokėjo per 600 tūkst. eurų mokesčių. FNTT pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl galimos nusikalstamos šešėlinės prekybos. Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai jau išsiaiškino, kad Kėdainiuose, kaip ir dar dešimtyje kitų Lietuvos miestų, galimai buvo verčiamasi šešėline prekyba drabužiais, avalyne ir galanterija. Nustatyta, kad Kėdainių centre įkurtoje parduotuvėje vienas iš darbuotojų net gyveno.

Pareigūnų vykdomame tyrime dėl sukčiavimo, pinigų plovimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir kitų nusikalstamų veikų įtarimai pateikti keturiems asmenims. Kėdainių prekybos centre gyvenusiam kinui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas ir piniginis užstatas.Aut. past.

Apgaulingas mechanizmas

Tyrimo metu nustatyta, kad patys kinai ir sugalvojo pralobti slėpdami mokesčius. Lietuvoje leidimą gyventi turintys vyrai sugalvojo mechanizmą, kaip neapskaityti dalies gautų lėšų. Pirminiais tyrimo duomenimis, už įsigytus drabužius, avalynę ar galanteriją pirkėjai atsiskaitydavo grynaisiais pinigais arba banko kortele. Tais atvejais, kai už prekes buvo atsiskaitoma kortele, įtariamieji įformindavo fiktyvų prekių grąžinimą. Melagingai buhalterijoje buvo įrašoma, kad pirkėjui grąžinami pinigai, o realiai jie likdavo įtariamųjų rankose.

Pareikšti įtarimai

Pareigūnų vykdomame tyrime dėl sukčiavimo, pinigų plovimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir kitų nusikalstamų veikų įtarimai pateikti keturiems įtariamiesiems. Kėdainių prekybos centre gyvenusiam kinui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas ir piniginis užstatas. Vykdant tyrimą išaiškėjo ir dar kiti galimi nusikaltimai. Paaiškėjo, kad parduotuvės darbuotojams galėjo būti mokamas nelegalus atlyginimas. Pasak pareigūnų, parduotuvės darbuotojos už papildomą darbą – patalpų valymą, gaudavo apie 30 eurų vokeliuose.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai Kėdainiuose įvykdytų nusikaltimų organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūra. Nesumokėtų mokesčių suma kol kas tikslinama, ji gali didėti. Įtariamųjų ratas taip pat gali plėstis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.