Jauniems tiesia kelią į karjeros aukštumas

Tendencijos keičiasi. Užsienyje mokslus baigę jaunuoliai vis dažniau ieško darbo gimtinėje. Norėdamos juos prisikviesti darbuotojų alkstančios įmonės kuria specialias karjeros programas. Tokiu keliu pasuko ir SBA verslo grupė.

„Germanika“ – jaunųjų lyderių projektas, suartinęs to paties pavadinimo įmonėje dirbančius žmones.
„Germanika“ – jaunųjų lyderių projektas, suartinęs to paties pavadinimo įmonėje dirbančius žmones.
E.Ibėnaitė: „Maždaug prieš penkerius metus SBA sukūrė Karjeros starto programą, kuri padeda studijas baigusiems jaunuoliams specializuotis ir savo žinias pritaikyti mūsų įmonėse.“
E.Ibėnaitė: „Maždaug prieš penkerius metus SBA sukūrė Karjeros starto programą, kuri padeda studijas baigusiems jaunuoliams specializuotis ir savo žinias pritaikyti mūsų įmonėse.“
SBA suteikia galimybę žmonėms, baigusiems studijas ir turintiems mažai darbo patirties, pusę metų išbandyti gebėjimus įvairiose srityse.
SBA suteikia galimybę žmonėms, baigusiems studijas ir turintiems mažai darbo patirties, pusę metų išbandyti gebėjimus įvairiose srityse.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 9:38 AM

Ir Arnui Ramanauskui, ir Deividui Viliui – po 26 metus. Abu jie baigė mokslus užsienyje ir įgijo darbo patirties svetur. Abu į gimtinę grįžo 2017-aisiais, o šiemet jų karjeros keliai susikirto SBA Jaunųjų lyderių programoje.

Šiuo metu Arnas su Deividu mokosi vadovavimo įgūdžių, darbo su žmonėmis specifikos, lankosi grupės įmonėse. Tokių vizitų tikslas – susitikti su vadovais ir kaupti patirtį.

Pradėjo „Germanikoje“

„Australijoje baigiau verslo vadybos koledžą ir 2017-aisiais grįžau namo, į Klaipėdą. Man reikėjo ko nors griebtis, nes nenorėjau užsisėdėti. Ėmiau domėtis rinka, ieškojau galimybių įsidarbinti didelėje įmonėje, kad galėčiau kaupdamas patirtį daryti karjerą. Be to, tokios galimybės dairiausi kuo arčiau namų. Todėl aptikęs SBA Karjeros starto programą nedelsiau – išsiunčiau gyvenimo aprašymą, o netrukus buvau pakviestas ir pokalbio“, – pasakoja A.Ramanauskas.

Tad 2017-ųjų rudenį vaikinas įsidarbino Šilutės rajone, Sakūtėlių kaime, esančioje baldų gamybos įmonėje „Germanika“ stažuotoju. Ir buvo nustebintas.

„Nesitikėjau to, kad būsiu mokomas visuose įmonės skyriuose. Ši Karjeros starto programa suteikė galimybę susipažinti su įmone iš įvairių pozicijų. Ir ne tik ja – mes, programos dalyviai, aplankėme ir kitas grupės baldų gamybos įmones, bendravome su jų vadovais, specialistais. Taip atsirado bičiuliškas ryšys, kuris ir dabar prireikus padeda gauti informacijos“, – sako Arnas.

Baigęs stažuotę jis liko dirbti „Germanikoje“, o šiuo metu dar kaupia žinias ir Jaunųjų lyderių programoje. „Tai aukštos kokybės mokymai, net sunku patikėti, kad visa tai daroma Lietuvoje“, – tikina pašnekovas.

Paviliojo gimtinė

D.Vilius į gimtinę sugrįžo po septynerių užsienyje praleistų metų. Baigęs mokslus jis dar padirbėjo energetikos įmonėse Vokietijoje bei Anglijoje. Tačiau atsirado motyvas, kuris paskatino jį paieškoti darbo Lietuvoje.

„Pastebėjau, kad į Lietuvą, baigę mokslus užsienyje, grįžta vis daugiau žmonių. O ir pats kartą grįžęs namo atostogų ėmiau galvoti, kodėl gi nepabandžius savo gebėjimų pritaikyti gimtinėje. Tačiau norėjau rasti tokį darbą, kad galėčiau panaudoti ir anglų kalbos žinias. Todėl ieškojau įmonės, kuri turėtų ryšių su užsieniu“, – pasakoja D.Vilius.

Kartu su tokiu sumanymu jį pasivijo ir artimųjų paskata – geri atsiliepimai apie SBA grupės baldų gamybos įmones. Vaikinas įveikė atranką į stažuotę nuotoliniu būdu – vis dar dirbdamas užsienyje. Sutartu laiku grįžo ir 2017-ųjų rudenį, pradėjęs stažuotę „Kauno balduose“, kartu gilinosi ir į pačios SBA grupės veiklos specifiką.

„Dabar mano darbas – produktų pardavimas užsakovams užsienyje. Šis fabrikas turi išskirtinį asortimentą – vienintelis iš grupės įmonių gamina minkštuosius baldus, o pagrindiniai partneriai yra Skandinavijoje“, – sako D.Vilius. Jis tvirtina galįs palyginti mokymus čia ir, pavyzdžiui, Anglijoje, – Lietuva ją gerokai pranoksta.

„SBA suteikia galimybę žmonėms, baigusiems studijas ir turintiems mažai darbo patirties, pusę metų išbandyti gebėjimus įvairiose srityse ir dar už tą praktiką mokama alga. Ir po viso to net galima pasirinkti darbą, kuris labiausiai patinka“, – pagyrų negaili vaikinas.

Suteikia galimybę įsidarbinti

„Daugeliui gamybos įmonių šalyje trūksta darbuotojų, mums – taip pat. Ypač reikia tokių, kurie turi technologinių žinių, – mechanikos inžinierių, robotikos specialistų, technologų, dizaino specialistų. Todėl jaunimui sudarėme galimybę stažuotis SBA grupės įmonėse ir jose įsidarbinti“, – sako SBA karjeros ir darbdavio įvaizdžio vadovė Enrika Ibėnaitė.

Didžiausia grupės verslo dalis susijusi su baldų gamyba. Lietuvoje veikia 5 SBA baldų gamybos įmonės: „Klaipėdos baldai“, „Šilutės baldai“, „Germanika“, „Visagino linija“ ir „Kauno baldai“. Ir visuose juose yra skirtingos technologijos.

„Technologinės šalies įmonės turi savo specifiką, ir vien baldų pramonės įmonėms specialistai nėra rengiami. Todėl maždaug prieš penkerius metus SBA sukūrė Karjeros starto programą, kuri padeda studijas baigusiems jaunuoliams specializuotis ir savo žinias pritaikyti mūsų įmonėse.

Su šia programa pati supažindinu Kauno technologijos universiteto bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentus“, – sako E.Ibėnaitė.

Karjeros starto programa kasmet prasideda rugsėjį ir trunka pusmetį.

Anketas reikėtų siųsti elektroniniu paštu karjera@sba.lt. Programoje kviečiami dalyvauti mechanikai, inžinieriai, technologai, kurie ką tik baigę studijas ar darbuojasi ne pagal specialybę. Jie pusmetį dirba pasirinktoje įmonėje ir atlieka programos vadovo pateiktas užduotis, taip pat susipažįsta su visos SBA grupės veikla.

Svarbiausia, kad visi, atlikę stažuotę, gali pasilikti dirbti – Karjeros starto programos dalyviai nekonkuruoja dėl kurios nors vienos darbo vietos.

Skiria dėmesį jaunimui

Pasak E.Ibėnaitės, SBA išskirtinį dėmesį skiria inovacijoms, robotikai, naujausioms technologijoms, tad kartu – ir jaunų specialistų mokymams.

„Mūsų tikslas – parodyti, kad SBA yra geriausia vieta karjerai. Grupė daug dėmesio skiria jaunimui ir siekia, kad prie komandos prisijungtų jauni iniciatyvūs lyderiai“, – sako pašnekovė.

Todėl baigusiems Karjeros starto programą ir metus padirbėjusiems kurioje nors iš grupės įmonių siūloma dalyvauti ir kitoje – SBA Jaunųjų lyderių programoje.

Jiems tenka įgyvendinti numatytą projektą, o kartu – daug mokytis. Tam skiriamas asmeninis „koučeris“ – išorės konsultantas, o kartu mokomasi suteikti grįžtamąjį ryšį, lavinamas emocinis intelektas ir kiti įgūdžiai. Tai – brangi programa, nes investuojama į būsimuosius vadovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?