Užkliuvo moksleivių išvykos į „McDonald’s“ – draus ekskursijas

Lenkijos sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į Švietimo ministeriją su neįprastu prašymu – uždrausti mokykloms ir vaikų darželiams rengti ekskursijas į greitojo maisto restoranus „McDonald’s“.

Greitojo maisto restoranai tarp vaikų populiarūs visame pasaulyje, bet kai kurios šalys nori riboti jų apsilankymus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Greitojo maisto restoranai tarp vaikų populiarūs visame pasaulyje, bet kai kurios šalys nori riboti jų apsilankymus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 4:21 PM

Valdžios įstaigos tokiomis vaikų išvykomis susirūpino po to, kai Vartotojų teisių apsaugos tarnyba atliko tyrimą.

Jo metu paaiškėjo, kad „McDonald’s“ nemokamai vaišina auklėtojus ar mokytojus, atlydėjusius didesnę vaikų grupę.

Dietologai palaiko valdžią

Sveikatos apsaugos ministerija įspėjo, kad greitojo maisto restoranuose tiekiamas valgis ir saldūs gazuoti gėrimai yra viena pagrindinių jaunimo nutukimo ir susirgimų cukriniu diabetu priežasčių.

Bet Lenkijos vaikų darželiuose ir pradinėse mokyklose gana populiaru rengti ekskursijas, kurių metu būtinai aplankomos tokios užeigos, o kartais jos būna ir vienintelis išvykos tikslas.

„Greitojo maisto produktai ir išvykos į tokias užeigas negali tapti apdovanojimų vaikams forma ir bendrų švenčių vieta“, – paskelbė ministerija.

Su tokia valdžios pozicija visiškai sutiko dietologai. Anot profesorės Hannos Stolinskos-Fiedorowicz, daugiau kaip penktadalis moksleivių turi antsvorio, o jį lemia ir dažni apsilankymai tokiuose restoranuose.

Užeigų šeimininkams tokios ekskursijos reiškia ne tik didesnes pajamas, bet ir nemokamą reklamą. Po jų mokyklų stenduose ir klasės ar darželio socialinių tinklų paskyrose atsiranda nuotraukų ir įrašų, kad visi buvo patenkinti maistu ir gautais žaisliukais.

Siūlo spręsti tėvams

Savo ruožtu „McDonald’s“ atstovas Dominikas Szulowskis aiškino, jog pastaruosius kelerius metus restoranų tinklas stengiasi maistą padaryti sveikesnį, todėl draudimas rengti vaikų ekskursijas būtų neteisingas ir pridarytų žalos, nes mažamečiai sudaro didelę klientų dalį.

Anot jo, sprendimą grupių vadovus vaišinti nemokamai priėmė ne koncerno vadovybė, o privatūs konkrečių užeigų savininkai. Iš 400 Lenkijoje esančių „McDonald’s“ restoranų netgi devyniasdešimt procentų veikia franšizės būdu ir turi atskirus šeimininkus.

D.Szulowskis tikino, kad žmonės jų restoranus vertina dėl maisto kokybės bei gero ir greito aptarnavimo, todėl dėl ekskursijų turėtų spręsti vien vaikų tėvai ir mokytojai, o ne ministerijų valdininkai.

Profesorė H.Stolinska-Fiedorowicz neneigė, kad greitojo maisto užeigose dabar galima užsisakyti ir sveikesnio maisto, bet iš valgiaraščių vis tiek neišnyko nutukimą skatinantys saldūs gazuoti gėrimai ar keptos bulvytės.

Kaip sudaryti sąrašą?

Ekonomikos profesorius Andrzejus Sadowskis pritarė, kad Švietimo ministerija turėtų skirti daugiau dėmesio sveikai mitybai propaguoti, tačiau abejojo, ar įmanoma uždrausti moksleivių ir darželinukų išvykas į vienas ar kitas užeigas.

Mat tokiu atveju reikėtų sudaryti draudžiamų lankyti maitinimo įstaigų sąrašą, tačiau jis niekada nebūtų išsamus, nes panašiu maistu prekiauja ir daugybė parduotuvių bei kioskelių.

Tuo metu dienraštis „Fakt“ spėjo, kad įvestas draudimas nuliūdintų šitokį maistą pamėgusius moksleivius, bet padėtų taupyti šalies biudžeto lėšas.

Cukriniu diabetu sergančių žmonių gydymas šaliai pernai kainavo 1,7 mlrd. zlotų (395 mln. eurų), o nutukimo sukeltų ligų gydymas – tris milijardus zlotų (698 mln. eurų).

Šios išlaidos sudarė net penktadalį Sveikatos apsaugos ministerijos biudžeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.