VMI tyrimas: suskaičiavo, kiek odontologų įmonių dirbo nelegaliai

Dalis odontologų įmonių Lietuvoje dirbo neturėdami leidimo vykdyti tokią veiklą, rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) analizė.

Anot VMI, iš 2377 analizuotų įmonių 65 juridiniai asmenys nebuvo gavę leidimo odontologinei vykdyti.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Anot VMI, iš 2377 analizuotų įmonių 65 juridiniai asmenys nebuvo gavę leidimo odontologinei vykdyti.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 2:16 PM

Teigiama, kad iš 2377 analizuotų įmonių 65 juridiniai asmenys buvo deklaravę odontologijos veiklą kaip pagrindinę, tačiau nebuvo gavę leidimo tokiai veiklai vykdyti.

Šiuo metu odontologai licencijas gauna per Odontologų rūmus – tarpinę organizaciją, ji ne tik išduoda veiklos leidimus, tačiau ir už paslaugas surinktas lėšas panaudoja savo reikmėms.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo odontologų licencijavimą vykdyti per Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą (VASPVT).

„Tokia įsitvirtinusi praktika kelia klausimų ne tik dėl paslaugų kokybės, jų prieinamumo, bet ir dėl veiklos skaidrumo“, – ministerijos pranešime cituojamas ministras Aurelijus Veryga.

Teigiama, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką, dirbantiems be licencijų Odontologų rūmai negali paskirti baudų ar kitaip bausti, tad tokiais atvejais tenka tik moralinė atsakomybė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė teigia, kad odontologų licencijų išdavimo tvarką reikėjo peržiūrėti jau seniai.

„Stebėtina, kad sveikatos sektoriuje dar likusi sritis, kur licencijos išduodamos pačių sau. Tai vienintelė užsilikusi medicinos sritis, kurios nelicencijuoja valstybės įgaliota institucija, o tai palikta savivaldai. Kyla retorinių klausimų – jei Odontologų rūmai nenori atiduoti šios funkcijos, gal tuomet ir kardiologams, šeimos gydytojams, kitiems sveikatos priežiūros specialistams teikti licencijas patiems sau?“, – teigia A. Kubilienė.

Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė sako, kad nauja licencijavimo tvarka sudarys vienodas sąlygas visiems odontologams.

„Dabar gi siūloma, kad odontologinės priežiūros ir pagalbos įstaigoms, gydytojams odontologams bei burnos priežiūros specialistams būtų sudaromos vienodos sąlygos pradėti ir vykdyti veiklą kaip ir kitoms gydymo įstaigoms bei specialistams, taip užtikrinant šių paslaugų teikimo kokybę ir saugumą, o surinktos lėšos, priešingai nei iki šiol, keliautų tiesiai į valstybės biudžetą“, – pranešime cituojama N. Ribokienė.

Anot jos, pakeitus licencijavimo tvarką gerėtų ir odontologijos bei burnos priežiūros paslaugų prieinamumas: siūloma įteisinti, kad odontologas ar burnos priežiūros specialistas gydymo įstaigoje galėtų dirbti ne tik pagal darbo sutartį. Jis galėtų būti susijęs su ja darbo santykių esmę atitinkančiais santykiais, tai yra, dirbti mažojoje bendrijoje ar individualioje įmonėje.

Pakeitus dabar galiojančią tvarką, iki įstatymo priėmimo išduotos licencijos ir toliau galiotų – nereikėtų kreiptis dėl naujų licencijų išdavimo ar keitimo.

Odontologų rūmai: šiemet – vienas atvejis, kai paslauga galbūt buvo teikiama neteisėtai

Licencijas odontologams suteikiančių Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus teigia, kad pastaraisiais metais buvo tik trys atvejai, kai odontologijos paslaugos buvo teikiamos neteisėtai. Šiemet toks atvejis – vos vienas.

„Jeigu gauname pranešimą, kad dirbama neteisėtai, mes pranešame policijai ir vyksta ikiteisminis tyrimas“, – BNS sakė A. Šeikus

„Gegužės 28 dieną buvo atvejis Šiauliuose, kai buvo teikiamos odontologijos paslaugos, bet jis ne odontologas“, – pridūrė jis.

Jis teigė nematantis problemos, jeigu odontologai bus licencijuojami per Akreditavimo tarnybą. Tačiau, pasak A. Šeikaus, tokiu atveju, valstybei licencijavimą teks finansuoti pačiai.

„Čia yra ilga istorija, jau seniai jie taip nori padaryti. Kaip Vyriausybė sprendžia, tai jų prerogatyva spręsti, mes negalime to kvestionuoti. Šiuo metu licencijavimas valstybei nieko nekainuoja, bet jeigu tai bus perduota Akreditavimo tarnybai, tai kainuos“, – teigė Odontologų rūmų tarybos pirmininkas.

Anot A. Šeikaus, odontologijos įstaigų ir asmenų licencijavimą Odontologų rūmai atlieka savo lėšomis, tiesa, gauna už tai ir pajamas. Taip pat rūmai vykdo odontologų priežiūrą – atlieka planinius ir neplaninius patikrinimus, nagrinėja skundus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.