Nemaloni staigmena Rusijai – naftos kainos gali pramušti dugną

Susitikdamas su Saudo Arabijos atstovais Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė nuogąstaujantis, kad naftos kaina dėl perteklinės gavybos gali nukristi iki 30 dolerių už barelį.

Naftos rinkoje yra kilusi pertekliaus rizika dėl pernelyg aktyvios gamybos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Naftos rinkoje yra kilusi pertekliaus rizika dėl pernelyg aktyvios gamybos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 3:30 PM

„Tokio scenarijaus neatmetame. Daug kas priklauso nuo situacijos rinkoje antrą pusmetį, nuo pasiūlos ir paklausos balanso, nuo to, kaip rutuliosis įvykiai: neapibrėžtumas, prekybos karai, sankcijos“, – sakė A.Novakas.

Tuo tarpu Rusijos Dūmoje kalbėjęs finansų ministras Antonas Siluanovas taip pat tikino, kad naftos kainos gali kristi žemiau 40 dolerių už barelį, jei Naftą eksportuojančių šalių organizacijai ir jos sąjungininkėms, vadinamajai OPEC+ grupei, nepavyks pratęsti susitarimo dėl naftos gavybos apribojimų.

„Nežinome, kas bus vasarą. Nežinome, ar sutars OPEC+ dėl gavybos ribojimų, ar ne. Jei nesusitars, tai naftos kainos gali nukristi žemiau 40 dolerių už barelį ir pasiekti 30 dolerių“, – Dūmoje kalbėjo A.Siluanovas.

A.Novako teigimu, naftos rinkoje yra kilusi pertekliaus rizika dėl pernelyg aktyvios gamybos.

„Šiuo metu perteklinės gamybos rizika vis auga, tačiau ją dar reikia išanalizuoti“, – tikino A.Novakas.

Anksčiau Saudo Arabijos energetikos ministras Khaledas al-Falehas Sankt Peterburgo ekonomikos forume tikino, kad stabilumui naftos rinkoje ir apskritai visame pasaulyje labiausiai trukdo geopolitiniai veiksniai.

„Jei geopolitika destabilizuos naftą išgaunančias šalis, tai pažeis ir viso likusio pasaulio balansą. Aš esu įsitikinęs, kad galų gale sveikas protas nugalės ir mes draugiškai spręsime tiek politinius, tiek ir prekybinius klausimus“, – kalbėjo K. al-Falehas.

„Brent“ rūšies naftos kaina 14 val 40 min. Lietuvos laiku sudarė 63,4 JAV dolerio už barelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.